• Česká pojišťovna play off
  • 21.4.2006 17:00
  • Finále
  • stav série 4:2

Mistrovský titul slaví posedmé v historii hokejisté Sparty

21. dubna 2006, 18:37

ČTK

Jednačtyřicetiletý gólman Petr Bříza, který po sezoně s největší pravděpodobností převezme funkci generálního manažera Sparty, se rozloučil s kariérou titulem a čistým kontem ve svém posledním zápase.

Šestý zápas vyrovnaného boje nabídl krásné zápletky v dech beroucí atmosféře. V reji vlajek se místo zraněného slávisty Vlasáka postavil do útočného šiku dosud málo vytěžovaný juniorský obránce Drtina. Vlasákovo jméno bylo uvedeno v zápisu a podle svých slov byl útočník připraven jet případný nájezd, na něž je mistr. Ale šanci k tomu neměl.

Obránce v útoku, to nebyla jediná zvláštnost proti tomu, co si diváci zvykli v tomto vyrovnaném zápolení pražských velkoklubů vídat. Slávista Prorok, který v minulém duelu na Spartě dal dva góly ze složitých pozic, dnes zkraje utkání netrefil zblízka úplně prázdnou branku.

Další nezvyk: Sparta premiérově ve finále otevřela skóre. Stehlík z rohu poslal puk před branku do rozklížené obrany, Dragoun ještě proti Fraňkovi neuspěl, ale Langhammer do prázdné klece puk dopravil. Diváci v hale, kteří svým počtem 14.475 vytvořili historický rekord v návštěvnosti na Spartě, vybuchli nadšením. Jen Dragoun, kterého z prostoru před brankou ostře odklidil Žižka, se ještě chvíli sbíral z ledu.

Slavii se dařilo nejméně z celého finále a během necelých pěti minut inkasovala podruhé. Vteřinu před vypršením Dudova trestu dotlačil puk do branky Hlinka. Rozzlobený kouč Růžička pak nechal hříšníka několik minut sedět na střídačce. Při Pojkarově vyloučení mohl zvýšit na tříbrankový rozdíl Straka, pak po Fraňkově chybném vyjetí za branku propásl další skvělou možnost Marek. Místo do prázdné klece poslal puk do tyče.

Jenže tentokrát Slavii nastřelená konstrukce nenasměrovala k úžasnému obratu jako před dvěma lety v semifinále proti stejnému soupeři. Nenakopla ji ani čtyřminutová přesilovka na rozhraní druhé a třetí třetiny za Kašpaříkův faul na Beránka.

Naopak v závěru ještě potřetí Růžičkův soubor inkasoval, když Sivek dokončil Tonovu zmařenou akci. Symbolicky tak poslední tečku mistrovské pouti napsal syn ředitele klubu Viliama Sivka, jehož lednový příchod nastartoval obrat k lepšímu.

Už minutu před koncem vystřelily sparťanskému hrdinovi celého play off Břízovi ruce nahoru. Po závěrečné siréně se na ledě objímali se spoluhráči i zranění útočníci Chabada se Štrbou, kteří duel s vypětím nervů sledovali z čestné lóže kousek nad ledem.

Výsledek šestého finálového zápasu Česká pojišťovna play off:

HC SPARTA PRAHA - HC SLAVIA PRAHA 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. Langhammer (Stehlík), 28. J. Hlinka (J. Straka, O. Kratěna), 59. Sivek (Ton).
Rozhodčí: Homola, Minář - Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:0.
Diváci: 14.475.
Konečný stav série: 4:2.

Sestavy:

HC Sparta Praha: Bříza - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Pilař, Tabaček, Stehlík - O. Kratěna, J. Hlinka, Sivek - Ton, Marek, Kašpařík - Netík, J. Straka, Špaňhel - Dragoun, Langhammer, M. Růžička. Trenéři: Výborný a Jelínek.

HC Slavia Praha: Franěk - Kadlec, Graňák, J. Novák, Žižka, Kolařík, Žabka, od 23. navíc Pojkar - Bednář, Beránek, Tomica - D. Hruška, Prorok, Dlouhý - Duda, Divíšek, Sup - Vondrka, Kopecký, Drtina. Trenéři: V. Růžička, Weissmann a Kalous.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz