• Rosno Cup - 2004
  • 19.12.2004 11:00
  • 1. kolo
1 : 0
konec 0:0, 0:0, 0:0

O prohře s Ruskem rozhodl jediný gól

19. prosince 2004, 12:35

ČTK

Trenér Radim Rulík se po sobotním nevydařeném utkání rozhodl poprvé na turnaji změnit sestavu. Rozdělil obrannou dvojici Kaberle - Martínek, která byla v duelu s Finy na ledě u čtyř inkasovaných gólů, a novou podobu doznalo i složení tří útoků. V brance se podle předpokladů objevil Trvaj, kterému se proti sborné v minulosti dařilo a i v Moskvě byl před třemi lety vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje.

Český tým hrající poprvé v bílých dresech začal aktivně a již po 73 vteřinách si vynutil první faul soupeře a přesilovou hru. Že chtějí trenéři vyhrát, dokumentovala i změna pořadí útoků. Poprvé na akci na početní výhodu nešla řada, na kterou vycházelo střídání. Ani to však k úvodní brance nepomohlo, ruský gólman Bryzgalov navíc ani neměl moc práce.

Sborná se rozjížděla pomaleji, ale již v sedmé minutě musel Trvaj předvést své kvality. Se střelou Kovaljova hned po buly si ale poradil stejně jako s Kovalčukovým pokusem. Rusové byli mnohem nebezpečnější než soupeř i v početních výhodách, český brankář hájící barvy moskevského CSKA ale zlikvidoval tvrdou střelu Tjutina i Seminovu dorážku. S nepořízenou odešel ze souboje s Trvajem v 19. minutě i Kovalčuk, který se snažil prosadit samostatně.

Češi měli šancí mnohem méně, jednu z největších zahodil dokonce ve vlastním oslabení Irgl, který z dobré pozice přestřelil. Domácí hokejisté soupeře často převyšovali zejména v soubojích jeden na jednoho, přesto se Rulíkovu týmu podařilo ve druhém dějství srovnat krok. Pomohl mu k tomu Kovaljovův faul, díky němuž se čeští hráči trvale usadili v útočném pásmu a odstřelovali ruskou svatyni. Bryzgalov ale neinkasoval. Hosté v útočení pokračovali i ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě a blízko k prvnímu gólu měli dobře hrající Hejda s Novákem, ani jeden z nich však přesně nemířil.

Co se nepodařilo českému týmu, zvládli Rusové v závěru druhé třetiny. Po ose Rjazancev - Pěrežogin se dostal puk k Popovovi a čtyřiadvacetiletý útočník Omsku překonal poprvé Trvaje. Deset vteřin před druhou přestávkou to mohlo být již 0:2, ale bývalý vítkovický brankář skvěle zasáhl proti Pěrežoginovi. Druhý gól nepřidal v další početní výhodě ani aktivní Kovaljov, a tak měl český tým stále minimální ztrátu na soupeře.

Více ze hry však i nadále měla sborná a Bryzgalov se chvílemi v téměř vyprodané hale nudil. Když Češi nevyužili ani závěrečnou přesilovku, radovali se ze třetího vítězství na domácím turnaji ruští hráči.

Rulík: Bojovali jsme jako lvi

Trenér Radim Rulík po zápase své hráče za předvedený výkon pochválil. "Byl to výborný zápas. Bojovali jsme jako lvi, ale nepodařilo se nám vstřelit gól. Udělali jsme jednu chybu po buly a soupeř ji potrestal. Šance jsme ale měli i my, v přesilovkách i v oslabení," řekl Rulík.

Za jednu z největších šancí označil příležitost Zbyňka Irgla v oslabení. "Byla to tutová šance, kterou jsme neproměnili, zatímco Rusové ano. To byl největší rozdíl mezi oběma celky," podotkl český kouč, který ocenil i skutečnost, že se jeho svěřencům podařilo uhlídat silnou první řadu soupeře.

Spokojen byl i Zinetula Biljaletdinov, který ruský národní tým vedl na první akci a hned se radoval z celkového vítězství. "Za velmi krátkou dobu se nám podařilo sestavit dobrý tým. I dnes jsme hráli velmi dobře od samotného začátku a zápas ve stejném nasazení i dokončili. Přestože se hrálo tvrdě, viděli diváci řadu dobrých kombinací," soudil Biljaletdinov.

Výsledek:

Česká republika - Rusko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka a nahrávky:
38. Popov (Pěrežogyn, Rjazancev).
Rozhodčí: T. Andersson (Švéd.) - Kamurkin, Lifanov (oba Rus.). Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 8500.

Sestavy:
Česká republika: Trvaj - Ptáček, T. Kaberle, J. Novák, Hejda, Škoula, Blaťák, Martínek, Sičák - Vlasák, Vašíček, J. Hlinka - A. Hemský, Divíšek, Kohn - Rosa, V. Nedorost, R. Vrbata - Irgl, Mikeska, Veselý. Trenéři: Radim Rulík, Ondřej Weissmann a Marian Jelínek.
Rusko: Bryzgalov - Guskov, Višněvskij, Kondratěv, Tjutin, Kuljaš, Gusev, Rjazancev, Proškin - Kovaljov, Dacjuk, Kovalčuk - F. Fjodorov, Skugarev, Semin - Simakov, Kudašov, Saprykin - Pěrežogin, Kurjanov, Popov. Trenéři: Zinetula Biljaletdinov, Vladimír Pljuščev, Vladimír Jurzinov a Leonid Gerasimov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz