• Czech Hockey Games - 2011
  • 23.4.2011 14:00
  • 1. kolo
6 : 3
konec 1:0, 3:2, 2:1

Veselé Velikonoce! Češi předvedli parádní koncert, v emotivním duelu vykolejili Rusy

23. dubna 2011, 14:05

Václav Jáchim

Jarní, nebo spíš letní teplé počasí by za normálních okolností lákalo někam do přírody, ale hala Rondo byla v sobotu po obědě znovu napěchovaná do posledního místa. Druhý zápas Českých hokejových her mezi domácím výběrem a Ruskem sliboval dramatickou podívanou plnou emocí, na obou stranách se představila řada vynikajících hokejistů. Z největších hvězd chyběli jen Martin Havlát, Milan Michálek a ruský gólman Jevgenij Nabokov, který dlouho neměl souhlas ke startu za sbornou od New York Islanders.

Od prvních minut to byla parádní podívaná, brusslařské dostihy, hokej plný kombinací a vzrušujících okamžiků. První velkou šanci měl soupeř, ve čtvrté minutě se při rozehrávce českýho výběru dostal k puku Zaripova, naštěstí ale Pavelce nepřekonal. Na opačné straně to zkoušel Vondrka, z levé strany tvrdě Jágr. Nejlepší český útočník má znovu parádní formu, prokázal to i proti Rusům, kteří byli z Jágra místy nešťastní.

Schopnosti olympijské vítěze z Nagana vynikly zejména při našich přesilovkách, Rusové dost faulovali a pak pykali. V čase 19:03 využili domácí první početní výhodu, Jágr vydoloval kotouč u zadního mantinelu, přihrál Červenkovi, který našel Radka Martínka. A obránce New York Islanders nedal Košečkinovi šanci - 1:0. Hokejisté zúročili větší převahu, byli aktivnější, skvělé publikum je neustále hnalo na zteč.

Po nástupu do druhého dějství zvedli hlavu Rusové, ale jen na chvilku. Po nahrávce Kornějeva nabruslil do útočného pásma Vladimír Tarasenko, juniorský mistr světa si hodil puk do bekhendu, načež průnik zakončil parádní bekhendovou střelou. Hokejista Novosibirsku ukázal velkou šikovnost, ne nadarmo o něj hodně stojí v St. Louis -1:1. Vyrovnávací ruská trefa ovšem nepřibrzdila český stroj, svěřenci trenéra Bykova totiž vyrobili dva fauly, na trestnou lavici putovali zkušení Afinogenov a Gorovikov.

Přesilovka pět proti třem trvala v podání českého národního týmu jen devět vteřin. Jágr předložil Radku Martínkovi a dvojnásobný světový šampion z let 2000 a 2001 pálil tvrdou střelou přesně - 2:1. A to nebylo všechno! Výhoda pro domácí pokračovala,Jaromír Jágr záhy skvěle projel za bránu, odkud přesně našel Romana Červenku a útočník Omsku mířil do černého - 3:1.Rondo bylo v extázi, Rusové hodně zaskočeni. Ale nekapitulovali, dál byl k vidění parádní duel.

Ve 29.minutě si Jágr mohl připsat čtvrtou nahrávku, nekompromisní ránu Karla Rachůnka ovšem pohotově lapil Košečkin. Rusové se soustředili spíš na útočné výpady, sami měli co dělat a s aktivitou našich reprezentantů. V polovině utkání pomohlo protivníkovi štěstíčko, kotouče se totiž u Pavelcovy branky odrazil k Alexeji Morozovovi a ostřílený bojovník z Kazaně nezaváhal - 3:2.Poté museli Češi do oslabení, velký zákrok předvedl Pavelec proti šanci Zaripova, záhy gólman Atlanty pokryl pokus Těreščenka.

V čase 34:34 šli domácí znovu do dvoubrankového vedení, parádní výpad zakončila formace, která hrála pohromadě už na loňském mistrovství světa v Německu. Jan Marek parádně posunul Jakubu Voráčkovi a mladý útočník poslal kotouč Košečkinovi pod betonem do brány - 4:2. Další gól znamenal pro vývoj duelu to, co se občas s Rusy stává. Bojovníkům sborné začaly občas téci nervy, nejprve rabiját Arťuchin sundal Rachůnka, pak Bělov nepochopitelně fauloval u mantinelu Hubáčka, načež se strhla pořádná mela.

Ke strkanici došlo i po druhé siréně, kdy se Rusové pustili do Rachůnka, ve třetí třetině se už zase hrál hokej. Svěřenci trenérů Hadamczika a Palečka dál koncertovali, v elekrizující atmosféře bouřícího Ronda kráčeli za cenným vítězstvím a také ke druhému tříbodobému zisku v rámci domácích Českých hokejových her. Reprezentanti měli sérii šancí při přesilovce, Pavelec naopak musel řešit těžké situace v době, kdy byl vyloučen Nakládal.

Jenže oslabení Češi umějí, v jedné z nejdůležitějších fází zápasu to potvrdili Jakub Voráček s Jiřím Novotným. Oba už toho měli plné zuby, ale přesto vybruslili do protiútoku, Voráček posunul Jiřímu Novotnému a ten v čase 50:23 poslal Rondo do extáze - 5:2. Tříbrankový náskok byl pro Rusy trpkým faktem, soupeř se ještě pokoušel odpovědět, při přesilovce dotlačil kotouč do sítě obránce Grebeškov - 5:3. Ale víc už Rusové nestihli. Naopak parádní představení zakončil gólem Jaromír Jágr, po třech nahrávkách docílil střeleckého zápisu v 54. minutě - 6:3.

Rozjetí Češi si závěr pohlídali. Fanouškům nabídli parádní koncert, poprvé od loňského finále mistrovství světa porazili sbornou - a ještě jí nasázeli nevídaných šest gólů! Rusové ve čtvrtek po skalpu Švédů získali prvenství v Euro Hockey Tour, ovšem v Brně je naši hokejisté pořádně vykolejili. Pokud Hadamczikův tým v neděli porazí Švédy (zápas začíná od 18 hodin), vyhrají České hokejové hry 2011.

Výsledek druhého utkání reprezentace na Českých hokejových hrách:

ČESKÁ REPUBLIKA - RUSKO 6:3 (1:0, 3:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 20. Martínek (Jágr, Červenka), 25. Martínek (Jágr), 25. Červenka (Jágr, Průcha), 35. Voráček (Marek), 51. Novotný (Voráček), 54. Jágr (Červenka) - 23. Tarasenko (Gorovikov), 30. Morozov (I. Nikulin, Kajgorodov), 53. Grebeškov.
Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švédsko) - Barvíř, Blümel. 
Vyloučení: 7:8. 
Využití: 3:1.
V oslabení: 1:0. 
Diváci: 7200 (vyprodáno).
Sestavy:
Česká republika:
 Pavelec - K. Rachůnek, Škoula, Němec, Čáslava, Martínek, Krajíček, Nakládal, Mojžíš - Jágr, Červenka, Průcha - Voráček, Marek, Rolinek - Klepiš, Vampola, Vondrka - M. Růžička, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Rusko: Košečkin - I. Nikulin, Bělov, Aťušov, Birjukov, Kornějev, Grebeškov, Rylov, Jemelin - Morozov, Kajgorodov, Zaripov - Afinogenov, Těreščenko, Arťuchin - Tarasenko, Gorovikov, Paršin - Žarkov, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Tabulka Českých hokejových her:

1. Česko   2  2 0 0 0  8:4  6 
2. Finsko  2  1 0 0 1  3:2  3 
3. Rusko   2  1 0 0 1  7:8  3 
4. Švédsko 2  0 0 0 2  2:6  0

Tabulka Euro Hockey Tour:

1. Rusko   11  8 0 0 3  38:29  24 
2. Švédsko 11  5 1 0 5  35:30  17 
3. Finsko  11  3 1 2 5  25:29  13 
4. Česko   11  3 1 1 6  25:35  12

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz