Zbytečný rozruch, říká o pandemii kouč Krikunov. Play off KHL by dohrál

17. března 2020, 10:13

Václav Jáchim

Ruská KHL byla v pondělí večer přerušena. Druhé kolo play off, které mělo začít dnes, odstartuje nejdřív za týden. Ale možná vůbec. Ve velké východní zemi se množí hlasy, aby soutěž zrušila program úplně. Ovšem někteří to vidí jinak. „KHL by se měla dohrát, je kolem toho zbytečný rozruch," uvedl kouč Vladimír Krikunov.

Zkušený trenér Dynama Moskva nepovažuje pandemii koronaviru za přehnanou hrozbu, po tréninku před sérií s CSKA Moskva o tom pohovořil s novináři. „Můžeme hrát bezpečně i s publikem, nemáme žádné problémy. Pochopil bych, kdyby se jednalo opravdu o epidemii, jak se to někdy stává v případě chřipky. Zahnali bychom ten humbuk," řekl pro server championat.ru.

Zkušenosti z jiných zemí jsou ovšem ohromným varováním. Řada hokejistů, především tedy cizinců odmítá v play off KHL pokračovat. Vedení ligy v tomto směru veřejně vyzval Švéd Linus Ömark z Ufy, záhy ho podpořili kluboví spoluhráči – Finové Juha Metsola a Teemu Hartikainen.

V kabině Dynama sledují vývoj také hodně pozorně, například Švéd Andre Pettersson nebo finský bek Juuso Hietanen by nejraději skončili a vrátili se do svých domovů. Názor Krikunova? „Ano, jsou nervózní, proto jsou také cizinci. Pokud jde o rizika, jsem v největším ohrožení já, protože jsem ze všech nejstarší. Ostatní jsou mladí, proč by se měli bát?" zdůraznil pro deník Sport-Express.

O Krikunovovi je známo, že patří ke trenérům staré sovětské školy. Excentricky chlapík v minulosti vedl i ruskou reprezentaci, na klubové úrovni sbíral úspěchy. V pandemii koronaviru nevidí výrazné nebezpečí, názor nezměnil ani poté, co z play off odstoupili hokejisté finského Jokeritu Helsinky a kazašského Barysu Nur-Sultanu.

Foto: photo.khl.ru, Jurij Kuzmin

„Ano, je potřeba je vyhnat z ligy. To je vše. A co udělali?" usmál se. Poté přece jen zvážněl. „Týmy, které odstoupily, jsou z jiných zemí. Zavřeli tam hranice, soupeři ani rozhodčí k nim nesmějí cestovat. Ruské kluby by ale play off dohrát měly. U nás není tolik nemocných, aby to situaci nějak výrazně ovlivnilo. Pojďme zavřít celou zemi, rozejdeme se domů a nebudeme dělat nic," dodal.

Pandemie je však pro Rusko velkou hrozbou, vedení KHL proto v pondělí večer rozhodlo o tom, že play off prozatím na týden přeruší. V Moskvě mezitím starosta Sergej Sobjanin povolil veřejné akce jen do počtu 50 osob, jiná omezení platí i v jiných oblastech či městech Ruské federace.. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz