• Channel One Cup - 2010
  • 19.12.2010 16:00
  • 1. kolo

První výhra za tři body! Češi otočili bitvu se Švédy, na Channel One Cupu končí druzí

19. prosince 2010, 16:26

Jan Vacek

Hlavní kouč národního týmu Alois Hadamczik byl před posledním duelem na Channel One Cup přinucen udělat několik změn v sestavě. Zdravotní důvody vyřadily ze hry Petra Hubáčka, po domluvě s klubem nenastoupil do třetího utkání ani další útočník Jan Bulis. Do branky se i potřetí postavil Jakub Štěpánek, více prostoru dostal sedmý bek Jakub Nakládal. Několika změn doznalo i složení útočných formací. Do té první se postavili Klepiš, Marek a Rolinek, čtvrtou formaci pak vytvořilo trio z extraligy Růžička, Kovář, Adamský.

Utkání se Seveřany nabídlo od prvních vteřin svižný hokej, hra se přelévala z jedné strany na druhou. Jako první zahrozili Švédové,od modré čáry pálil centr elitní formace Mattias Sjögren, brankář Štěpánek však byl pozorný. V následné přesilové hře se tlačil do zakončení ofenzivně naladěný bek David Petrasek, jeho šikovná teč střílené přihrávky ovšem skončila pouze na betonech českého brankáře. Češi se s přibývajícím časem stále více osmělovali.

Rychlou akci rozjel v šesté minutě Martin Adamský, slibně se rozvíjející protiútok však zastavilo postavení mimo hru. Mužstvo Tre Kronor však bylo v prvních minutách utkání nebezpečnější a po zásluze se dočkalo odměny. V čase 10:32 Češi chybovali ve středním pásmu, obránce Erixon šikovně vysunul unikajícího Axelssona, který tváří v tvář Jakubu Štěpánkovi nezaváhal - 0:1. Národní tým se z inkasovaného gólu rychle oklepal, téměř vzápětí mohl srovnat krok Vampola, v dobré pozici však brankáře Liva neprostřelil.

Agilní útočník Traktoru Čeljabinsk se po chybě švédské defenzivy dostal i do další dobré šance, nájezd z pravé strany však ve vyrovnávací trefu nepřetavil. V průběhu prvního dějství měli svěřenci trenéra Hadamczika tři možnosti přesilových her, opět však doplatili na svou velkou bolest. Reprezentanti dlouhé vteřiny kombinovali v rozích kluziště, do zakončení se dostávali jen sporadicky. Seveřané naopak aktivně bránili, ve dvou případech dokonce vyrazili do rychlého kontru, česká obrana si ale pokaždé poradila.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupil národní tým s viditelnou touhou výsledek zvrátit. Češi se mnohem více tlačili do prostoru před brankou, švédský gólman Liv se ocitl pod velkou palbou. Tvrdá střela Karla Rachůnka se sice ještě neujala, o několik vteřin později už ale Češi mohli slavit. Jan Marek se bleskově zorientoval v obranném pásmu soupeře a krásnou přihrávkou vybídl ke skórování Jakuba Klepiše. Ostřílený útočník Ufy bez problémů zacílil přímo pod břevno švédské branky - 1:1. S vyrovnávající trefou se aktivita z holí českých hráčů nevytratila.

Ba naopak. Češi neustopili od aktivního pojetí hry, bruslivé Seveřany přehrávali. Velmi dobře si počínala zejména třetí Vampolova formace s Ivanem Rachůnkem a Koukalem na křídlech, která se ve 32. minutě po zásluze dočkala gólové odměny. Z ideální střelecké pozice se zlínský útočník na první pokus sice netrefil, z následné dorážky už však nezaváhal a zapsal si tak první branku v národním mužstvu - 2:1. Švédy vývoj utkání očividně zaskočil, do šancí se již nedostávali s takovou lehkostí jako v prvním dějství. Hráči Tre Kronor hrozili především v početních výhodách, Štěpánek se však blýskl několika výbornými zákroky.

Švédové ve třetí dvacetiminutovce usilovali o vyrovnání, v dobré příležitosti se objevil Jakob Silfverberg, který ovšem z bezprostřední blízkosti Jakuba Štěpánka neprostřelil. Na druhé straně se dral do šance aktivní Ivan Rachůnek, střelou zápěstí však zamířil přímo do Livovy lapačky. Přesto, že byli Seveřané v úvodu závěrečné části aktivnější, dočkali se uklidňující trefy Češi. Vůbec první přesilovou hru národního týmu na turnaji zužitkoval kapitán Tomáš Rolinek, jenž v čase 46:41 šikovně tečoval nahození Karla Rachůnka - 3:1. Seveřané se i přes nepříznivý vývoj snažili s výsledkem duelu něco udělat.

Do vyložené šance ujížděl Dick Axelsson, obránce Krajíček proto musel sáhnout po nedovoleném zákroku. Následný samostatný nájezd však švédský útočník neproměnil. V závěrečných minutách si český tým dvoubrankový náskok již pohlídal, při švédské hře bez gólmana stanovil konečnou podobu výsledku Josef Vašíček - 4:1. Češi tak vůbec poprvé v sezoně vybojovali tříbodové vítězství. V konečné tabulce turnaje Channel One Cup pak národní tým poskočil na druhou příčku, ze tří zápasu vybojoval pět bodů. Pro trenéra Hadamczika byla nedělní výhra nad Švédy teprve čtvrtou v jeho dosavadním působení u národního mužstva.

Výsledek třetího utkání české reprezentace na Channel One Cupu:

ČESKÁ REPUBLIKA - ŠVÉDSKO 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 27. Klepiš (Marek, Rolinek), 32. I. Rachůnek (Lojek), 47. Rolinek (Marek, K. Rachůnek), 58. Vašíček - 11. D. Axelsson (Erixon, Persson).
Rozhodčí: Olenin, Ravodin - Birin, Putilin (všichni Rusko).
Vyloučení: 6:6.
Využití: 1:0.
Diváci: 2500.
Sestavy:
Česká republika:
Štěpánek - K. Rachůnek, Blaťák, Lojek, Čáslava, Krajíček, Barinka, Nakládal - Klepiš, Marek, Rolinek - Irgl, Vašíček, Kvapil - I. Rachůnek, Vampola, Koukal - M. Růžička, Jan Kovář, Adamský. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Švédsko: Liv - Petrasek, Fernholm, Rundblad, Kronwall, Mag. Johansson, Erixon, Ekholm - Brodin, Sjögren, Zackrisson - D. Axelsson, Persson, Lindström - Danielsson, Warg, Melin - Silfverberg, Krüger, Thörnberg. Trenér: Pär Marts.

Konečná tabulka turnaje:

1. Rusko           3 3 0 0 0 14:6  9
2. Česká republika 3 1 1 0 1  8:6  5
3. Švédsko         3 1 0 0 2 10:10 3
4. Finsko          3 0 0 1 3  5:15 1

Tabulka EHT po dvou turnajích:

1. Rusko           6 5 0 0 1 20:10 15
2. Švédsko         6 3 0 0 3 18:19 9
3. Finsko          6 2 0 1 3 14:17 7
4. Česká republika 6 1 1 0 4 12:18 5

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz