• Channel One Cup - 2011
  • 15.12.2011 18:20
  • 1. kolo

Bleskové vedení Čechům nepomohlo. V prvním domácím utkání sezony těsně podlehli Švédům

15. prosince 2011, 18:38

Libor Kult

Fantastický úvod zařídil svěřencům Aloise Hadamczika hbitý petrohradský útočník Petr Průcha, který vystihl liknavou rozehrávku švédské obrany a už po pěti vteřinách rozjásal zaplněnou chomutovskou arénu – 1:0.

Hráči Tre Kronor se do zápasu dostali záhy, neboť po Krepsově faulu hráli od začátku druhé minuty přesilovku. V ní se před prázdnou brankou zjevil osamocený Zackrisson, jenž netrefil. Krátce po něm tečoval nahození od modré Söderberg, ale rovněž minul.

Ve čtvrté minutě vyjel zpoza branky Rosén, ovšem Jakub Štěpánek dvakrát odolal. Agilní Seveřané pokračovali v ostřelování české branky, po Lauritzenově pokusu si gólman Petrohradu nebyl jistý, kde má puk, avšak ten zůstal v jeho výstroji.

Češi zahrozili v sedmé minutě, kdy Němec vyhazoval o mantinel puk z vlastní třetiny. Ten obloukem doputoval za obranu hostů, kde jej sebral Petr Průcha, ovšem druhý souboj s Fasthem prohrál. V polovině třetiny dostal Axelsson přihrávku zpoza branky, ale Štěpánek český tým podržel.

Následné střely Čáslavy, Krepse a Kašpara pochytal Fasth či minuly cíl. V patnácté minutě se v útočním pásmu usadila Červenkova formace, ale Rolinek ani Průcha druhý gól nepřidali. V závěru pálil nepříjemně z otočky Bergfors, po Axelssonově přesilovkové střele ležel volný puk v brankovišti, ale dotírající Söderberg jej do branky nedoklepl.

Češi v úvodu druhého dějství za podpory skvělých diváků ustáli zbytek oslabení a snažili se pojistit vedení. Vrána v situaci jeden na jednoho vystřelil mimo, s pokusy Irgla a Petružálka z pravého křídla si poradil Fasth.

Krátce před polovinou střetnutí přišlo vyrovnání. Aktivní Carl Söderberg se protáhl podél levého mantinelu a sjížděl k brance, kde lahůdkovou přihrávkou našel Axelssona, jemuž nečinilo potíže vyrovnat – 1:1. Švédové poté získali více ze hry, jejich mírná převaha vyústila ve vedoucí gól v polovině 35. minuty.

Kronwallova střela byla sražena mimo, ale od zadního mantinelu se odrazil k osamocenému Perssonovi, který trefil horní polovinu odkryté branky – 1:2. Čechy obrat zaskočil. Více půdy pod nohama získali v posledních dvou minutách druhé části hry během početní výhody, avšak Červenka si na Fastha ani jednou nepřišel.

Do třetí třetiny naskočili na české straně Orsava s Vondrkou, ale v úvodu tohoto hracího období hrozili především rychlí a důrazní Švédové. Po minutě hry se před Štěpánkem objevil Danielsson, jehož uvolnila hezká kombinace spoluhráče, ale gólman se zkušenostmi z Kontinentální hokejové ligy předvedl vynikající zákrok stejně jako o minutu a půl později proti střele Falka. Češi se snažili dobýt území soupeře, ale naráželi na pevné šiky soupeře.

Ten navíc dostal od 46. minuty možnost přesilové hry, kterou však nevyužil, přestože pokusy Kronwalla s Perssonem byly hodně nebezpečné. Početní výhodu měli k dispozici rovněž Češi, avšak v polovině třetiny se vyrovnání nedočkali. A to i přesto, že Vránova formace se důrazně tlačila před Fastha. Národní tým to v závěru zkusil se šesti bruslaři, ale k vyrovnání se neprocpal ani v minutové hře proti čtyřem Švédům.

Výsledek prvního utkání národního týmu v rámci Channel One Cupu:

ČESKÁ REPUBLIKA - ŠVÉDSKO 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Průcha - 30. Axelsson (Söderberg), 35. Persson (Kronwall, Ritola).
Rozhodčí: Laaksonen, Tuomisto (oba Fin.) - Blümel, Pouzar.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Diváci:
5225.
Sestavy:
Česká republika:
Štěpánek - Němec, Čáslava, Kutlák, Nakládal, Krajíček, Trončinský - Průcha, Červenka, Rolinek - Irgl, Vampola, Hubáček - V. Polák (41. Orsava), Kreps, Kašpar - Petružálek, Vrána, I. Rachůnek (41. Vondrka). Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Švédsko: Fasth - Eklund, Kronwall, Ekholm, Bertilsson, Karlsson, Viklund, Frögren - Sjögren, Falk, Lundh - Bergfors, Persson, Ritola - Danielsson, Söderberg, Axelsson - Zacriksson, Rosén, Johansson - Lauritzen. Trenér: Pär Marts.

Tabulka turnaje:

1. Rusko   1 1 0 0 0 3:0 3
2. Švédsko 1 1 0 0 0 2:1 3
3. Česko   1 0 0 0 1 1:2 0
4. Finsko  1 0 0 0 1 0:3 0


Tabulka EHT:

 
1. Rusko   4 3 1 0 0 11:3 11
2. Švédsko 4 2 0 0 2  9:13 6
3. Finsko  4 1 0 1 2  8:9  4
4. Česko   4 1 0 0 3  7:9  3

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz