• Czech Hockey Games - 2011
  • 24.4.2011 18:00
  • 1. kolo

Do třetice to nevyšlo. Hokejisté podlehli Švédům, přesto slaví prvenství na Českých hrách

24. dubna 2011, 17:51

Václav Jáchim

Do posledního utkání Českých hokejových her nastoupil národní tým s určitými změnami, ta hlavní a plánovaná se ale nekonala. Ačkoli měl Jaromír Jágr v nedělní bitvě se Švédy chybět, vybruslil na led a znovu předváděl fantastická kouzla. Do hry tentokrát nenaskočili Marek s Rolinkem, vzhledem k drobným zraněním z utkání proti Rusku trenéři šetřili Hubáčka a Škoulu, role třináctého útočníka připadla Novotnému, do branky se postavil Štěpánek. Nově přibyl zadák Ševc, jenž se k týmu přidal až v den utkání.

Už před startem poslední bitvy turnaje bylo jasné, že reprezentanti vyhrají domácí podnik Euro Hockey Tour. Hokejisté ale chtěli potvrdit aktuální výbornou formu, do Seveřanů se znovu zakousli velmi aktivně. Zadovka Červenky na Vondrku se neujala, z dobré pozice nevyzrál na Ersberga agilní Průcha. Nebezpeční byli ale Švédové, v čase 6:13 šli do vedení. Do pásma zavezl kotouč Pääjärvi, nahrál Berglundovi, jenž vzduchem posunul do strany, načež ve vzduchu pohotově trefil obránce Daniel Fernholm - 0:1.

Mistry světa to nicméně nevyvedlo z tempa, za dvě minuty bylo vyrovnáno. Parádní průnik ukázal Milan Michálek, pochutnal si na Petraskovi, načež předložil k zadní tyči, kde neměl problém zakončit Lukáš Krajíček - 1:1. Vyprodaná hala Rondo zase sledovala parádní podívanou, Češi hýřili pohybem a chutí, borci Tre Kronor se nechtěli nechat zahanbit. Vynikal především Thörnberg, jemuž pěknou střelu lapil semaforem Štěpánek.

V čase čtyř magických jedniček znovu předvedl mimořádnou chvíli Jaromír Jágr. Při vyloučení Ekholma si legendární osmašedesátka ukázala, kam chce puk, Roman Červenka tak učinil a Jaronmír Jágr pálil za přihlížení Švédů přesně - 2:1. V úvodu druhé třetiny se znovu dostaly do centra dění dvězmíněné osobnosti -Jágr fauloval,aktivní Martin Thörnberg se dočkal branky. Po 34 vteřinách prostředního dějství byl Štěpánek překonán, když Thörnberg tečoval tvrdou ránu obránce Gunnarssona - 2:2.

Češi se snažili znovu strhnout vedení, stříleli Voráček nebo v přesilovce Jágr, jenže prostřední část hry patřila Švédům. Svěřenci trenéra Martse výborně bruslili, byli aktivní, měli dobře přečtené prvky české hry. Ve 27. minutě pálil do tyče Axelsson, chvilku poté se před odkrytou klecí ocitl Thörnberg, naštěstí nezakončil. To samé ve 27.minutě obránce Kronwall. Reprezentanti byli v útlumu, možná se na nich projevovalo sobotní náročné utkání s Rusy. Švédům předtím proti Finsku nešla profuktivita, tentokrát trefilovali lépe.

V čase 33:39 šel protivník do vedení, Štěpánek vyrazil střelu Backlund, obránce Mojžíš nestihl pokrýt Loui Erikssona a elitní útočník Dallasu okamžitě z dorážky skóroval - 2:3. Předtím se něco podobného nepovedlo Červenkovi ani Jágrovi. V závěru třetiny jeli do přečíslení Klepiš s Voráčkem, pak z jiné akce zajímavě tečoval kotouč Koukal. Jenomže góly z toho nebyly. Po přestávce došlo k několika změnám v české sestavě. S Jágrem chodil na led Vampola, s Koukalem zase Průcha. Původně třináctý útočník Novotný šel do boje po boku Růžičky.

Národní tým chytil druhý dech, tlačil se před Ersberga, nicméně švédská defenziva odolávala. Nejprve Štěpánek nejprve pokryl brejk Pääjärviho,poté na opačné straně neuspěli Růžička ani Michálek, tvrdě střílel Martínek. Výkon českého týmu postrádal energii, bylo ale sympatické, nicméně mistři světa dřeli do úmoru. Jenže tentokrát byl úspěšnější soupeř, do bleskového přečíslení vyrazili Loui Eriksson s Robertem Nilssonem, měli proti sobě jen Nakládala, načež Nilsson v čase 51:01 napnul síť - 2:4.

Závěr byl hodně dramatický, švédský tým dost fauloval, domácí hokejisté měli početní výhodu čtyř proti třem i dvojnásobnou přesilovku. Poté co z klece odjel Štěpánek, došlo i na málo vídanou převahu šesti proti třem! Jenže všechno marné. Do třetice to tedy mistrům světa v Brně nevyšlo, přesto publikum odměnilo reprezentanty bouřlivým "Češi! Češi!"

Hokejisté sice prohráli, ale snažili se, bojovali, i když zaostávali o dva góly. To je dobrá zpráva. Bez ohledu na poslední zápas bylo jasné, že Hadamczikův tým vyhraje České hokejové hry, kdyby přišel i skalp Švédů, bylo by to hezké. Ovšem před mistrovstvím světa se vyplatí zůstat při zemi. To hlavní přijde až za několik dní v Bratislavě.

Výsledek posledního utkání reprezentace na Českých hokejových hrách: 

ČESKÁ REPUBLIKA - ŠVÉDSKO 2:4 (2:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Krajíček (M. Michálek, Vampola), 12. Jágr (Červenka, K. Rachůnek) - 7. Fernholm (Berglund, Pääjärvi-Svensson), 21. Thörnberg (Gunnarson, Pääjärvi-Svensson), 34. Eriksson (Backlund), 52. Nilsson (Eriksson).
Rozhodčí: Karabanov, Ravodin (oba Rusko) - Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 1:1.
Diváci: 7200 (vyprodáno).
Sestava:
Česká republika:
Štěpánek - K. Rachůnek, Nakládal, Němec, Čáslava, Martínek, Krajíček, Ševc, Mojžíš - Jágr, Červenka, Průcha - Voráček, Koukal, Klepiš - Havlát, Vampola, Michálek - M. Růžička, Vrána, Vondrka - Novotný. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Švédsko: Ersberg - Petrasek, Gunnarsson, Rundblad, S. Kronwall, Erixon, Grossman, Ekholm, Fernholm - Pääjärvi-Svensson, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Sjögren, Eriksson - Axelsson, Backlund, Tedenby - Silfverberg, Wallin, Ericsson. Trenér: Pär Marts.

Konečná tabulka Českých hokejových her:

1. Česko   3  2 0 0 1  10: 8  6
2. Rusko   3  2 0 0 1  11:10  6
3. Finsko  3  1 0 0 2   5: 6  3
4. Švédsko 3  1 0 0 2   6: 8  3

Konečná tabulka Euro Hockey Tour:

1. Rusko   12  9 0 0 3  42:31  27
2. Švédsko 12  6 1 0 5  39:32  20
3. Finsko  12  3 1 2 6  27:33  13
4. Česko   12  3 1 1 7  27:39  12

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz