• Karjala Cup - 2010
  • 14.11.2010 11:00
  • 1. kolo
1 : 3
konec 1:0, 0:0, 0:0

Souboj přesilovek patřil Rusům. Češi prohráli i potřetí, na turnaji Karjala končí poslední

14. listopadu 2010, 12:13

Václav Jáchim

Po sobotním utkání s Finskem uskutečnil trenér Hadamczik spoustu změn v sestavě. Do branky se proti sborné postavil Štěpánek, v první formaci hrál centra Červenka, kromě Klepiše měl k sobě také Kašpara. Ve druhém útoku nastupovali Marek, Novotný a Hubáček, ve čtvrtém Kreps s Klimkem a Gulašem. Role třináctého útočníka připadla Rachůnkovi. Obranné dvojice se představily ve složení Němec, Škoula, Novák, Čáslava, Lojek, Krajíček, Gřegořek, Mojžíš.

Hokejisté věděli, že nemohou dopustit podobný výpadek jako předtím s Finy, začali odpovědně, v první třetině to byl s Rusy především souboj přesilovek. Za rovnovážného stavu měli trošku víc ze hry soupeři, nicméně branky padaly jen při hře v pěti proti čtyřem. První dostali tuto možnost svěřenci trenérů Bykova se Zacharkinem, ale vyloučení Červenky nepotrestali. Když pykal na hanbě Růžička, skóre už se měnilo.

Sborná rozehrála v českém obranném pásmu bleskovou kombinaci, Gřebeškov přiťukl Popovovi, ten našel u zadní tyče zcela volného Alexandera Pěrežogina a útočník Omsku neměl problém poslat kotouč do sítě - 0:1. Vedení protivníkovi pomohlo, ruský tým se hnal do ofenzivy, hodně bruslil, měnil kotouče, ovšem Češi odolávali.

Postupně se stále víc osmělovali, při první přesilovce vyrovnali. Vyloučení Morozova využil Jakub Klepiš, k němuž se dostal kotouč vyražený od brankáře Košečkina, na něhož předtím tvrdě pálil Škoula - 1:1. Klepiš zařídil gól ve finále jarního šampionátu i nyní v jeho repríze, bohužel ještě do konce úvodního dějství šli do vedení zase Rusové. A bylo to znovu v početní výhodě. Po souhře s Afinogenovem pálil Kornějev, Štěpánek vyrazil kotouč do strany, odkud do černého mířil další zadák Děnis Grebeškov - 1:2. Byl to hodně podobný gól jako předtím v případě Klepiše.

Po přestávce se nejprve do slibné možnosti dostal Mozjakin, pak střílel Novotný. Ovšem utkání dál nabízelo častá vyloučení - víc na české straně. Naděje národního týmu držel výborný Jakub Štěpánek, bezvadně třeba kryl nebezpečný pokus Jemelina. V páté minutě dostali Češi k dispozici čtyři minuty v pěti proti čtyřem, jelikož Kňazev zasáhl Němce do obličeje, ovšem spíš hráli Rusové, reprezentanti se do slibné pozice pořádně nedostali.

Ve 12. minutě mohli Rusové zvýšit náskok, sám na Štěpánka jel Afinogenov, ovšem souboj hokejistů Petrohradu vyzněl naštěstí pro českého brankáře. Mistři světa se později snažili o vyrovnání, jenže jejich pokusy několikrát za sebou tečovaly ruské hokejky, Košečkin ani nemusel zasahovat. Duel byl pro oba týmy náročný, následoval brzy po sobotních bitvách, riovalita obou celků vedla ke spoustě osobních soubojů i k bruslařským dostihům.

Hokejisté chtěli v posledním dějství aspoň vyrovnat, jenže záměry zhatil soupeř. Po 27 vteřinách využil chyby v české rozehrávce Alexej Kajgorodov a pohotově poslal Štěpánkovi kotouč mezi nohama do cíle - 1:3. Reprezentantům slouží ke cti, že jejich snaha neuvadala, bojovali, několikrát se ocitli hodně blízko střeleckého úspěchu. Bylo až neuvěřitelné, že některé akce skutečně neskončily brankou. Třeba při šanci Klepiše nebo po následném ohromném závaru před ruskou klecí.

Ovšem proti byl výborný čahoun Košečkin, někdy mu pomohlo i štěstí. Počítají se přesné zásahy. A ten měli svěřenci trenérů Hadamczika a Palečke jen jediný. Mistři světa nedokázali najít odpověď na vedení sborné, Rusům podlehli, ani v posledním zápase turnaje nebodovali. Znamená to, že v tabulce končí poslední podobně jako před rokem, turnaj Karjala je pro český turnaj dál dlouhodobě nejhorším podnikem vůbec.

Výsledek posledního utkání české reprezentace na turnaji Karjala:

ČESKÁ REPUBLIKA - RUSKO 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Klepiš (Škoula, Kašpar) - 9. Pěrežogin (Popov, Grebeškov), 19. Grebeškov (Kornějev, Afinogenov), 41. Kajgorodov.
Rozhodčí: Rönn, Salonen - Kiilunen, Suominen (všichni Fin.).
Vyloučení: 8:5.
Využití: 1:2.
Diváci: 4572.
Sestavy:
Česká republika:
Štěpánek - Němec, Škoula, F. Novák, Čáslava, Lojek, Krajíček, Gřegořek, Mojžíš - Kašpar, Červenka, Klepiš - Marek, Novotný, Hubáček - Kvapil, Vašíček, M. Růžička - Gulaš, Kreps, Klimek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Rusko: Košečkin - I. Nikulin, Bělov, Kornějev, Grebeškov, Kuljaš, Jemelin, Guskov, J. Birjukov - Morozov, Kajgorodov, Mozjakin - Afinogenov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Kurjanov, Popov - Platonov, Čurilov, Kňazev. Trenéři: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.

Tabulka turnaje Karjala a Euro Hockey Tour:

1. Švédsko 2 2 0 0 0 7:5 6
2. Rusko 3 2 0 0 1 6:4 6
3. Finsko 2 1 0 0 1 5:1 3
4. Česko 3 0 0 0 3 4:12 0
RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz