• Česká pojišťovna play off
  • 9.4.2006 17:00
  • Finále
  • stav série 0:1
3 : 4
konec po s.n. 1:1, 1:0, 1:2 - 0:0 - 0:1

Sparta v prvním finále vymazala náskok Slavie a poté rozhodla v nájezdech

9. dubna 2006, 18:40

ČTK

Sparta nastoupila k úvodnímu zápasu série bez kapitána Chabady, který se v pátek podrobil operaci slepého střeva a sezona pro něj zřejmě skončila. S "céčkem" na dresu vyjel na led Kratěna a stejně jako další hráči hostujícího týmu se v úvodu soustředil zejména na pozornou obranu a čekal, co Slavia předvede. Do první vážnější akce se domácí dostali až v šesté minutě, kdy nebezpečně stříleli Prorok a Vlasák. Bříza však byl pozorný, stejně jako při předcházející přesilové hře Slavie.

V šesté minutě dostali šanci zahrát si proti bránící čtveřici i sparťané. Fraňka z úhlu nepřekonal Hlinka ani později Straka. Skóre otevřel tým Vladimíra Růžičky. V desáté minutě překvapil Břízu střelou z otočky nad lapačku Hruška. Z vedení se však domácí radovali pouze 66 vteřin, než Langhammer tečoval Vykoukalovo nahození od modré čáry mimo dosah slávistického brankáře.

Podruhé mohl Fraňka překonat krátce nato Hlinka, ale poté převzali režii zápasu do své moci spíše domácí. Dokonce v oslabení zahrozil v závěru první části Sup, Bříza si však s jeho pokusem poradil stejně jako se střelou Hrušky, jenž se ve 22. minutě elegantně zbavil Černoška. Souboj jeden na jednoho si s jednačtyřicetiletým gólmanem vyzkoušel po Ptáčkově chybě Vlasák, ale Bříza jeho šanci zlikvidoval a vleže si poradil i s následnou dorážkou Supa.

Jednu z mála šancí Sparty měli vzápětí Kratěna s Hlinkou, ale jinak se vše podstatné dělo v obranném pásmu hostů. Bříza dlouho odolával, zastavil Dudovy střely, Prorokův pokus, ale proti Sobotkovi ve 34. minutě již zasáhnout nestačil. Zmatky v obraně týmu kouče Františka Výborného pokračovaly a spoluhráči mohli děkovat jen Břízovi, že se podruhé do šaten šlo za stavu 2:1. Třetí gól mohli přidat Bednář, Prorok, Novák či Sobotka.

Třetí dějství již bylo ze strany Sparty ofenzivně mnohem pestřejší. Hosté se tlačili před branku Slavie a zkoušeli Fraňkovu pozornost z každé pozice. Gól se jim ale nedařilo vstřelit ani v přesilových hrách. Nejblíže k němu měl v 50. minutě Špaňhel, jenž se do sestavy vrátil po absenci v několika zápasech.

Domácí přiblížil k první finálové výhře v 56. minutě nejproduktivnější hráč play off Vlasák, jenž překonal Břízu šest vteřin po skončení Tonova trestu. Z dvoubrankového náskoku se však Slavia radovala krátce. Již o patnáct vteřin později snížil Netík a znovuzrození Sparty potvrdil vzápětí Ton, který Fraňka prostřelil v 57. minutě.

Sparta si tak vynutila prodloužení, které se i ve finále hraje deset minut ve čtyřech hráčích na každé straně. Velkou šanci rozhodnout měli již po 40 vteřinách domácí. Přečíslení dva na jednoho však Bříza zlikvidoval, stejně jako Franěk na druhé straně Kašpaříkovu střelu. Blízko ke gólu měl i Kratěna, nakonec však přišly ke slovu samostatné nájezdy.

Souboj týmů, které v letošním play off v této činnosti ještě neprohrály, vyšel lépe Spartě. Bříza vychytal penaltového mága Vlasáka a nestačil pouze na Sobotku. Jeho protějšek Franěk byl úspěšný jen třikrát, překonali jej Ton a Kratěna.

Ohlasy trenérů po utkání:

Ondřej Weissmann (Slavia Praha): "Bylo to hodně vyrovnané utkání, ve kterém jsme ale měli v některých úsecích navrch. Lehkomyslně jsme ale ztratili vedení v průběhu jedné minuty. Penalty už jsou o brankářích a štěstí, které jsme dnes neměli."

František Výborný (Sparta Praha): "Přestože to bylo první finále, mělo výbornou úroveň a gradaci. Slavia se nás v úvodu snažila zatlačit do naší třetiny a v první části se jí to i dařilo. Pak se nám ale podařilo hru vyrovnat a v některých momentech jsme byli i lepší. Za stavu 3:1 to s námi nevypadalo dobře, ale hráči se zvedli a vyrovnali, za což zasluhují pochvalu. Dobré příležitosti jsme měli i v prodloužení. Penalty už jsou o brankařích."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz