• Channel One Cup - 2012
  • 13.12.2012 17:30
  • 1. kolo

Češi v souboji s Finy nedokázali těžit ze skvělého začátku, Channel One Cup zahájili těsnou porážkou

13. prosince 2012, 19:59

Jan Vacek

Hlavní kouč Alois Hadamczik poslal do souboje s Finy kompletní čtyři útočné formace, roli třináctého a čtrnáctého útočníka plnili mladíci Jakub Orsava s Antonínem Honejskem. Jako sedmý obránce pak byl připravený Ondřej Němec, jenž v nominaci na ruský turnaj na poslední chvíli nahradil nemocného Lukáše Krajíčka. Mezi tři tyče české branky se pak postavil ve vynikající formě chytající Alexander Salák.

Do duelu v solidně zaplněné Hartwall Areně vstoupili Češi fantasticky, už po šestadvaceti vteřinách hry vybojoval u hrazení kotouč Petr Nedvěd, bleskově ho předložil na modrou čáru Zdeňku Kutlákovi, který mířil přesně - 0:1. Seveřany brzký gól viditelně zaskočil, Salák byl proto v úvodních minutách bez práce. Finové se však postupem času oklepali a dostali do tempa.

Češi jim pomohli třemi fauly, kterých se v úvodních dvacet minutách hry dopustili. Jako první se v dresu Suomi osmělil Lehterä, hráč Novosibirsku však po bleskovém průniku do útočného pásma Alexandera Saláka nepřekonal. Finové si v přesilových hrách dokázali vytvořit tlak, v 9. minutě střílel do skrumáže před brankou Juhamatti Aaltonen, český brankář byl ale znovu připraven. Svěřenci trenéra Hadamczika byli v útlumu, Finové si však v zakončení počínali velice nepřesně.

Rušno před domácím brankářem Arim Ahonenem bylo až v závěru prvního dějství. Po krásné přihrávce Petra Nedvěda se dostal v 17. minutě do rychlého úniku David Krejčí. Šikovný útočník se dokázal zbavit obránců, tváří v tvář finskému gólmanovi ale druhý gól nepřidal. Krátce poté předvedla podařené střídání i čtvrtá formace, nejprve střílel z pravého křídla Jakub Petružálek, následně se dvakrát snažil přelstít Ahonena Jan Kovář, ani on ale úspěšný nebyl.

Do druhého dějství vstoupili o poznání lépe Finové. Jejich třetí formace uzamkla Čechy v obranném pásmu, střelu Villeho Viitaluomy vyrazil gólman Salák pouze před sebe, kotouč se následně dostal ke zcela nekrytému Oskaru Osalovi, jenž v čase 22:38 mířil přesně - 1:1. Pro národní tým to byla vůbec první inkasovaná branka při hře pět na pět v této sezoně. Hráči Suomi byli po vyrovnání při chuti, ožili i diváci v hledišti Hartwall Areny.

Češi se naopak nemohli dostat do tempa a kupili laciné chyby. K brankovým příležitostem nevedly ani přesilové hry, při jedné z nich se puk zpoza české branky odrazil na modrou čáru k agilnímu Osalovi, jeho nahození pak v čase 25:38 šikovně tečoval za Salákova záda útočník Annti Pihlström - 2:1. Na druhé straně se tlačil do zakončení Kutlák, z bezprostřední blízkosti ale pozorně chytajícího brankáře Ahonena nepřelstil.

Na začátku třetí dvacetiminutovky Češi usilovali o vyrovnání, Hemský nádherně předložil kotouč Krejčímu, kmenový hráč Bostonu ale mířil jen do připravených betonů finského gólmana. Jen o několik desítek později pálil po rychlé souhře s Petružálkem Tomáš Rolinek, ani útočník Ufy se však neprosadil. V 50. minutě ujel v oslabení aktiní Koukal, v přímém souboji s Ahonenem ovšem nebyl úspěšný ani on.

Češi výrazně přidali, do jasné příležitosti se dostal David Krejčí, jeho pokus jen těsně minulou finskou branku. A tak udeřilo na druhé straně. Obránce Mäenpää v útočném pásmu šikovně přesunul hru na pravé křídlo, kde v čase 53:41 mířil přesně útočník Teemu Ramdstedt - 3:1. Češi v závěru vrhli všechny síly do útoku a dokázali utkání zdramatizovat. V přesilové hře při power play se po bleskové kombinaci trefil Aleš Hemský a v čase 59:20 vrátil národnímu týmu naději - 3:2.

V závěřečných vteřinách už se tým trenéra Hadamczika neprosadil, po velké bitvě tak podlehl Finům v helsinské Hartwall Areně 2:3. Český tým tak utrpěl vůbec první porážku v letošním ročníku Euro Hockey Tour. V pátek čeká na tým přesun do Moskvy, kdy se v sobotu utkají v ostře sledovaném utkání Channel One Cupu s domácí sbornou.

Výsledek prvního utkání české reprezentace na Channel One Cupu:

FINSKO - ČESKÁ REPUBLIKA 3:2 (0:1, 2:0, 1:1).

Branky a nahrávky: 23. Osala (Viitaluoma), 36. Pihlström (Osala), 54. Ramstedt (Mäenpää, Kiiskinen) - 1. Kutlák (Michael Frolík, Plekanec), 60. Hemský (P. Nedvěd, Plekanec).
Rozhodčí: Nord, Sjöqvist (oba Švédsko) - Korteniemi, Puolakka (oba Finsko).
Vyloučení: 4:6.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Diváci: 7805.
Sestavy:
Finsko: Ahonen - Laakso, Eronen, Mäenpää, Näkyvä, Melart, Lepistö, Kukkonen, Ohtamaa - Aaltonen, Lehterä, Enlund - Kiiskinen, Ramstedt, Pihlström - Osala, Viitaluoma, Kähkönen - Kuusela, Lahti, Huhtala. Trenér: Jukka Jalonen.
Česká republika: Salák - Kutlák, Nakládal, F. Novák, Kindl, R. Polák, Škoula, od 41. navíc Němec - P. Nedvěd, Plekanec, Michael Frolík - Hemský, Krejčí, Voráček - M. Růžička, Koukal, Rolinek - Petružálek, Jan Kovář, J. Svoboda. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a Jan Procházka.

Tabulka turnaje:

1. Rusko           1 1 0 0 0 5:1 3
2. Finsko 1 1 0 0 0 3:2 3
3. Česká republika 1 0 0 0 1 2:3 0
4. Švédsko 1 0 0 0 1 1:5 0

Tabulka EHT:

1. Česká republika 4 3 0 0 1  8:5  9
2. Finsko 4 2 1 0 1 8:5 8
3. Rusko 4 2 0 1 1 10:7 7
4. Švédsko 4 0 0 0 4 5:14 0
RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz