• Channel One Cup - 2010
  • 16.12.2010 17:30
  • 1. kolo
2 : 3
konec po s.n. 0:1, 0:0, 0:1 - 0:0 - 0:1

Češi se dočkali! Národní tým přetlačil v nájezdech Finy, první výhru sezony trefil Kvapil

16. prosince 2010, 13:25

Jan Vacek

Čeští hokejisté se tak po měsíci vrátili na finská kluziště. Listopadové vystoupení na turnaji Karlaja svěřencům trenéra Aloise Hadamczika vůbec nevyšlo, po domácí porážce se Švédskem ztratilo i obě utkání v severské zemi. Celek Suomi vyrukoval na český výběr i se zkušeným obráncem Jerem Karalahtim. Trenér Jukka Jalonen svěřil bekovi, který měl v minulosti opakovaně potíže s drogami, kapitánské céčko. Solidně zaplněná Barona Arena v Espoo pak Karalahtiho přivítala bouřlivým potleskem.

Úvodní vystoupení národního týmu na Channel One Cupu však nezačalo vůbec šťastně. Již ve druhé minutě srazil útočník Josef Vašíček finského beka Olliho Malmivaaru, za což od švédských rozhodčích inkasoval trest na pět minut plus do konce utkání. Dlouhé oslabení Češi přežili, od pohromy však nebyli daleko. Zcela osamocený se před Jakubem Štěpánkem zjevil Janne Lahti, šikovnou přihrávku zpoza branky však v gól nepřetavil.

Český tým o sobě dal po ospalém úvodu vědět, Jan Marek nabral ve středním pásmu rychlost, zbavil se dvou finských hráčů, branku gólmana Tarkkiho však netrefil. Na druhé straně kontroval agilní Lahti, ani on však neuspěl. První brankové radosti se dočkali čeští hokejisté. V čase 16:47 se kotouče zmocnil útočník Marek Kvapil a šikovnou střelou, která se ještě odrazila od horní tyčky finské branky, poslal svůj tým do vedení – 0:1.

Seveřany nepříznivý stav neotrávil, i ve druhém dějství pokračovali v aktivní hře a český tým výrazně přehrávali. Po velké skrumáži před brankou se již Finové radovali z vyrovnání, místo radosti ale putoval na trestnou lavici Leo Komarov. S přibývajícími minutami druhé části Češi stále více vyklízeli pozice, hru jednoznačně ovládli Finové, kteří podnikali na gólmana Jakuba Štěpánka nebezpečné výpady. Topi Jaakola se svou střelou od modré čáry neuspěl, domácí se přesto nakonec dočkali.

Dvacet vteřin před koncem hry nabil v končící přesilové hře Seveřanů Juha-Pekka Hytönen svému parťákovi Komarovovi, který z ideální střelecké pozice nezaváhal – 1:1. Druhé dějství nevyznělo pro svěřence trenéra Hadamczika vůbec dobře. Finové svého soupeře převyšovali ve všech směrech, lépe brusili, tlačili se do šancí. Český tým naopak nedokázal využít několik přesilových her, často se dopouštěl zbytečných nepřesností při zakládní útočných akcí. Převahu severského výběru značil i fakt, že za celé druhé dějství vyslali Češi na gólmana Tarrka jediný střelecký pokus.

Převahou zahájili svěřenci trenéra Jalonena i třetí dvacetiminutovku. Na trestné lavici pykal obránce Barinka, Finové se dostali do několika nadějných střeleckých pozic, Štěpánek však své spoluhráče podržel. Češi se k brance soupeře dostávali jen sporadicky, výjimkou byla povedená akce Petra Koukala, který mohl ve 47. minutě navrátit svému mužstvu vedení. Střelecký pokus pardubického kapitána však pohotovým zákrokem betonem zneškodnil Tarkki.

Češi poté na několik desítek vteřin zamknuli svého soupeře v jeho obranném pásmu, kýženou druhou branku však nepřidali. Do vedení tak mohli jít domácí, kteří zasypali Štěpánka sprškou střel, mladý brankář však potvrdil výbornou formu z posledních týdnů v Petrohradu. Národní tým k vytouženému vítězství výrazně přiblížil obránce Martin Lojek, který po přihrávce Jana Marka napřáhl a výstavní dělovkou vrátil vedení na stranu Čechů - 1:2. Pro třineckého obránce se jednalo o první branku ve třetím reprezentačním startu.

Radost však Hadamczikovu mužstvu dlouho nevydržela. Finové s odpovědí neotáleli, Jakub Štěpánek vyrazil střelu od modré čáry pouze před sebe, kde byl připravený Petteri Wirtanen, jenž bez problémů v čase 54:10 opět dorovnal skóre - 2:2. Ve zbylých minutách základní hrací doby již další góly Barona Arena neviděla, dramatická bitva tak dospěla až do prodloužení. To zahájili aktivněji Finové, závěr však patřil Čechům, kteří měli necelou minutu výhody jednoho muže v poli, střelecké pokusy Karla Rachůnka a Tomáše Rolinka se však neujaly.

O osudu duelu tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich se štěstí přiklonilo na stranu českého týmu. Zatímco všechny pokusy finských hráčů Jakub Štěpánek zneškodnil, Marek Kvapil svou šanci využil a zajistil tak českému týmu první vítězství v této sezoně. Po náročném souboji se národní tým v pátek přesune do Moskvy, kde se o den později utká s domácím výběrem.

Výsledek prvního ukání české reprezentace na turnaji Channel One Cup:

FINSKO - ČESKÁ REPUBLIKA 2:3 po sam. náj. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 40. Komarov (Hytönen, Hietanen), 55. Wirtanen (Karalahti, Tyrväinen) - 17. Kvapil (Koukal, Irgl), 53. Lojek (Marek, Irgl), rozhodující nájezd Kvapil.
Rozhodčí: Björk, Lärking (oba Švéd.) - Kekäläinen, Terho (oba Fin.).
Vyloučení: 5:5, navíc Vašíček (ČR) 5 min. a do konce utkání.
Využití: 1:0.
Diváci: 5271.
Sestavy:
Finsko
: Tarkki - Hietanen, Nordlund, Karalahti, Jalasvaara, Malmivaara, Uusitalo, Jaakola, Korpikari - Pyörälä, Viitaluoma, Pesonen - Lehtonen, Lindgren, Lahti - Louhivaara, Hytönen, Komarov - Tyrväinen, Wirtanen, Marjamäki. Trenér: Jukka Jalonen.
Česká republika: Štěpánek - K. Rachůnek, Blaťák, Lojek, Čáslava, Krajíček, Barinka - Klepiš, Vampola, Hubáček - Bulis, Marek, Rolinek - Irgl, Vašíček (2. Adamský), Kvapil - Koukal, Jan Kovář, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz