• Czech Hockey Games - 2009
  • 3.9.2009 18:00
  • 1. kolo

Novou sezonu začali reprezentanti vítězně, na úvod Českých her přemohli snaživé Finy

3. září 2009, 17:54

Václav Jáchim

Finský tým dorazil na České hry v hodně pozměněné sestavě, pět svěřenců trenéra Jalonena hrálo v Karlových Varech první mezistátní zápas, víc než deset startů za reprezentaci nasbírala pouze sedmička finských hokejistů. Český tým měl na své straně víc zkušeností, během první třetiny to ale na ledě nebylo znát.

Úvodní zápas sezony nenabídl zpočátku nikterak přehnané tempo, soupeři se oťukávali. Hned po 28 vteřinách zahrozil Klepiš, na opačné straně se v obranném pásmu našeho výběru usadil čahoun Anttila. Branku Vehanena minul Hubáček, domácí tým měl velkou šanci ke skórování v sedmé minutě, kdy na hanbě pykali zadáci Välivaara a Malmivaara. Český tým ale 58 vteřin dlouhou přesilovku pěti proti třem nevyužil. 

Později se pokoušel na finského gólmana vyzrát Hudler. Souhra útočníka Dynama Moskva s křídly Brendlem a Klepišem vypadala zajímavě, třeba na konci první třetiny Hudler parádně poslal do šance Klepiše. Leč skóre se neměnilo. Naši hokejisté měli opticky víc ze hry než Finové, kteří se zkoušeli prosadit zejména z rychlých protiútoků. Ruští rozhodčí Olenin a Ravodin také dost vylučovali, ovšem přesilovky končily na obou stranách neúspěšně.

V prostředním dějství probíhal zápas podobně. Soupeř čekal na bleskové výpady, když se Finům podařilo překonat šikovnou kombinací střední pásmo, byli nebezpeční. Na naší straně byl víc hezkých akcí, domácí šli zaslouženě do vedení. V čase 24:49 se ukázalo, jak je důležitý důraz před brankářem. Dvojice nedávných slávistů Bednář s Romanem Červenkou zabojovala a druhý jmenovaný dostal kotouč do finské sítě 1:0.

Na opačné straně zahrozil ve 28. minutě Viuhkola, ale Lukáš Mensator parádně zareagoval. Vehanena ve finské kleci zkoušel překvapit agilní Hubáček, po nadějném výpadu nedotáhl akci Kůrka. V závěru druhé třetiny najížděl na finskou bránu z pravé strany Brendl, v dobré pozici se mu ukazoval Hudler. Nicméně útočník Nižného Novogordu zvolil zakončení a neuspěl.

Po přestávce se domácí hokejisté snažili zvýšit náskok, několikrát k tomu měli blízko. Zaujala šance Červenky, který ve 45. minutě na dvakrát pálil na Vehanena a finský gólman zejména při druhém pokusu ukázal výtečný postřeh. To samé platilo chvilku poté proti Vašíčkovi, v 53. minutě se zjevil ve slibné pozici obránce Čutta, jehož hezky našel Lukeš.

Až do konce utkání už ale nikdo ruce nad hlavu radostí nezvedl, úvodní klání karlovarského turnaje skončilo fotbalovou výhrou české reprezentace. Branek ve finské kleci mohlo být víc, šance se určitě našly. Na druhou stranu ale může těšit bezchybná defenziva v čele s gólmanem Mensatorem, který předvedl spolehlivý výkon. V závěru zápasu hokejisté ubránili dlouhou hru soupeře v power play. V čase 59:46 pak pečetil skóre trefou do prázdné brány Jiří Hudler - 2:0.

České hokejové hry pokračují znovu po dni volna v sobotu 5. září. Po obědě se hraje v KV Aréně zápas Rusko - Finsko, čeští hokejisté vyzvou od 17 hodin výběr Švédska. První podnik zakončí nedělní souboje Finů se Švédy a našeho národního týmu s Ruskem, tento zápas startuje v lázeňské metropoli od 17:30 hodin.

Výsledek prvního utkání reprezentace na Českých hokejových hrách:

ČESKÁ REPUBLIKA - FINSKO 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky: 25. Červenka, 60. Hudler.
Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rusko) - Kalivoda, Pouzar (oba ČR).
Vyloučení: 5:4.
Bez využití.
Diváci:
4533.
Sestavy:
Česko:
Mensator - Rachůnek, Čáslava, Němec, Blaťák, Kutlák, Melichar, Krstev, Čutta - Brendl, Hudler, Klepiš - Bednář, Červenka, Rolinek - Kumstát, Vašíček, Hubáček - Kůrka, Novotný, Lukeš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Finsko: Vehanen - Seikola, Välivaara, Latvala, Malmivaara, Hietanen, Mäntymaa, Ilvonen, Kalteva - Kuusela, Viuhkola, Kähkönen - Puustinen, Kemppainen, Kiiskinen - Antila, Paakkolanvaara, Luttinen - Jääskeläinen, Heino, Mäki. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva.

Statistiky k utkání naleznete zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz