• Karjala Cup - 2004
  • 13.11.2004 14:00
2 : 3
konec po s.n. 0:0, 1:0, 1:0 - 0:0 - 0:0

Reprezentanti nezvládli samostatné nájezdy, Švédové zaslouženě vyhráli

13. listopadu 2004, 19:24

Tomáš Pokorný

Švédové zaskočili české hokejisty rychlým gólem. Martin Erat si sice na Rhodinovi vynutil faul, jenže přesilovka se našim reprezentantům vůbec nepovedla. V jejím závěru navíc po chybné rozehrávce pronikl do útočného pásma Henrik Zetterberg a z jeho přihrávky zamířil přesně do odkrytého koutu branky Jonathan Hedström.

Naše reprezentanty gól Švédů v oslabení nepoložil a vzápětí získali střeleckou převahu. Brankář Lundqvist se ale žádným pokusem z dálky překvapit nenechal. Seveřané pak mohli vedení pojistit, po faulu Rosy strávili téměř celé dvě minuty přesilové hry v útočném pásmu, Rhodin však při největší šanci pálil vedle.

Z českého týmu byla v sobotu opět nejaktivnější formace Václava Prospala. Po jeho přihrávce od zadního mantinelu se ocitl ve slibné palebné pozici Dvořák, ale zamířil jen do připraveného Lundqvista. Další možnost měl na začátku prostředního dějství Prospal, pronikl až před švédského gólmana, jenže klička se mu nepovedla.

Prokletí jihočeského dua zlomil až ve 28. minutě Radek Dvořák, jehož do rychlého protiútoku vyslal Karel Pilař. Brankář Lundqvist sice Dvořákovu střelu z levé strany vyrazil, ale jeden z vracejících se švédských obránců si puk srazil do vlastní branky.

Čeští hokejisté se po vyrovnání dostali pod tlak a faulovali. V oslabení tým několikrát podržel Adam Svoboda, jenž zlikvidoval vyložené šance Johanssona a Henrika Sedina. Ve 40. minutě však Švédové po faulech Hamra a Prospala získali dvojnásobnou početní výhodu, kterou po třinácti sekundách proměnil ve vedoucí gól střelou od modré čáry Christian Bäckman. Do konce třetiny zbývalo devět vteřin.

Převaha výběru Tří korunek po přestávce pokračovala, zdálo se, že Švédové mají zápas pod kontrolou. Český tým přehrávali rychlostí a důrazem. Několik příležitostí na pojištění náskoku však promarnili, při úniku Franzéna s Martenssonem proti jedinému obránci se skvělým zákrokem blýskl Adam Svoboda.

Na vyrovnání stačil našim reprezentantům jediný brejk. V 50. minutě si po rychlé akci vyměnil za modrou čárou puk Aleš Hemský s Michalem Mikeskou a pardubický centr se trefil příklepem přesně mezi betony brankáře Lundqvista.

Tři a půl minuty před koncem základní hrací doby pak čeští hokejisté získali jedinečnou šanci na obrat v zápase. Hedström ostrým zákrokem do obličeje fauloval debutanta Miloslava Hořavu a hlavní rozhodčí Rönn vyloučil švédského útočníka na pět minut a do konce utkání. Za jeden a půl minuty však putoval na trestnou lavici Pilař za hákování a síly na ledě se vyrovnaly.

Přesilovka našeho celku tak pokračovala až v prodloužení, jenže stejně jako ve všech předchozích případech si naši hokejisté nevěděli s nabídnutou příležitostí rady. V nastaveném čase pak došlo ke kuriózní situaci, když po faulech Výborného a Rhodina hrály oba celky se třemi hráči. Pár sekund před koncem prodloužení mohl rozhodnout o vítězství českého týmu David Výborný, jenž se po návratu z trestné lavice řítil na Lundqvista zcela sám. Jenže blafák pokazil.

O vítězi tak rozhodly až samostatné nájezdy. V prvních dvou sériích byli neúspěšní Weinhandl, Rosa, Zetterberg a Židlický, pak ale parádním bekhendovým blafákem překonal Adama Svobodu útočník Magnus Kahnberg, zatímco Radek Dvořák Lundqvista po ledě neprostřelil.

Výsledek druhého utkání české reprezentace na Karjala Cupu:

ČESKÁ REPUBLIKA - ŠVÉDSKO 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Dvořák (Pilař, Prospal), 50. Mikeska (Hemský) - 6. Hedström (Zetterberg), 40. Bäckman (Rhodin, Nordgren), rozhodující nájezd Kahnberg..
Rozhodčí: Rönn – Hämäläinen, Fonselius (všichni Finsko).
Vyloučení: 9:7, navíc Hedström (Švédsko) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1.
Diváci: 4000.
Sestavy:
Česká republika:
A. Svoboda – Židlický, Blaťák, Pilař, Hejda, Hamr, Klesla, Ptáček, Rozsíval – Balaštík, Výborný, Erat – Rosa, Prospal, Dvořák – Průcha, Mikeska, Hemský – Hořava, Burger, Olesz. Trenéři: Ondřej Weissmann, Radim Rulík a Marian Jelínek.
Švédsko: Lundqvist – Rhodin, Bäckman, Magnus Johansson, Tallinder, Hallberg, Hävelid, Lilja – Nordgren, Zetterberg, Hedström – Tjärnqvist, H. Sedin, D. Sedin – Weinhandl, Franzén, Martensson – Kahnberg, Hagos, Nordström. Trenéři: Bengt-Ake Gustafsson a Jan Karlsson.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz