Zacha má zájem, ale šance není velká, říká Petr. Dvacítku čeká náročná generálka

30. listopadu 2016, 14:44

Václav Jáchim

Stále je ještě relativně čas, ovšem vedení reprezentační dvacítky už intenzivně myslí na závěrečnou přípravu před mistrovstvím světa. Trenéři Jakub Petr, Petr Svoboda a Jiří Dopita oznámí širší nominaci příští týden, jasno je už o kompletním programu finálního kempu. "Hráči z evropských klubů se sejdou po extraligovém kole 11. prosince, hned druhý den letíme do Kanady. Připravovat se budeme celou dobu v Blainville, kemp uskutečníme ve spolupráci s Hockey Canada," přibližuje hlavní kouč Jakub Petr.

Mistrovství světa v kanadských městech Montreal a Toronto se blíží, startovat bude tradičně o Vánocích. Češi nemohou nic podcenit. "Program kempu máme daný, celou dobu budeme v zámoří. Nemělo smysl dělat část třeba u nás doma, kluky z kanadských a amerických klubů bychom sem brali na pár dní, a oni by se pak vraceli zase zpátky. Neříkám, že mají jisté místo, ale takhle nám to přišlo lepší i z hlediska logistiky," konstatuje hlavní trenér.

Šampionát navíc proběhne na tamních užších kluzištích, to je pro dvacítku jedna z nejdůležitějších informací. "Osaháme si je v přípravě, někteří kluci pojedou s devatenáctkou na World Junior Challenge. Zejména hráči z Evropy podstoupí zápasové zatížení v jiných podmínkách, bude to pro nás dobrý ukazatel," hlásí Petr. 

Do kempu dvacítky počítá se dvěma brankáři a čtyřmi pětkami, další hokejisté se pak přidají po skončení akce devatenáctky. "Není v tom rozdíl oproti situaci, pokud by výběr devatenáctiletých turnaj neměl. Brali bychom pět pětek a tři gólmany, takhle se k nám dodatečně přidají zřejmě jeden gólman a tři hráči. Ovšem záměr se může změnit, uvidíme podle vývoje. Určitou představu máme, některé detaily si ještě upřesňujeme. S Petrem Svobodou sledujeme extraligu a WSM Ligu, příští týden bychom oznámili jména pro závěrečný kemp. Nominaci bude mít také devatenáctka," hlásí Petr.

Vedení dvacítky je v kontaktu se všemi adepty národního dresu, včetně zámořských krajánků. "U všech máme příslib, že je kluby uvolní podobně jako třeba kanadské hráče. Tedy po 10. prosinci," reaguje kouč. Jedinou výjimkou je Pavel Zacha (na snímku). "Hraje pravidelně NHL za New Jersey a víme, že šance na jeho uvolnění není moc velká. Ale s Pavlem jsem mluvil, má zájem. Záleží na postoji klubu. Každopádně vedení Devils pošleme žádost. A počkáme, jestli by klub Pavla nepustil třeba až na samotný turnaj. Jsme na tom podobně jako Švédové nebo Finové, u hokejistů NHL není naděje příliš velká. Ovšem třeba to vyjde," zmiňuje Petr třeba v souvislosti s Davidem Pastrňákem, jehož dvacítka dvakrát za sebou dokázala získat z Bostonu.

Juniorská reprezentace sehraje před mistrovstvím světa dva oficiální přípravné duely, ale utkání budou celkově tři. "To první s Kanadou bych označil napůl za tréninkové, nebo spíš modelové. Ze strany Hockey Canada jsme byli osloveni s nabídkou, není to klasický mezistátní zápas. Ale pro nás jenom dobře, podobně kvalitních konfrontací není nikdy dost," povídá Jakub Petr. Proti javorovým listům nastoupí Češi v rámci přípravy na turnaj ještě 21. prosince v Ottawě, generálkou bude duel s Američany, který 23. prosince hostí Kingston. "Celý kemp strávíme jinak v Blainville, na Štědrý den ráno se přesuneme do Montrealu, kde nás pak čekají zápasy základní skupiny šampionátu," uzavírá hlavní trenér.

Program přípravných utkání před MS dvacetiletých v Kanadě:

Středa 14. prosince:
Kanada – Česko (Blainville)

Pondělí 19. prosince:
Kanada – Finsko (Montreal)
Slovensko – Švédsko (Cornwall)

Úterý 20. prosince:
Rusko – Dánsko (Kingston)

Středa 21. prosince:
USA – Švýcarsko (Kingston)
Kanada – Česko (Ottawa)

Čtvrtek 22. prosince:
Lotyšsko – Dánsko (Chateauguay)
Slovensko – Finsko (Sherbrooke)
Rusko – Švédsko (Kingston)

Pátek 23. prosince:
USA – Česko (Kingston)
Kanada – Švýcarsko (Toronto) 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz