• Karjala Cup - 2008
  • 8.11.2008 12:00
  • 1. kolo

Reprezentanti obrátili duel se Švédy, díky skvělému závěru mají první výhru v turnaji

8. listopadu 2008, 10:27

Václav Jáchim

Švédský tým sehrál ve čtvrtek vyrovnanou bitvu proti Rusku, kterou rozhodl jediný gól domácího Michnova. Dalo se očekávat, že Seveřané znovu vsadí na pečlivou defenzivu, kvalitní systém hry ve středním pásmu. Předpoklady se potvrdily, první třetina nenabídla moc výrazných šancí. Nekonala se tentokrát taková brulařská exhibice jako ve čtvrtečním klání českého výběru s Finy.

Úvod duelu byl opatrný, před brankářem Kopřivou to nejprve ve čtvrté minutě zkoušel Nordqvist, potom předvedl hezkou zadovku Nordgren. Na opačné straně zaujal střelecký pokus Irgla, jeho formace s Vašíčkem a Klepišem sehrála ve 13. minutě výtečnou kombinaci na jeden dotyk. Klepiš však brankáře Gustafssona nepřekonal. V závěru úvodního dějství ještě z dobré pozice netrefil bránu Wallin.

Poněkud nezáživný hokej pokračoval i po přestávce. Výborně nastoupili čeští hráči, kteří se tlačili do ofenzivního pásma a počínali si velmi aktivně. Z levé strany střílel Skuhravý, český tým zkoušel překvapit Gustavssona ze všech pozic. Ve 32. minutě se ocitl na chvilku sám před Kopřivou útočník Fabricius, nicméně skóre neotevřel.

Seveřané v polovině utkání zvedli hlavu, v čase 35:58 šli do vedení. V útočné třetině ztratili Češi puk, podél pravého mantinelu se prohnal Hannula, jenž předložil kotouč k zadní tyči, kde ho do odkryté klece bez potíží poslal Martin Thörnberg - 0:1. Reprezentanti se snažili o rychlou odpověď, k tlaku jim napomohlo vyloučení Martenssona. Ovšem některé slibné akce ještě neskončily kýženým efektem.

Vichřice přišla vzápětí. Češi zpřesnili rozehrávku i zakončení, na ledě rázem dominovali. Reprezentanti našli recept na švédskou defenzivu, měli mnohem lepší pohyb. Jejich kombinace byly účinné. Po nástupu do hry trefil Čajánek tyčku. V čase 42:19 se chytrou střelou prosadil Miloslav Hořava po hezké nahrávce Květoně - 1:1.

Český tým zabral, hýčil iniciativou a chutí. V čase 46:35 převzal perfektní pas Čáslavy od zadního mantinelu Čajánek a postrčil ho Zbyňku Irglovi. Útočník Jaroslavle trefil přesně - 2:1. Vzápětí měl šanci Engqvist, jenže výkon našeho výběru podpořil spolehlivý brankář Kopřiva. Pokus švédského mladíka efektně pokryl do lapačky.

V 54. minutě putoval na trestnou lavici Thörnberg, načež Češi ukázali první využitou přesilovku. Z levé strany vypálil Václav Nedorost, kotouč z jeho hole letěl nad betonem Gustafssona od tyče do sítě - 3:1. A v čase 56:17 dokonal nevídaný obrat Petr Čajánek. Jeho gól připomínal branku Švédů, oporu Dynama našel u zadní tyče Čermák a Čajánek zakončil přesně - 4:1.

Svěřenci trenérů Růžičky, Jandače a Weissmanna zvítězili zaslouženě. Měli větší chuť, prokázali výraznější aktivitu a hlavně byli produktivní. Český národní tým oslavil první výhru v letošním Euro Hockey Tour, turnaj Karjala zakončí v neděli od 14 hodin českého času duelem proti ruské sborné.

Výsledek druhého utkání české reprezentace na turnaji Karjala:

ČESKÁ REPUBLIKA - ŠVÉDSKO 4:1 (0:0, 0:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 43. Hořava (Vampola), 47. Irgl (Čajánek, K. Rachůnek), 56. V. Nedorost (Blaťák, K. Rachůnek), 57. Čajánek (Čermák) - 36. Thörnberg (Hannula, Martensson).
Rozhodčí: Laaksonen, Levonen - Orelma, Suominen (všichni Finsko).
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:0.
Diváci: 4740.
Sestavy:
Česká republika:
Kopřiva - K. Rachůnek, Čáslava, Krstev, Barinka, Blaťák, Kutlák, Němec, Ševc - Irgl, Čermák, Čajánek - Klepiš, Vašíček, Nedorost - Kumstát, Skuhravý, Rolinek - Květoň, Vampola, Hořava. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Švédsko: Gustavsson - Timander, Akerman, Fransson, S. Lidström, R. Jonsson, Sandström, Tärnström, Hedman - Hannula, Nordquist, Harju - Nilson, Engqvist, Emvall - Widing, Wallin, Fabricius - Nordgren, Martensson, Thörnberg. Trenéři: Bengt-Ake Gustafsson a Roger Rönnberg.

Tabulka:

1.Rusko2 2000 7:2 6
2.Česko2 1010 7:5 4
3.Finsko2 0101 6:9 2
4.Švédsko2 0002 1:5 0
RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz