• Channel One Cup - 2008
  • 20.12.2008 12:00
  • 1. kolo
5 : 2
konec 0:0, 0:2, 0:0

Smutný konec skvělé bitvy. Češi proti Rusům dřeli, výhru ale slavil soupeř

20. prosince 2008, 7:41

Václav Jáchim

Utkání svedlo dohromady nejlepší týmy turnaje, očekávalo se, s jakou taktikou přijdou zejména domácí, kteří s Českou republikou sehráli vyrovnaný západ na listopadovém Karjala Cupu. Ruský kouč Bykov naordinoval svěřencům aktivní projev, naši hokejisté se během první třetiny v podstatě nedostali před Barulina. Jedinou výjimkou byl krátký tlak Vašíčkovy formace a šance Květoně, jíž zlikvidoval ruský gólman.

Ze hry měli víc domácí, neustále se hrnuli do palebných pozic. Hokejisté sborné uplatňovali výtečnou bruslařskou dovednost, zpracování kotouče, techniku. V šesté minutě nejprve z pravé strany pálil Zinovjev, kotouče se zmocil Maxim Sušinskyj a po rychlé otočce překvapil Kopřivu - 0:1.

Vedoucí branka Ruy povzbudila a uklidnila, rázem jich bylo plné kluziště. Česká obrana odolávala, ale Miroslav Kopřiva musel neustále zasahovat proti nebezpečným pokusům. Lapil projektil Kornějeva, výborně pohlídal příležitost Sčastlivého. Při vyloučení Květoně o centimetry minul prázdnou klec agilní bek Kornějev.

V čase 16:25 se skóre měnilo znovu. Rusové se dostali do přečíslení dvou proti jednomu, Těreščenko vytáhl Kopřivu z brány, postrčil puk Danisu Zaripovovi a útočník Kazaně zakončil bekhendem. Cloníci reprezentanti už nestihli zasáhnout - 0:2. Po přestávce pokračoval kvalitní duel znovu v parádním tempu, škoda že se výkonem nepřiblížili švédští rozhodčí Persson s Rönnmarkem ani jejich čároví kolegové z Ruska.

Pískali nepřesně. Málo vídaný bodyček Sičáka na jednoho z ruských útočníků označili za nedovolené bránění, Vampola dostal hokejkou do obličeje, ale nevylučovalo se. To samé při české přesilovce, kdy inkasoval krosček Rolinek. Nepykal ani Radulov, jenž sekl Kopřivu do lapačky, ačkoli kladenský gólman předtím přikryl puk. Na hanbu šla místo toho čtveřice jiných hráčů z obou týmů, kteří se zapojili do následné potyčky.

Reprezentanti postupně zvedli hlavy. Ve 28. minutě jel sám na Barulina agilní Marek, ale byl hákován Nikulinem. Následovalo trestné střílení, jež skvěle provedl Jakub Klepiš. Útočník Omsku zvolil kličku do bekhendu a rozvlnil síť - 1:2. Za necelé dvě minuty, přesně v čase 29:38 skvěle využil přesilovku Jan Marek, jemuž do palebné pozice přihrál Rolinek - 2:2.

Domácí znervózněli, jenže českému obratu odolali. A brzy šli znovu do vedení. V čase 33:17 dostrkal kotouč do české klece Alexander Radulov, který se před Kopřivou nejlépe zorientoval - 2:3. Brance předcházela rána Zinovjeva z pravé strany, kotouč poté padl před brankoviště a hráči sborné nepřehlednou akci zakončili. Na opačné straně posléze zaujala dorážka Červenky, při vyloučení Kutláka pálil Nikulin.

Reprezentanti se snažili v poslední třetině o další vyrovnání. Přečkali krátké dvojnásobné oslabení, následně měli pro změnu dvě přesilovky, kýžený gól v nich ovšem nepadl. Bouřící Megasport aréna dávala domácícm energii, utkání mělo výjimečné parametry. Švédští rozhodčí zpřísnili metr, ruce na znamení vyloučení začali zvedat jako při spartakiádě. Takže se oba týmy střídaly v přesilovkách.

V 56. minutě trefil tyč domácí Gorovikov, předtím měli velké šance Zíb a Saprykin. Vzápětí se pokoušel o zakončení Klepiš. V čase 57:54 přišlo rozuzlení. Před Kopřivou se ocitl osamocený Oleg Saprykin, po nájezdu zabrzdil, zamířil a trefil přesně - 2:4. Saprykina následně atakoval Vampola, načež vypukla další potyčka, do níž se zapojili Pilař, Vašíček, Radulov a Kornějev. V čase 59:21 se ještě u Kopřivovy tyčky prosadil Denis Kuljaš. Rozhodčí prověřili akci s kolegou u videa a poté branku uznali - 2:5.

Národní tým tedy ve skvělém a emocemi nabitém zápase sborné podlehl. V letošním Euro Hockey Tour vyšel poprvé bodově naprázdno. Turnaj Channel One Cup zakončí čeští hokejisté nedělním zápasem s Finskem, který v Megasport aréně vypukne od 16 hodin českého času. Předtím se od 12 hodin rozloučí s domácím publikem Rusové v duelu proti Švédsku.

Výsledek druhého utkání české reprezentace na turnaji Channel One Cup:

RUSKO - ČESKÁ REPUBLIKA 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Sušinskij (Mozjakin), 17. Zaripov (Těreščenko), 34. Radulov (Saprykin), 58. Saprykin (Gorovikov, Radulov), 60. Kuljaš (Višněvskij, Jašin) - 28. Klepiš z tr. střílení, 30. Marek (Rolinek).
Rozhodčí: Persson, Rönnmark (oba Švéd.) - Birin, Medvěděv (oba Rus.).
Vyloučení: 13:17, navíc Kornějev (Rusko) 5 min. a do konce utkání.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:1.
Diváci: 12.500.
Sestavy:
Rusko:
Barulin - Proškin, I. Nikulin, Tverdovskij, Kornějev, Kuljaš, Višněvskij, Aťjušov, Varlamov - Morozov, Těreščenko, Zaripov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Michnov, Ščastlivyj, Jašin - Sušinskij, Zinovjev, Mozjakin. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Česká republika: Kopřiva - Pilař, Čáslava, Krstev, Sičák, Kutlák, Blaťák, Zíb, Skrbek - Květoň, Čermák, Hlinka - Irgl, Marek, Rolinek - Starý, Vašíček, Vampola - Klepiš, Červenka, Lukeš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz