Ze čtyřky do jedničky a pak vítězný gól! Nečekal jsem to, líčí Šapovaliv

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Doposud v průběhu turnaje spíš tak nějak sbíral zkušenosti. Matyáš Šapovaliv musel bořit ve čtvrté lajně, než že by tvořil v útočném pásmu. Berounského odchovance ale pro zápasy vyřazovací části MSJ trenéři vysunuli do elitního útoku a za tuhle šanci prospekt Vegas hned poděkoval vítězným gólem ve čtvrtfinále.

Přesně 45 sekund po polovině zápasu rozezvučel mladičký útočník Matyáš Šapovaliv v Rogers Place už potřetí Karla Gotta. Tím tak posunul svůj tým do dvoubrankového a nakonec klíčového vedení 3:1.

„Vůbec jsem netušil, že by z takové střely mohl padnout gól, jenom jsem to tak hodil na bránu. Jirka Kulich jel pak za brankou a najednou zvedal ruce, takže jsem byl hodně překvapený. Ale i hrozně šťastný. A to pak i hlavně potom, co jsme na konci vyhráli,“ tvrdí osmnáctiletý český útočník, který se před čtvrtfinále s USA přesunul do elitního útoku. 

„Byl to určitý impuls,“ má za to Šapovaliv. „Myslím si, že už ve skupině jsem podával dobré výkony, byl silný na puku. Celkem dobře jsme hráli i v útočném pásmu. Myslím, že trenéři očekávali nový náboj, že si to dáme a budeme gólová lajna,“ věří útočník amerického Saginaw Spirit, které působí v kanadské OHL.

I možná proto je pro něj výhra proti USA trochu zajímavější. Myšákův tým chtěl navíc napravit fiasko ze zápasu s Lotyši.

„Po porážce s Lotyšskem jsme se dali dohromady, vyříkali si to a šli tomu naproti. Lotyši byli proti nám obětaví, věděli, že to může být jejich poslední zápas. Podobně jsme tak hráli i my nyní, s velkou obětavostí, pro tým a pokorou k soupeři. Taky si myslím, že jsme zápas výborně odbruslili a drželi spolu.“ myslí si nový člen elitního útoku reprezentace U20.

Ten si po zápase mohl užít bouře radosti. Čeští mladící na sebe naskákali a společně oslavili velký úspěch. Spojené státy totiž na MSJ porazili po necelých jedenácti letech...

„Byly to obrovské emoce, euforie. Strašně moc lidí to nečekalo, my tomu ale věřili. V kabině už proběhla menší oslava,“ prozrazuje bývalý útočník kladenských Rytířů.

V semifinále vyzve Šapovaliv spolu se svými kumpány dalšího severoamerického giganta: Kanadu. Tu navíc junioři dobře znají...

„Bude to strašně těžké, známe jejich individuální kvalitu. Věřím, že se zase semkneme a podáme dobrý výkon. A snad to bude stačit,“ věří berounský odchovanec před semifinále MSJ.

„Vůbec není konec, čekají nás dva těžcí soupeři. Teď se upínáme k tomu, abychom uhráli medaili. Už v Landshutu jsme přešli přes čtvrtfinále, ale pak skončili čtvrtí, a to se úplně nepočítá,“ ví osmnáctiletý talent a připomíná MS U18 v Německu na přelomu dubna a května.

Získat placku tak může nyní. Na MSJ v kanadském Edmontonu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz