Začátek perfektní, pak jsme znejistěli, hlásí Říha. Céčko od Gulaše má Zaťovič

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

12. prosince 2019, 21:38

Václav Jáchim

Toužil, aby jeho tým navázal na listopadovou Karjalu. Miloš Říha starší ponechal v kádru polovinu kádru a jeho svěřenci se na plzeňském ledě blížili vítězství. Jenže ve třetí třetině soupeř smazal ztrátu, duel pak v prodloužení rozhodl Lukáš Sedlák. „Začátek perfektní, pak jsme znejistěli a soupeři nabídli vyrovnání," konstatuje šéf české střídačky.

Hlavní kouč po bitvě litoval, že jeho ovečky neudržely v základní hrací době náskok. Ale hokejisté nakonec přece jen slavili vítězství, v letošní sezoně už čtvrté po sobě. „Finové mají výborné mužstvo, jsou to mistři světa. Ale myslím, že jsme ten zápas měli rozhodnout a ustát," doplňuje.

Jak vypadá vaše hodnocení utkání?
Na začátku bych tenhle výsledek bral. Přece jen, Finové jsou mistři světa. Venku se jim hraje lépe než doma, kde byli pod větším tlakem. První třetinu jsme odehráli perfektně, počet střel byl 14:5 pro nás. Hráli jsme jednoduše. Druhou třetinu jsme začali vymýšlet, po koutech, nešli jsme tak do předbrankového prostoru. A také jsme pouštěli střední pásmo, čímž jsme Finy trošku dostali na koně. A třetí třetina? Byla tam dvě chyby, které jsme neměli udělat. Z rohu nám vyjede hráč, ve středním pásmu krátká přihrávka... To nás stálo tři body.

Přímo z kabiny: Radost po výhře nad Finskem

Dá se říci, že úvodní třetina byla podle představ? Přesně takhle chcete hrát?
Tam jsme hráli jednoduše. Chodili jsme do předbrankového prostoru, koncovka nám šla. Finové si s tím nevěděli rady. Jenže později jsme od toho odstoupili a soupeři nabídli šanci, aby nás začal přehrávat.

Práce v defenzivě nebyla optimální, že?
Tentokrát to nebylo tak důsledné jako na tom prvním turnaji. Ale to mohlo být přemotivovaností, nebo tím, že jsme se rychle dostali do vedení. Chtěli jsme rozhodnout a dát gól, to je pak těžké uhlídat.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Potěší skutečnost, že jste nakonec dokázali vyhrát a v sezoně dál držíte vítězný směr?
Samozřejmě. Finové jsou mistry světa, je to silné mužstvo, což předvedli v dotažení. Začali rychle bruslit, měli velmi dobré kombinace. Nemůžeme čekat, že jim dáme 6:1 nebo 5:1. Dneska takové mužstvo v Euro Hockey Tour není. Ale myslím, že jsme to měli rozhodnout a ustát.

Co jste říkal výkonu Milana Gulaše?
Bylo vidět, že tam ta zkušenost je. Byl jedním z našich nejlepších hráčů. Vždycky tu situaci přečetl, ukazoval, jak by se to asi mělo hrát. Někteří ostatní chtěli něco ukázat, to ale není tak důležité jako pracovat pro tým.

Sestřih utkání Česko – Finsko

Lukáš Sedlák vstřelil dva góly, s jeho výkonem také spokojenost?
Ano, dal i ten závěrečný gól. Celkově myslím, že všichni hráči byli malinko přemotivovaní. Chtěli vyhrát, byli trošku nervózní. Před fantastickým publikem vypadali zaraženě, nehráli jsme úplně ten hokej, jaký jsme předvedli na Karjale. Po té první třetině jsme trošku znejistěli, což podle mého byla pak příčina vyrovnání Finů.

Užil jste si ze střídačky atmosféru v hledišti?
Fantastické! Myslím, že v Plzni vždycky byla dobrá atmosféra. Český národní tým tady prohrál jediné utkání. Jsem rád, že jsme tu bilanci podpořili.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Máte už v hlavě změny před dalším utkáním, které vás po přesunu do Moskvy čeká v sobotu s Rusy?
Při nominaci nám vznikla spousta změn. Ani ne tak vinou omluvenek, ale zraněním hráčů. Dneska vypadl Tomáš Zohorna, který je po operaci slepého střeva, což je další komplikace.  Ale myslím, že mužstvo se s tím popere. Povolali jsme Pavlíka z Hradce Králové, zase to postavíme na tom, abychom byli úspěšní. Abychom hráli daleko důsledněji, poctivěji do obrany. A abychom využívali našich útočníků, které máme.

Do Moskvy nepoletí Milan Gulaš, kdo bude novým kapitánem týmu?
V ukání proti Rusku Martin Zaťovič.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz