• Channel One Cup - 2011
  • 17.12.2011 15:00
  • 1. kolo

Češi opět našli recept na úspěch! K suverénní výhře nad Finy jim pomohla zvýšená aktivita

17. prosince 2011, 16:08

Jan Vacek

Když se oba celky utkaly naposledy, bylo z toho jednoznačné vítězství Seveřanů 4:0. Od té doby se však mnohé změnilo. Zejména pak na finské straně. Hlavní kouč Jukka Jalonen se nebál přistoupit k zemětřesení v kádru, který prakticky celý obměnil. Na listopadovém turnaji Karjala startovalo ze současného výběru pouze trio útočníků Petteri Wirtanen, Jonas Enlund a Matti Kuparinen. Několika změn oproti čtvrtečnímu souboji se Švédy doznal i český tým.

Trenér Hadamczik poslal do branky Tomáše Pöpperleho, od začátku pak dostali příležitost mladíci Krejčík s Orsavou i dodatečně povolaný Lukáš Pech. Talentovaný zadák Slavie se postavil do dvojice k Lukáši Krajíčkovi, roli sedmého beka plnil Marek Trončinský. Na křídlo druhé formace k Petružálkovi a Vránovi se posunul Vondrka, Orsava se zařadil ke Krepsovi a Kašparovi do třetí ofenzivní letky. Čtvrtý útok pak vytvořili Irgl, Pech a Hubáček, mimo hru zůstali Rachůnek s Polákem.

Do utkání hraného v komorní atmosféře vstoupili lépe Finové, už ve druhé minutě pálil z pravé strany obránce Mäenpaa, Tomáš Pöpperle však byl připraven. Následně se to vyložené šance tlačil Pesonen, finskému křídelníkovi chybělo pouze pár centimetrů, aby zasunul puk za záda bezmocného českého gólmana. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika se postupně osmělovali, Petružálek nabil Červenkovi, jeho dělovku však brankář Koskinen kryl.

Češi pokračovali v aktivitě, Krajíčkovu dělovku ještě gólman Seveřanů dokázal zneškodnit, krátce poté už ale finská obrana kapitulovala. Odražený kotouč totiž sebral agilní Petr Vrána, jeho pobídku pak bez otálení přijal obránce Jakub Krejčík a dělovkou od modré čáry poslal v čase 7:44 národní tým do vedení - 1:0. Pro talentovaného beka se jednalo o první gól ve svém premiérovém startu v seniorské reprezentaci.

Finy inkasovaná branka nezlomila, v jedenácté minutě našel skulinku v české obrane Kousa, rychle se prosmýkl před Pöpperleho, z bezprostřední blízkosti ale trefit nedokázal. A tak znovu udeřilo na druhé straně. V patnácté minutě převzal ve středu hřiště kotouč Petr Hubáček, několika rychlými kroky se zbavil finského obránce a předložil ideálně Zbyňku Irglovi - 2:0. Celek Suomi se však ještě do první sirény dokázal vrátit zpět do zápasu.

Na trestné lavici pykal za nedovolené bránění obránce Němec. Po velkém tlaku Finů se před českou brankou nejrychleji zorientoval Harri Pesonen a v čase 18:15 zajistil kontaktní gól - 2:1. Čeští hokejisté však brzy přispěchali s odpovědí. Ve vlastním oslabení přečíslili finskou obranu Vondrka s Irglem, první jmenovaný našel přesnou přihrávkou útočníka Dynama Minsk, pro kterého nebyl problém přidat druhý gól v zápase - 3:1.

Finové se v průběhu druhé části snažili opět vrátit do zápasu, naráželi však na kompaktní defenzivu, která pracovala o poznání lépe než tomu bylo ve čtvrtečním souboji se Švédy. O druhý brankový zápis Suomi se pokoušel Jasu, ve výhodné pozici však minul českou branku. V jednatřicáté minutě mohli Češi odskočit už na rozdíl tří branek, rozhodčí však dobře viděli, že útočník Pech dostal kotouč za Koskinenova záda pomocí své rukavice a branku neuznali.

Když hokejisté Suomi nevyužili v závěru druhé části téměř minutu dlouhou přesilovku pěti proti třem, vypadalo to již s jejich nadějemi na úspěch velice špatně. Ty navíc přiškrtili čeští hokejisté svědomitou hrou, kterou se prezentovali i během závěrečných dvaceti minut. Seveřané se dostávali do šancí mnohem obtížněji, když už se to v Lindrgenovi povedlo, vychytal ho v ideální pozici Tomáš Pöpperle. Následně se neujal ani tvrdý projektil aktivního Pesonena.

Závěr duelu už byl plně v české režii. V přesilové hře udeřil Petr Vrána, který si pohotově vybruslil zpoza branky a zamířil přesně mezi betony Koskinena - 4:1. O několik desítek vteřin později mohli mít Češi ruce nad hlavou znovu. Krajíček našel mezi kruhy nikým nekrytého Vránu, jenž v krátkém sledu přidal svou druhou trefu - 5:1. Tým kouče Hadamczika tak dovedl duel k jednoznačnému triumfu, v neděli si to rozdá v přímém souboji o druhé místo s Ruskem. První místo už nikdo nevezme Švédům, Finové skončí poslední.

Výsledek druhého utkání národního týmu na Channel One Cupu:

ČESKÁ REPULIKA - FINSKO 5:1 (2:1, 1:0, 2:0).

Branky a nahrávky: 8. Krejčík (Vrána), 15. Irgl (Hubáček, Němec), 23. Irgl (Vondrka), 50. Vrána (Krajíček), 52. Vrána (Krajíček, Krejčík) - 19. Pesonen (Kiiskinen).
Rozhodčí: Zacharov, Ravodin - Sadovnikov, Zacharenkov (všichni Rusko).
Vyloučení: 9:8, navíc Jalasvaara (Finsko) 10 min.
Využití: 1:1.
V oslabení: 1:0.
Diváci: 4000.
Sestavy:
Česká republika:
Pöpperle - Němec, Čáslava, Kutlák, Nakládal, Krajíček, Krejčík - Průcha, Červenka, Rolinek - Petružálek, Vrána, Vondrka - Orsava, Kreps, Kašpar - Irgl, Pech, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Finsko: Koskinen - Hietanen, Mäenpää, Kousa, Heikkinen, Uusitalo, Jalasvaara, Jokela, Järvinen - Enlund, Lindgren, Marjamäki - Kiiskinen, Kuparinen, Pesonen - Anttila, Wirtanen, Osala - Jasu, Kemppainen, Louhivaara. Trenéři: Jukka Jalonen, Petri Matikainen a Pasi Nurminen.

Tabulka Channel One Cupu:

1. Švédsko         2 2 0 0 0 6:3 6
2. Česká republika 2 1 0 0 1 6:3 3
3. Rusko           2 1 0 0 1 5:4 3
4. Finsko          2 0 0 0 2 1:8 0

Tabulka Euro Hockey Tour:

1. Rusko           5 3 1 0 1 13:7 11
2. Švédsko         5 3 0 0 2 13:15 9
3. Česká republika 5 2 0 0 3 12:11 6
4. Finsko          5 1 0 1 3  9:14 4

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz