<
  • Česká pojišťovna Cup - 2006
  • 31.8.2006 18:00
  • 1. kolo
2 : 1
konec po s.n. 0:0, 0:0, 1:0 - 0:0 - 1:0

Reprezentanti zahájili sezonu podobně jako loni. Duel s Finy opět rozhodl Burger

31. srpna 2006, 18:32

Václav Jáchim

Finové byli prvním soupeřem naší reprezentace na libereckém turnaji už loni, tehdy ale v kádru Suomi nastoupilo několik zkušených hokejistů. Naopak letos kouč Erkka Westerlund přivezl vydatně omlazený kádr, v němž našla místo jedenáctka úplných nováčků a řada dalších hráčů bez mezinárodních zkušeností. Naproti tomu Alois Hadamczik mohl počítat se službami několika pamětníků jarního finále mistrovství světa v Lotyšsku i ostřílených harcovníků typu Marhy, Hamra či Chabady.

První zápas nové sezony nabídl od začátku slušnou podívanou. Soutěžní období teprve startuje, nicméně na ledě nebyla nouze o zajímavé okamžiky. Hra se přelévala z jedné strany kluziště na druhou, patřičné atmosféře ale chyběla přece jen lepší divácká kulisa. Na straně Finů byl patrný dobrý pohyb, naopak čeští hokejisté předváděli přesnější kombinaci. Měli také víc šancí. Ve třetí minutě vypíchl puk Marek, předložil ho Hlinkovi, jenže kapitán našeho národního týmu nedokázal zakončit.

Jan Marek byl při chuti. V osmé minutě se hezky proháčkoval do útočného pásma, udělal kličku obránci, ovšem jeho pokus lapil pozorný Wallinheimo. Při vyloučení Viitanena se sparťanský útočník tlačil znovu do koncovky, leč znovu neuspěl. V 10. minutě doloval kotouč ve finském brankovišti marně Zbyněk Irgl, poté se neujala rána obránce Blaťáka.

Finové se před Hniličku tlačili méně, aktivněji si počínali čeští hokejisté. V 15. minutě nedokázal přehodit finského gólmana Sivek, před koncem prvního dějství slibně pálil zadák Kutlák. Čekání na přesný zásah pokračovalo i ve druhé třetině. Finové víc vytrčili růžky, dvakrát Hniličku ohrožoval agilní štírek Nurmi. Ve 29. minutě projel Kontiola, od deset minut později se na naši branku hrnul Viitaluoma. Ani jedna z nebezpečných situací Seveřanů brankou neskončila.

Čeští hokejisté se v koncovce moc zdatně nečinili, v útočném pásmu o sobě dávala vědět vítkovická formace Jiřího Burgra. Ovšem ani ta nevyvinula na finského veterána Wallinheima větší tlak. Naopak soupeř přidal a hrozil častěji než na začátku zápasu. V poslední třetině už oba týmy konečně nabídly také přesné trefy.

Ve 46. minutě byl blízko prvnímu gólu Hubáček, jenže mířil jen do tyče. V čase 50:42 se radovali Finové. Při přesilové hře (na hanbě pykal Ševc) vystřelil od modré čáry obránce Teemu Aalto a puk se dostal za Hniličkova záda - 0:1. Liberecká Tipsport aréna na několik okamžiků oněměla, ale už po 37 vteřinách od finského gólu vybuchla nadšením.

Povedenou akci našeho týmu totiž zakončil Jan Marek. V čase 51:19 dostal sparťanský útočník kotouč za Wallinheima poté, co se závar před finskou klecí vznikl po tvrdé ráně z hokejky Blaťáka - 1:1. Ačkoli pak oba týmy měly další šance, líbila se například hezká zadovka Hlinky, duel dospěl k prodloužení. V něm zkoušel pozornost Wallinheima nejprve Kutlák, pak finský gólman vytáhl pokus Irgla.

Vítěze nakonec musely podobně jako loni určit až samostatné nájezdy. Během přestávky byla upravena hrací plocha před oběma brankami. Jako první se rozjel Jiří Burger, jenž před rokem vzájemný duel rozhodl. A opět trefil. Poté nedali na finské straně Kontiola, Pesonen, Kivenmäki, z českého týmu se netrefili Sýkora a Hlinka. Právě Burgrův nájezd tedy znovu rozhodl - 2:1 po nájezdech.

Výsledek prvního utkání naší reprezentace na Česká pojišťovna Cupu:

ČESKÁ REPUBLIKA - FINSKO 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávka:
52. Marek, rozhodující sam. nájezd Burger - 51. Aalto (Pesonen). Rozhodčí: Poljakov (Rus.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 3296. 

Sestavy: 
Česká republika:
Hnilička - Zíb, Blaťák, Ševc, Žižka, Kutlák, Hamr - P. Sýkora, Marek, Chabada - Sivek, J. Hlinka, Rolinek - Irgl, Burger, Hubáček - Hořava, Marha, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Pavel Marek. 
Finsko: Wallinheimo - Laamanen, Mikkola, Aalto, Viitanen, Laatikainen, Lepistö, Helenius, Salmela - Pesonen, Kontiola, Nurmi - Rita, Leino, Aaltonen - Uhlbäck, Viitaluoma, Kivenmäki - Haataja, Saarenheimo, Valtonen. Trenéři: Erkka Westerlund, Hannu Virta a Risto Dufva.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz