Zátěž rozložíme, šance pro trio gólmanů, plánuje Říha. Jeřábek má zpoždění

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

4. listopadu 2019, 16:18

Václav Jáchim

S velkým očekáváním a energií zahájili přípravu na první akci sezony čeští hokejisté. V průběhu pondělního odpoledne mířili do pražské Tipsport arény, kde je následně čekal úvodní společný trénink. „Z původně nominovaných hráčů chybí jen Jakub Jeřábek, dnes ještě s Podolskem hrají," konstatuje Miloš Říha.

Zatímco loni byl hlavní kouč rozmrzelý z programu ruské Kontinentální ligy, díky čemuž dostal hráče s velkým zpožděním, tentokrát eviduje minimum absencí. „Myslím, že to není nic hrozného. Loni jsme s tím měli problémů daleko víc, kluci přijížděli až těsně před posledním tréninkem." připomíná.

Jakub Jeřábek by měl patřit ke klíčovým českým bekům, trenérský štáb s ním patrně počítá do dvojice k Michalu Moravčíkovi. Další změny si vynutily omluvenky, z defenzivy vypadli Vladimír Roth a také Jan Košťálek, který si zranil tříslo. Dodatečně byl proto povolán hradecký Petr Zámorský.

„Je to pravák, to za prvé. Za druhé ho máme vyzkoušeného. Mluvil jsem s ním osobně, vůbec nemá problém, že přijede. Petra jsem viděl ve dvou zápasech, zlepšil výkonnost, proto jsme po něm sáhli," vysvětluje hlavní trenér. Další ztrátu vykazuje útočná vozba, vypadl z ní David Tomášek, jenž na jaře do posledních chvil bojoval o mistrovství světa.

„Má zdravotní potíže. Bavili jsme se spolu, už před čtrnácti dny nám to hlásil. Říkal, že extraligu dohraje, ale během volného týdne vůbec nepůjde na led. Má obrovské problémy s patou," zmiňuje. Místo Tomáška se dočkal šance jeho klubový parťák Jiří Smejkal, který je v týmu nováčkem podobně jako Karel Vejmelka, Lukáš Sedlák a Michal Kovařčík.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

„Původně jsme už nechtěli nominovat dalšího obránce ani útočníka, ale pak jsme to zhodnotili a rozhodli se, že zátěž rozložíme na víc lidí. Přece jen nás čekají tři zápasy," konstatuje Říha. Změny v poli hrály ve prospěch Karla Vejmelky. Brněnský gólman byl původně mezi náhradníky, teď se může těšit na turnaj Karjala. „V kádru máme jedno volné místo, vezmeme tedy s sebou i Vejmelku. Proč mu nedat šanci v utkání," říká Říha s tím, že v každém duelu dostane prostor jiný gólman.

Prozatím není jasné, kdo bude kapitánem. „Když jsme kluky vítal, bavili jsme se o tom. Oni nám dají nějaký podnět a my se na tom pak společně domluvíme," reaguje Říha starší. V Praze bude se svěřenci pracovat do středy. „Dneska šlo spíš o regenerační trénink, všichni kluci v neděli hráli, nebo cestovali. Chceme je do toho dostat. V úterý už bychom se měli věnovat přípravě na zápasy Euro Hockey Tour. Bude tam přesilovka, oslabení, půjdeme do taktiky. Pak uvidíme, jak se budou hráči cítit. Na odpolední trénink bychom třeba nechali jen dvě pětky," naznačuje.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Národní tým doznal některých novinek. Vedle tradičních opor se po odmlce hlásí do boje ostřílení krajánci nebo zajímaví hráči z TELH. Elitní útok podle všeho vytvoří Michal Řepík, Jan Kovář a Andrej Nestrašil, v dalším by měli spolupracovat bratři Zohornové. Dojde také na souhru Lukáše Sedláka s Dmitrijem Jaškinem, kteří před sezonou přešli z NHL do Ruska. Původně by s nimi naskočil i Tomáš Hyka, ale skvělý bruslař není zdravotně fit.

Spojení Jaškina se Sedlákem zní velmi slibně. „Oběma se daří. Lukáš Sedlák hraje s Tomášem Hykou hodně, řekl bych, že je trenér možná strhal. Ale jsou v první lajně, což jsme loni neměli. Letos ano," tvrdí Říha. Dmitrij Jaškin je ošlehaný válečník, který po přesunu do Dynama Moskva chvíli hledal optimální pohodu. Ovšem poslední dobou hrál skvěle.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

„Když jsem byl v Rusku, povídali jsme si spolu. Také si k tomu něco řekl. Má na věc svůj názor. Ze začátku se do toho nemohl dostat, absolvoval přechod na širší kluziště, k tomu jiný styl a noví trenéři... Pak předvedl své kvality. Jsem rád, že se mu daří. Věřím, že bude patřit ke klíčovým útočníkům a dokáže rozhodovat zápasy," uzavírá hlavní trenér.

Český národní tým bude kompletní v úterý, až z Ruska dorazí Jakub Jeřábek. K mužstvu se také připojí dodatečně povolaní Petr Zámorský s Jiřím Smejkalem. Elitní výběr se den poté přesune do švédského Leksandu, kde ho ve čtvrtek od 18:30 hodin čeká první duel nové sezony proti domácím Tre Kronor.

Sestava české reprezentace na prvním tréninku:

Will, Langhammer, Vejmelka – M. Doudera, Moravčík, Krejčík, Šustr, D. Musil, Galvas, Pyrochta – Řepík, Jan Kovář, Nestrašil – R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna – T. Rachůnek,. Sedlák, Jaškin – M. Kovařčík, Filippi, M. Stránský – Beránek, R. Pavlík.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz