• LG Games - 2011
  • 10.2.2011 19:30
  • 1. kolo

Úvod se nepovedl! Čeští hokejisté kupili nepřesnosti, k výhře v pohodě dokráčeli domácí

10. února 2011, 20:21

Václav Jáchim

V uplynulých letech se českým hokejistům proti Švédům moc nedařilo, ale poslední zápas výběru trenéra Hadamczika vyšel. Reprezentanti vyhráli v prosincové Moskvě 4:1, výsledek tehdy podpořila zejména kvalitní obrana v čele s Jakubem Štěpánkem. Česká defenziva se ovšem nyní dost změnila, utkání bylo důležité i z tohoto pohledu. Jak se později ukázalo, dojmy nejsou zrovna pozitivní. Národní tým totiž na úvod inkasoval trpkou porážku.

Na začátku tomu tomu přitom nic nenasvědčovalo. Soupeři se nejprve oťukávali, před Livem hrozili Marek a Květoň, českou klec pro změnu ohrožoval Lindström. Z otočky pak agilní Andersson. V šesté minutě putoval na trestnou lavici za útočný faul Kašpar a Švédům stačilo dvanáct vteřin, aby otevřeli skóre. Od modré čáry vypálil veterán Magnus Johansson, před Štěpánkem šikovně tečoval Niklas Persson - 0:1. Tým trenéra Martse získal psychickou výhodu, nicméně Češi v hale Globen zvedli hlavu. Začali být odvážnější, pronikali do útočného pásma, zaslouženě se dočkali vyrovnání.

Nejprve sice trefil tyč Sjögren, v čase 9:41 ovšem zakončil krásnou nahrávku Nakládal hodně aktivní Petr Průcha. Útočník ruského Petrohradu dostal kotouč na hokejku a parádně ho vzápětí poslal pod břevno švédské branky - 1:1. Obnovené spojení někdejší pardubické spolupráce Průchy a Koukala za přispění Červenky fungovalo velmi slibně, také další řady měly zajímavé ofenzivní choutky.

Škoda že ještě do první sirény šel znovu do vedení soupeř. Češi nebyli v určitých situacích zcela důslední před brankovištěm Štěpánka, český gólman pokryl několik těžších střel. Třeba akce Melina nebo Thörnberga. Ovšem v 19. minutě vyrazil kotouč po střele Axelssona, načež se pohotově zorientoval obránce Petrasek a zadák běloruského Minsku zakončil - 1:2. Do druhého dějství šli čeští hokejisté s nadějí na vyrovnání, dostali výhodu přesilové hry, ovšem po návratu vyloučeného Thörnberga měli velkou možnost domácí. Štěpánek skvěle zachránil po akci Sjögrena a Axelssona.

V 29. minutě putoval na hanbu Melin, jenže našim hokejistům početní výhoda v utkání nešla. Ba co víc, svěřenci trenérů Hadamczika a Palečka dokonce ve švédském oslabení inkasovali. U zadního mantinelu nedal pozor Čáslava, kotouče se zmocnil Wallin, který přihrál Dicku Axelssonovi a ten si bekhenovou kličkou poradil - 1:3. Švédové upevnili sebevědomí, měli lepší pohyb, byli aktivnější, v čase 35:20 vytěžili čtvrtý gól. Finští rozhodčí signalizovali trest pro jednoho z českých hráčů, ale na to nedošlo. V rozhozené české obraně se totiž bezvadně zorientovali Magnus Johansson s Tjärnqvistem a nešťastný Štěpánek kapituloval znovu - 1:4.

V závěru druhé třetiny pak utrpěl bolestivý šrám v obličeji Koukal poté, co ho trefila jedna ze soupeřových hokejek, nicméně arbitři trestali jen za protesty Jana Marka. Po druhé pauze přišli hokejisté definitivně o naději na slušnější výsledek, šest vteřin po návratu vyloučeného Lojka totiž zvýšil efektním bekhendem Niklas Nordgren - 1:5. Ze třetí třetiny uteklo pouze třináct sekund. Krátce poté inkasoval trest na pět minut a do konce utkání Gulaš, Češi pak dlouho bojovali v oslabení. Přečkali, nicméně vzhledem k celkovému vývoji to byla malá útěcha.

Hokejisté Tre Kronor měli dostatečný náskok, český výběr se pokoušel alespoň zmírnit brankový rozdíl, leč měl i smůlu. V rozmezí 47. a 48.minuty mířili do tyče Vampola i Kašpar! Na opačné straně se musel činit Štěpánek, janž sérií pohotových zákroků zachaňoval mužstvo od další pohromy. Třeba při velké příležitosti Axelssona. Šikovný švédský útočník posléze pomohl domácím ještě k jednomu úspěchu, v 57. minutě objel českou branku, předložil Jonasu Anderssonovi a ten za přihlížení našich beků bez potíží zakončil - 1:6. 

Závěr duelu byl pro naše hokejisty smutný. Takhle vysokou porážku dlouho nepamatují, něco podobného se přihodilo snad jen v listopadovém utkání s Finy v Helsinkách. Úvodní bitva na LG Hockey Game se národnímu týmu vůbec nepovedla, hokejisty srážela především nedůslednost před svým brankářem a v porovnání s protivníkem také menší aktivita. Další zápas čeká na české hráče v sobotu, kdy od 12 hodin vyzvou tým Finska.

Výsledek prvního utkání české reprezentace na švédských LG Hockey Games 2011:

ŠVÉDSKO - ČESKÁ REPUBLIKA 6:1 (2:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Persson (Magnus Johansson, Lindström), 19. Petrasek (Axelsson, J. Andersson), 30. Axelsson (R. Wallin), 36. M. Tjärnqvist (Magnus Johansson, Ericsson), 41. Nordgren (Persson, Magnus Johansson), 57. J. Andersson (Axelsson) - 10. Průcha (Nakládal). 
Rozhodčí: Savolainen, Laaksonen (oba Finsko) - Dahmén, Ulriksson (oba Švédsko). 
Vyloučení: 5:3, navíc Marek 10 min., Gulaš (oba ČR) 5 min. a do konce utkání. 
Využití: 2:0. 
V oslabení: 1:0. 
Diváci: 6613.
Sestavy:
Švédsko:
 Liv - Magnus Johansson, Ekholm, Fälth, S. Erixon, Petrasek, Fernholm - Nordgren, Persson, Lindström - Melin, Krüger, Thörnberg - J. Andersson, Sjögren, Axelsson - Ericsson, R. Wallin, M. Tjärnqvist. Trenéři: Pär Marts, Peter Sundström a Jonas Rönnqvist.
Česká republika: Štěpánek - Němec, Škoula, Lojek, Čáslava, Nakládal, Mojžíš, od 41. navíc Jeřábek - Průcha, Koukal, Červenka - Gulaš, Marek, Rolinek - Kašpar, Novotný, I. Rachůnek - D. Květoň (21. Jánský), Vampola, Adamský. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz