• Karjala Cup - 2007
  • 8.11.2007 17:15
  • 1. kolo

Čeští reprezentanti porazili na úvod turnaje Karjala domácí Finy

8. listopadu 2007, 18:32

hokej.cz redakce

Před začátkem utkání uctili přítomní v Hartwall Aréně minutou ticha oběti středečního masakru, který si ve škole ve městě Tuusula na jihu země poblíž Helsinek po řádění studenta vyžádalo devět obětí včetně střelce.
    
Český tým se třemi debutanty v sestavě - obránci Filipem Novákem, Krstevem a útočníkem Tomicou - začal aktivně a hned po 51 vteřinách si vynutil přesilovku. Při Pyöräläově trestu nejdříve gólman Niemi vyrazil Krstevovu nebezpečnou střelu, ale ve třetí minutě už opora Lahti kapitulovala. Skuhravého přihrávku tečoval bruslí Kumstát a puk našel cestu do branky. 
    
Finové se vrhli za vyrovnáním a podařilo se jim smazat ztrátu už za 80 vteřin. Hniličku prostřelil od modré čáry Aalto. V páté minutě si najel před branku Zíb, ale minul. Nepřesnou koncovku měl před českou brankou Personen. Hadamczikův výběr přečkal Krstevův trest a potom si při své početní výhodě vytvořil hned několik šancí. 
    
Niemi kryl Markův pokus na lapačku, betonem zasáhl proti Čermákově zakončení z bezprostřední blízkosti, Strakově teči a Tomicově střele. Na druhé straně nevyzrál na Hniličku faulovaný Leino.

Bez potíží pak Češi přečkali Zíbovo i další Krstevovo vyloučení. I ve druhé třetině oba celky hrály pozorně z defenzivy a šance na ledě dlouho chyběly. Nic na tom nezměnila ani jedna početní výhoda na každé straně.
    
Po polovině utkání se dostal do dobré šance domácí Hentunen, ale technickou střelou minul. V 37. minutě naštěstí pro český tým nedosáhl na Hahlovu přihrávku před odkrytou brankou Pyörälä.

Po Skuhravého akci zahrozil před Niemim bekhendem Kumstát, potom se po skvělém Čáslavově obranném zákroku dostali Češi do přečíslení a nebezpečně vystřelil po Markově vybídnutí Irgl. Před přestávkou mohl dostat Suomi do vedení Koivisto, ale Hnilička v pádu zasáhl úspěšně.
    
Po 34 vteřinách závěrečného dějství hrál český výběr přesilovku, když Irgla zahákoval Santala, ale na trestné lavici zůstal jen osm vteřin. Čermák našel mezi kruhy Rolinka a pardubický útočník se trefil po horní tyčku. Následoval finský nápor umocněný dvěma přesilovými hrami, ale Hniličku Finové nepřekonali, přičemž největší možnost měl Laamanen. V 51. minutě už z levého kruhu pro vhazování vyrovnal Pesonen. 
    
Finové hráli ještě dvě početní výhody, ale vítěznou branku vstřelil soupeř. Češi přestáli nápor, v 59. minutě se pak dostal k zakončení před odkrytou branku Marek, a když Laamanen posunul branku, nařídil švédský sudí Rönnmark trestné střílení. Sám útočník Magnitogorsku penaltu proměnil a rozhodl. V závěru ještě Hnilička zachránil svůj tým po Hahlově úniku.

Alois Hadamczik: Hráči mě bojovností a nasazením nezklamali

Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik (na snímku) ocenil po vítězném vstupu do turnaje Karjala celý tým za bojovnost a vyzdvihl výkon brankáře Milana Hniličky, který mužstvo podržel v klíčových okamžicích. "Apeloval jsem před zápasem na hráče, že bojovnost musí být maximální a musí se snažit vyhrát každý souboj. Začali jsme koncentrovaně, také jsme Finy přestříleli 14:9. Zápas se pak také odvíjel od toho, že jsme šli štěstí naproti," řekl Hadamczik po utkání novinářům.
    
Po vyrovnané druhé třetině patřila závěrečná část domácím, kteří v tomto dějství hráli čtyřikrát v početní výhodě. Český tým ale hned na úvod využil svou jedinou přesilovku v poslední dvacetiminutovce a na závěr si ještě schoval vítězný úder. "V poslední třetině jsme se dostali pod tlak, protože jsme udělali zbytečné fauly. Finy jsme tím zvedli, ale podržel nás vynikající brankář Hnilička," prohlásil Hadamczik.
    
Jeho svěřenci se dnes prosadili dvakrát v přesilovkách, než rozhodl z penalty 111 sekund před koncem Jan Marek. "Říkali jsme si, že když proměníme přesilové hry, tak bychom mohli vyhrát. To se také povedlo. Náš tým celkově nemá na mezinárodní scéně tolik zkušeností, ale hráči mě bojovností a nasazením nezklamali," pochvaloval si Hadamczik.
    
Na trestné střílení poslal Jana Marka, při jehož stoprocentní šanci soupeř posunul branku a sázka na exekutora mu vyšla. "Už kdyby Finové neposunuli branku, byl by to jasný gól. Honza Marek ale trestné střílení zužitkoval," okomentoval Hadamczik drobné oddálení rozhodující trefy.
    
Pro Hadamczika to byla v jeho třetí sezoně na reprezentační lavičce teprve sedmá výhra z celkových osmadvaceti zápasů v evropské tour, přičemž pošesté mohl slavit proti Finsku. "Finové hrají technický hokej s dobrým bruslením a nasazením, ale třeba oproti Švédům nejsou tak zarputilí a organizovaní v obraně. To je možná to, co nám proti nim vyhovuje," mínil kouč, který loni získal bronz na olympijských hrách v Turíně a stříbro na světovém šampionátu v Rize. 

Kanadský trenér Doug Shedden musel při premiéře na lavičce Finska strávit porážku. "Musíme zlepšit hru v přesilovkách, dneska to bylo u speciálních formací 2:0 pro soupeře. Hrál se velmi dobrý hokej," podotkl.

Výsledek prvního utkání české reprezentace na Karjala Cupu 2007:
    
Finsko - Česká republika 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

    
Branky a nahrávky: 4. Aalto (Immonen), 51. Pesonen (Santala) - 3. Kumstát (Skuhravý, Sičák), 41. Rolinek (Čermák, Melichar), 59. Marek z trestného střílení.
Rozhodčí: Rönnmark (Švéd.) - Kekäläinen, Terho (oba Fin.).
Vyloučení: 5:10.
Využití: 0:2.
Diváci: 6643.
    
Sestavy:
    
Finsko:
A. Niemi - Laamanen, Saravo, Väänänen, Niinimaa, Aalto, Laatikainen, Puistola, A.- J. Niemi - Hentunen, Hahl, Pyörälä - Leino, Santala, Pesonen - Koivisto, Immonen, Laaksonen - Rita, Pakaslahti, Pirnes. Trenéři Doug Shedden, Jukka Jalonen a Timo Lehkonen.
    
Česká republika: Hnilička - Hrabal, Čáslava, F. Novák, Melichar, Krstev, Blaťák, Sičák, Zíb - Irgl, Marek, Varaďa - Čermák, J. Straka, Rolinek - Bednář, Červenka, Tomica - Kumstát, Skuhravý, Netík. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz