• Czech Hockey Games - 2009
  • 6.9.2009 17:30
  • 1. kolo
3 : 2
konec po s.n. 1:0, 0:0, 1:0 - 0:0 - 1:0

Hattrick Hudlera zničil Rusy! Češi zdolali mistry světa, po sedmi letech vyhráli akci EHT

6. září 2009, 17:14

Václav Jáchim
Duely českých hokejistů s Rusy jsou už dlouho ozdobou všech turnajů Euro Hockey Tour a stejně tomu bylo i v Karlových Varech. Naši hokejisté se rvali ze všech sil, silná ruská sborná nastoupila od úvodních vteřin s velkým elánem. První souboj v hledišti vyhráli fanoušci domácích, jejichž podpora byla jednoznačně hlasitější, na ledě ale vedli nejprve hosté.

Už ve druhé minutě kryl Mensator pokusy Pěrežogina se Sčastlivým, poté lapil ránu obránce Kalinina. V čase 5:10 se Rusové střelecky prosadili. Bylo to v přesilovce, na hanbě pykal vyloučený Blaťák. Od modré čáry vypálil zadák Kornějev a odražený puk poslal do sítě Sčastlivij - 0:1. Záhy posoudili ruští rozhodčí Johansson a Persson souboj Vašíčka s Kornějevem ve prospěch Rusů, ale Češi se v dalším oslabení ubránili.

Domácí hokejisté postupně zvedli hlavu. Vystrkovali růžky, víc a víc se tlačili před gólmana Jerjomenka. Po akci Bednáře ještě neuspěl Červenka, v početní výhodě mířil do tyče Němec, pak se neujal projektil Blaťáka. V čase 17:30 ukázal nevídanou šikovnost Hudler. Útočník Dynama Moskva chytře tečoval puk vypálený Kumstátem, kotouč zapadl pod horní tyčku udiveného Jerjomenka - 1:1.

Naděje českého týmu držel vynikající Mensator, který pokryl zázračně zakončení Saprykina, v 17. minutě pak betonem vytlačil střelu Pěrežogina. Zápas měl mimořádnou kvalitu, vyprodaná KV Aréna sledovala hokej plný soubojů, bruslení, hezkých kombinací. I potyček. Zejména tradiční dravci Radulov se Saprykinem využívali každé příležitosti, jak zkusit soupeře vyprovokovat.

Po přestávce se dosud vyrovnaný poměr přece jen naklonil ve prospěch sborné. Soupeř zvýšil obrátky, hrozil z protiútoků, na Mensatora létal jeden kotouč za druhým. V čase 26:02 se Rusové trefili podruhé. Vysunutého Kutláka nezastoupil na útočné modré Kůrka. Prohnal se kolem něj Mozjakin, v přečíslení tří proti jednomu našel z druhé vlny najetého Kuljaše a zadák CSKA Moskva mířil přesně - 1:2.

Vzápětí uháněli na jednoho našeho bránícího hráče pro změnu dva protivníci, Něprjajev naštěstí nezakončil. Ruský tým přivezl na první podnik letošního Euro Hockey Tour třináct mistrů světa z Quebeku či Bernu. A bylo to znát. Zatímco se naši hokejisté často dost toporně dostávali před Jerjomenka, sborná neměla potíže s přechodem přes prostřední třetinu. Výborný Mensator zlikvidoval pokusy Varnakova a Gorovikova, v závěru druhého dějství mohl srovnat Kůrka, jenže z nadějné pozice minul. Pak se neujala ani pohotová střela Novotného.

Svěřenci trenérů Růžičky, Jandače a Weissmanna se pokoušeli soupeře dohnat, ve třetí třetině přidali a vytvářeli si slibné šance. Sice se k pořádnému zakončení moc nedostali, nicméně Rusy nutili k případným chybám a k častým přerušením. Ve 46. minutě tvrdě pálil Kutlák, poté Mensator pokryl nájezd Něprajeva. Při vyloučení Kutláka měli Češi tlak, ale nic z něj nevytěžili. Po Kůrkově akci neuspěl agilní Kutlák.

V závěru normální hrací doby se domácí nadechli k velké ofenzivě a dokázali vyrovnat! V čase 57:21 rozjásal vyprodanou KV Arénu Jiří Hudler, který z levé strany překonal Jerjomenka poté, co se k němu dostal kotouč od Kumstára - 2:2. Finiš českého týmu byl strhující. Hokejisté věděli, že jim bod stačí k vítězství na turnaji, ale pokoušeli se rozhodnout. Ve skvělé atmosféře byli blízko dalšího gólu. Nepovedlo se, leč bodík po 60 minutách znamenal triumf na Českých hrách. Vyhrát podnik EHT se našim hokejistům povedlo poprvé od prosince 2002, kdy národní tým uspěl v Moskvě na tamním Baltika Cupu.

Duel musel do prodloužení. Převahu v něm měli domácí, i víc šancí. Ale nerozhodlo se, následovaly tedy nájezdy. A byly pořádně dramatické. Po třech sériích trefili jen Mozjakin a Hudler, poté neuspělo dalších sedm nájezdníků. Rozhodl symbolicky hrdina utkání Jiří Hudler, který vyměnil kličky za tvrdou střelu a nedal Jerjomenkovi šanci - 3:2. Češi tedy poprvé od února 2008 zdolali Rusy, navíc si konečně připsali vítězství v Euro Hockey Tour. Naši hokejisté na něj čekali od prosince 2002!

Výsledek posledního utkání reprezentace na Českých hokejových hrách:

ČESKÁ REPUBLIKA - RUSKO 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Hudler (Kumstát, Klepiš), 58. Hudler (Kumstát), rozhodující nájezd Hudler - 6. Ščastlivyj (Kornějev, Kuljaš), 27. Kuljaš (Mozjakin, Kornějev).
Rozhodčí: Johansson, Persson (oba Švéd.) - Barvíř, Blümel (oba ČR).
Vyloučení: 6:6.
Využití: 0:1.
Diváci: 5682 (vyprodáno).
Sestavy:
Česká republika:
Mensator - Rachůnek, Čáslava, Němec, Blaťák, Kutlák, Melichar, Krstev, Čutta - Brendl, Hudler, Klepiš - Bednář, Červenka, Rolinek - Kumstát, Vašíček, Hubáček - Kůrka, Novotný, Vampola. Trenér: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Rusko: Jerjomenko - Nikulin, Proškin, Kolcov, Kalinin, Kuljaš, Kornějev, Zjuzin, Nikitin - Sušinskij, Kozlov, Varnakov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Ščastlivyj, Mozjakin - Makarov, Něprjajev, Rybin. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Tabulka Českých hokejových her a Euro Hockey Tour:

1. Česko   3  2 1 0 0  10: 4  8 
2. Rusko 3 1 0 2 0 8: 9 5
3. Finsko 3 1 0 0 2 10: 8 3
4. Švédsko 3 0 1 0 2 9:16 2

Podrobné souhrnné statistiky z prvního podniku seriálu Euro Hockey Tour si můžete prohlédnout zde.

Nejlepší hráči CHG v Karlových Varech podle direktoriátu turnaje:

Nejlepší brankář: Petri Vehanen (Finsko)
Nejlepší obránce: Miroslav Blaťák (Česko)
Nejlepší útočník: Viktor Kozlov (Rusko)
Nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec: Jiří Hudler (Česko)

Individuální statistiky Českých hokejových her:

Kanadské bodování:

1. Hudler 5 zápasů (5 branek + 0 asistencí), 2. Kumstát (oba ČR), Viuhkola (Fin.) oba 3/4 (1+3), 4. Zackrisson 3/4 (0+4), 5. Omark 3/3 (3+0), 6. Harju (všichni Švéd.), Seikola (Fin.), Mozjakin (Rus.) všichni 3/3 (2+1), 9. Pěrežogin (Rus.) 3/3 (1+2), 10. Kornějev (Rus.) 3/3 (0+3).

Střelci:

1. Hudler (ČR) 5 branek, 2. Omark 3, 2. Axelsson, Harju (všichni Švéd.), Mozjakin, Saprykin (oba Rus.), Anttila, Seikola (oba Fin.) oba 2.

Nahrávači:

1. Zackrisson (Švéd.) 4 asistence, 2. Kumstát (ČR), Viukhola (Fin.), Kornějev všichni 3, 5. Pěrežogin (oba Rus.) oba 2.

Nejtrestanější hráči:

1. Bednář (ČR) 14 trestných minut, 2. Malmivaara (Fin.) 8, 3. Omark, D. Tjärnqvist, Tärnström (všichni Švéd.), Vašíček (ČR), Seikola (Fin.) oba 6.

Brankáři podle procenta úspěšnosti zákroků:

1. Mensator (ČR) 96,55 procenta, 2. Vehanen (Fin.) 92,45, 3. Jerjomenko (Rus.) 89,39

Brankáři podle průměru inkasované branky na zápas:

1. Mensator (ČR) 1,00, 2. Vehanen (Fin.) 2,00, 3. Holmqvist (Švéd.) 3,00.

Brankáři s čistým kontem:

1 - Mensator (ČR).

Diváci: Šest zápasů navštívilo 23.753 diváků, v průměru 3959 na zápas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz