Začal v Kadani, teď táhne Hradec. A proč má Chalupa ve 21 letech plnovous?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

13. ledna 2020, 15:01

Adam Kodet

Hradec Králové dal v utkání 36. kola rychle zapomenout na ztracené body s Mladou Boleslaví a s Karlovými Vary si poradil po sebevědomém výkonu 5:0.

Připsal si tak plnohodnotný bodový zisk a znovu zamotal situaci v už tak nahuštěném středu tabulky. Dva kanadské body zaznamenal Matěj Chalupa, který zatím zažívá průlomovou sezonu.

Výsledek utkání by mohl napovídat, že se pro Mountfield jednalo o čistou práci a snadnou šichtu. To ale mladý forvard rázně odmítá. „Tak jednoduché to nebylo. Chtěli jsme do zápasu vstoupit tak, abychom dali první gól a byli trošku v klidu,“ podotýká. „Věděli jsme, že Vary hrají dobře, že hodně bruslí, létají po ledě a napadají. Chtěli jsme si to pohlídat hlavně dozadu a to se nám povedlo,“ analyzuje.

Hradec tak odčinil předchozí domácí ztrátu s Mladou Boleslaví. I v tomto zápase však sahal po větším bodovém zisku. „S Boleslaví to byl nepovedený zápas, ale 55 minut jsme v něm vedli. Pak jsme dostali dva rychlé góly a prohráli v prodloužení. Vůbec nevím, v čem to bylo tentokrát jiné,“ snaží se Chalupa srovnat oba soupeře.

„Každý bod je důležitý a my se ještě budeme snažit dostat do šestky."

Většina týmů, které se aktuálně nacházejí kolem Hradce Králové, dokázala rovněž bodovat, zejména střed tabulky tedy začíná být pořádně nahuštěný. „Hlavně, že jsme vyhráli za tři body, protože Vary jsou před námi. Každý bod je důležitý a my se ještě budeme snažit dostat do šestky. Věřím, že se tam dostaneme,“ dodává jednadvacetiletý útočník s potřebnou motivací.

Po příchodu Vladimíra Růžičky na lavičku Mountfieldu začali Lvi praktikovat hodně defenzivní styl, v posledních utkáních se ale do jejich hry vrátily prvky, které je zdobily zejména loni. Nedávná změna systému týmu očividně prospěla. „Všichni si myslí, že když přijde nový trenér a něco se změní, že to půjde hned. Ale je to spíš otázka pár týdnů nebo i měsíců. Snad si to sedlo a budeme vyhrávat,“ věří Chalupa.

Právě se zkušeným lodivodem se měl letos šanci potkat už v Kadani, kam byl na začátku ročníku odeslán na střídavé starty. Za Trhače ale odehrál jediné utkání. Jeho starší bratr Lukáš, který nastupuje za Kadaň pravidelně, má s Růžičkou mnohem více zkušeností. „Brácha ho měl dva roky ve Slavii a dva roky v Chomutově, takže mi o něm něco říkal,“ potvrzuje mladší z bratrské dvojice.

Na začátku tohoto ročníku se hráč s číslem 71 nepotkal s oslnivou formou, proto následoval krátký pád o patro níž. „De facto celou loňskou sezonu jsem odehrál v první lajně a letos na začátku jsem si asi myslel, že to půjde samo, a rychle mě to srazilo dolů. Pak jsem začal v Kadani a postupně jsem se propracoval zpátky nahoru,“ vypráví.

„Všichni si myslí, že když přijde nový trenér a něco se změní, že to půjde hned."

„Brácha mi pořád říkal, že bych tam měl jezdit hrát častěji, ale já jsem rád, že to vyšlo tak, že hraju v Hradci,“ usmívá se spokojeně.

Od té doby je jako vyměněný. Sází jeden gól za druhým a pokud by proměnil většinu svých šancí, byl by na čele týmové produktivity. „Nic jsem nezměnil, spíš je to asi jen o štěstí. Jsem strašně rád, že mi to tam teď padá, ale kdykoliv se může stát, že se to zlomí a najednou to nebudu dávat,“ varuje.

„Hlava dělá 99 procent výkonu. Když si věříte, vše je jednodušší."

Na spolupráci první hradecké formace je ale v posledních kolech radost pohledět. „Vyhovíme si. Já to tam oblítám, Cingi (Lukáš Cingel) se Smolim (Radkem Smoleňákem) mi to připraví nebo si to připraví navzájem. Jsme rádi, že nám to takhle funguje,“ pochvaluje si.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Z odchovance Letňan na ledě stříká sebevědomí a on sám si uvědomuje, že mentální pohoda dělá v hokeji hodně. „Hlava dělá 99 procent výkonu. Když si věříte, vše je jednodušší. Hlava je v hokeji nejdůležitější. Když člověk sbírá body, cítí se v pohodě a na ledě si víc dovolí. Ale pro mě je důležitější, že jsme vyhráli a že sbíráme body,“ cení si týmového úspěchu.

Letos v součtu s Ligou mistrů už stihl nasázet 12 branek a klidně by mohl jít ve šlépějích Radovana Pavlíka, který loni po průlomové sezoně nakoukl do národního týmu. „Když jsem byl ještě v mládežnických kategoriích, na reprezentační zápasy jsem se díval a vždycky jsem si přál si tam zahrát. Budu makat, splácet důvěru trenérů tady v Hradci. Záleží jen na trenérech, jestli mě do nároďáku pozvou,“ předjímá.

„Lidi mi říkají, že vypadám jako houmlesák."

Kromě svého hokejového umění si na pražském rodákovi rychle všimnete i hustého plnovousu, díky kterému rozhodně nevypadá na svých 21 let. „Lidi mi říkají, že vypadám jako houmlesák a měl bych to zkrátit. Taky mi říkají, že vypadám staře. Ale kdybych se oholil, budu vypadat na patnáct a všichni po mně budou chtít občanku,“ usmívá se.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Už v úterý čeká Hradec odveta v Lize mistrů. Proti týmu ze Stockholmu má dvojzápas rozehraný parádně. „Ve Švédsku to bylo super, konec jsme si pohlídali a dokázali jsme si, že můžeme vyhrávat s každým. Doufám, že v úterý to potvrdíme,“ věří.

A jaký bude na Djurgården platit recept? „Vlítnout na ně, jít po nich a dát první gól, ať nás to trochu uklidní. Pak stačí hrát naši hru, kterou hrajeme,“ má jasno.

V Champions Hockey League se letos Východočechům dařilo i v době, kdy to na extraligových ledech hodně skřípalo. „Liga mistrů se hraje hodně v tempu. Mannheim, Zug i Djurgården jsou kvalitní mužstva. Zatím jsme se na ně ale dokázali připravit lépe než na extraligu,“ přisvědčuje Chalupa.

„Kdybych se oholil, budu vypadat na patnáct a všichni po mně budou chtít občanku.“

Fakt, že Hradec je jediným extraligovým týmem v semifinále a pro Česko může vybojovat postup, a možná i pohár, si Chalupa příliš nepřipouští. „Vůbec se tím nenecháme svazovat. Hrajeme svou hru a snažíme se reprezentovat jak Hradec jako město, tak hradecký hokej, a tím taky celý český hokej,“ říká hrdě.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz