Zbytečné chyby, mrzí Safina a Hladonika. Dvě trestná střílení Patera nezažil

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

17. dubna 2017, 20:17

Václav Jáchim

(SPIŠSKÁ NOVÁ VES, od našeho zpravodaje) Snad to chtěli až moc, možná se nechali strhnout povedeným vstupem do utkání. Čeští hokejisté každopádně až příliš sešlápli plyn, povolili obezřetnost a v bitvě s Američany se sami připravili o slibně rozjetou partii. "Řekli jsme si, že do zápasu vletíme naplno. Že budeme soupeře dohrávat. Což se podařilo. Dali jsme rychlého góla, ale pak jsme měli přesilovku a v ní nás srazily individuální chyby," konstatuje Ostap Safin.

Urostlý útočník pražské Sparty na soka platil, z hlediska tvrdosti a síly junioři nezaostávali. Jenomže při pohledu na skóre ano. Vedení 1:0 se bleskově otočilo, americký výběr měl hromadu dalších příležitostí, které byly jednoznačně gólové. Proč tolik výpadků v defenzivě? "Nevím, asi to bylo koncentrací. Měli jsme tam špatné přihrávky. Chtěli jsme si držet v klidu puk, jenže oni rychle napadali a my si házeli nepřesné přihrávky. Američané toho využívali, jezdili sami na bránu," hodnotí Safin.

Po třetí brance v síti Jakuba Škarka si česká střídačka vzala oddechový čas. "Trenér nám říkal, ať se uklidníme. Abychom hráli do těla a hlavně v klidu to, s čím jsme do utkání šli," povídá Safin. Sám ve 32. minutě rozfoukal plamínek naděje, když zařídil druhou českou trefu v utkání. "Nejdřív jsem střílel na gólmana, puk mu vyletěl z lapačky. Honza Kern jel za bránu a hodil to před ní. Brankář byl natočený na druhou stranu, protože si myslel, že Kerny to objede na zadní tyč. Pro mě tam byla mezera mezi nohama," popisuje.

Hladonik: Gólmani nás drží, ale my jim vůbec nepomáháme

Safin byl hodně cítit v osobních soubojích, stejně tak další hokejisté. Třeba Jan Hladonik schytal spousty ran, jednu pořádnou u brány soupeře, načež odjížděl otřesený na střídačku. Ale za chvíli byl mezi mantinely zase. Také třineckého bojovníka štval způsob, jakým Češi sehráli některé pasáže zápasu. "Byly tam naše zbytečné chyby, nechávali jsme soupeře jezdit do protiútoků. Gólmani nás drží, ale my jim v tomhle vůbec nepomáháme. Sice jsme měli dost střel, jenže ne takové šance jako oni," láteří. Duel nabídl hodně střetů, docela se jiskřilo. "Byli jsme připraveni, že Američané hrají do těla. Jasně, zápas byl takový vyhrocenější, to je s nimi pokaždé. Ale nevadilo nám to," doplní.

Hladoník ukázal nasazení ve 30. minutě, kdy přebruslil obránce Kempa, který ho zahákoval. A rozhodčí nařídili trestné střílení. Útočník s číslem 13 před pokusem bleskově prohodil pár slov s parťáky na střídačce. "Máme tu kluky z Ameriky, kteří tým znají. Něco mi poradili, ale udělal jsem to špatně. Kdybych proměnil, bylo by to o jeden gól. Hrálo by se nám lépe," lituje. Hokejisté si připsali druhou porážku, pozornost musejí bleskově zaměřit na poslední utkání v základní skupině proti Rusku. "Máme s nimi dobrou bilanci, půjdeme si pro tři body. Známe je, jsou to trošku individualisté. Chtějí to tahat sami. Když po nich půjdeme, a zkusíme je vyprovokovat, může je to vyvést z míry. V tom by mohla být naše šance," uvažuje.

Patera o bleskovém startu: Je pravda, že jsem byl hodně nervózní

Do branky se patrně vrátí Jakub Škarek, který po čtvrtém americkém gólu přepustil místo kolegovi Jiřímu Paterovi (na snímku). Gólman Českých Budějovic chytal výborně, za necelých 28 minut musel čelit dvěma trestným střílením, což se stane málokdy. "Já to zatím nikdy nezažil. Jednou v klubu jsem měl tři trestná střílení za tři zápasy. Ale dvě v jednom utkání? To ne," usměje se. Pastujov ani Wahlstrom si na něj nepřišli. "Je dobré, že se mi povedlo oba pokusy chytit. Ale škoda, že jsme zápas prohráli. Je to pro nás poučení," hlásí.

Jít bleskově do hry, a ještě za stavu 1:4, to není nic příjemného. Navíc když chytáte premiéru na mistrovství světa. "Je pravda, že jsem byl hodně nervózní," potvrzuje. Jak viděl z brány obě trestná střílení? "Při tom prvním se mi to povedlo, nebo spíš mě to trefilo," reaguje až příliš skromně. A pokus Wahlstroma z 54. minuty? "Tam jsem se nejdřív bál toho, aby rozhodčí neuznali hned gól. Byl jsem rád, že se tak nestalo, že to na videu nepotvrdili. Američan pak jel trestné střílení a já mu to v zakončení vypíchl." Nakonec jednou přece jen inkasoval, v závěru ho při přesilovce překonal obránce Gildon. Za výkon sklidil Patera pochvalu od kouče Varadi, ostrý start na velkém turnaji má za sebou. "Je fajn, že jsem se dostal do zápasu. Musíme však koukat dál. V úterý chceme vyhrát, doufám, že proti Rusům získáme tři body," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz