• Channel One Cup - 2006
  • 14.12.2006 17:30
  • 1. kolo

Reprezentanti v Helsinkách srdnatě bojovali, Finům ale nakonec podlehli

14. prosince 2006, 18:25

ČTK

Jenže finský střelec Janne Pesonen zařídil při druhé přesilovce pěti proti třem další gól a naši hráči už odpovědět nedokázali, byť místy měli převahu a před brankářem Ahonenem vytvářeli nebezpečné závary. Česká reprezentace tedy nadále zůstává na posledním místě průběžného pořadí letošního Euro Hockey Tour.

Finové při oslavě 40. výročí haly Jäähalli nastoupili i v historických dresech z roku 1966, v nichž v otevíracím utkání podlehli Švédsku 1:7, ale dnešní duel pro ně dopadl daleko lépe. Přitom první velké příležitosti byly na straně českého týmu. Nejdříve svěřenci Aloise Hadamczika nevyužili přesilovou hru při Pakaslahtiho vyloučení, potom v 7. minutě přihrál zpoza branky Marek Rolinkovi, ale pardubický útočník vystřelil jen do připraveného gólmana Ahonena.

Vzápětí se zdálo, že největší možnost bude mít Kalla, který dostal přihrávku za obranu, ale Pyörälä ho dohnal a čistě mu odebral puk. Za Finy zahrozila aktivní Hirschovitsova řada, ale na gólmana Hniličku nevyzrála. V další české přesilovce tvrdě vystřelil těsně mimo Rolinek, Hamrova střela od modré čáry i Kohnova teč gólmana Jokeritu Helsinky neohrozila.

Na straně Suomi pak zahrozila opět druhá řada a vedení soupeři nabídla vyloučení Polanského a Rolinka. Domácím se naskytla více než minutu a půl trvající početní výhoda pěti proti třem a v 13. minutě ji zužitkoval dorážkou Pesonen.

Na začátku druhého dějství se český vývěr ubránil při Markově trestu, ale v 24. minutě nešťastně inkasoval. Kontiolovu střelu vyrazil Hnilička před sebe, kde byl v souboji Čáslava s Pyöräläou a od nich se odrazil puk do české branky. Za 38 sekund ale český tým odpověděl, když po nenápadné akci po levém křídle přistrčil kotouč Bednář Markovi a ten bekhendem překvapil Ahonena.

Čeští hokejisté vzápětí pocítili v krátkém sledu hned několik tvrdých zákroků od soupeře, které švédský sudí Sjöberg nepovažoval za nedovolené. Potom ale vyloučil Koskenkorvu a vicemistři světa se po necelé minutě přesilovky radovali z vyrovnání, když Kroupa ideálně přesunul puk z pravé na levou stranu ke Strakovi a nejproduktivnější hráč finské ligy z dálky trefil odkrytou klec.

Finové se snažili opět získat vedení, ale jejich pokusy byly většinou nepřesné. Naopak v oslabení mohl dokonat obrat po kombinaci s Bednářem Rolinek, jenže finský brankář zasáhl úspěšně. Vzápětí šel pykat ještě Kroupa a Seveřané opět převahu dvou hráčů na ledě využili. Platil ztratil v souboji u mantinelu hokejku a než se stačili bránící hráči srovnat, skóroval po Puistolaově vybídnutí za bezmocného Hniličku Pesonen.

Do závěrečné třetiny naskočil do centru třetí formace místo Polanského zkušenější Mikeska. Čeští hráči se v 45. minutě připravili o početní výhodu, když po 42 sekundách Viitaluomaova trestu špatně střídali a po návratu finského útočníka z trestné lavice málem inkasovali. Jedinečnou šanci na hattrick ale Pesonen promarnil.

A Češi mohli vyrovnat. Nejdříve v 52. minutě se v přesilovce nevydařila z dobré pozice střela Čermákovi, vzápětí už při plném počtu hráčů na ledě chytil Ahonen Mikeskovu teč Bednářova pokusu. Když hosté nepotrestali Saarenheimův faul, Finové už těsnou výhru ubránili. Český tým tak zůstal v průběžné tabulce Euro Hockey Tour poslední a jeho manko na druhé Finy se zvýšilo na čtyři body.

Výsledek prvního utkání české reprezentace v turnaji Channel One Cup:

FINSKO - ČESKÁ REPUBLIKA 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Pesonen (Pyörälä, Kontiola), 24. Pyörälä (Kontiola), 39. Pesonen (Puistola, Kontiola) - 24. Marek (Bednář), 29. J. Straka (Kroupa, Čáslava).
Rozhodčí: Sjöberg (Švédsko) - Kekäläinen, Lajunen (oba Finsko).
Vyloučení: 7:7.
Využití: 2:1.
Diváci: 4910.
Sestavy:
Finsko:
Ahonen - Laatikainen, Puistola, Karalahti, Söderholm, Mäntylä, Saravo, Marttinen, Niemi - Pesonen, Kontiola, Pyörälä - Somervuori, Hirschovits, Koskenkorva - Kuusela, Viitaluoma, Uhlbäck - Saarenheimo, Pakaslahti, Haataja. Trenéři: Erkka Westerlund, Hannu Virta a Risto Dufva.
Česká republika: Hnilička - Platil, Hamr, Gureň, Kutlák, Kroupa, Čáslava - Bednář, J. Marek, Rolinek - Šimánek, J. Straka, Kohn - Hořava, Polanský (41. Mikeska), Kubinčák - Čermák, Kalla, Skořepa. Trenéři: Alois Hadamczik a Pavel Marek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz