Ze stresu pro impuls. Juniorka je tady tradiční, hlásá litvínovský Klika

Foto: Martin Voltr

V juniorské extralize vrcholí boj o dvanáct pozic zaručujících klid, ale také o další příčky na hraně záchrany. Právě tam se pohybují mladíci Litvínova. Brankář Lukáš Klika v minulém týdnu odchytal proti celkům z vrchu tabulky dva výborné zápasy, které dodaly týmu impuls a sebedůvěru.

Největší pozornost je v juniorské extralize aktuálně upírána kolem vaší pozice. Pociťujete to?
Všichni v týmu to vnímáme, je to těžká pozice, na kterou se špatně dívá. Cítíme to, naše juniorka je známá hokejem a je tady tradiční, takže jsme pod docela velkým stresem. Musíme teď hrát dobře a jenom doufat ve vyšší příčky.

Daří se vám od toho oprostit?
Snažíme se to nevnímat a vypustit to z hlavy, abychom měli klid na zápasy i tréninky. Snažíme se jít po malých cílech, zápas od zápasu, abychom se postupně dostali na třinácté místo v tabulce. Chceme získat co nejvíce bodů a dostat se co nejvýš.

Vás už se souboj o dvanáctku týká pouze matematicky, ale čeká vás bitva ve skupině o umístění. Berete závěr základní části jako přípravu?
Lehce ano. Budeme hrát spodní část, ale i tak chceme mít už teď co nejvíce bodů a chceme se co nejlépe připravit na spodní skupinu. Tam budeme všichni hrát hodně pod stresem a bude to o jediné místo záchrany těžký souboj. Bude rozhodovat nastavení v hlavách a to, jaká jsme parta a jak zvládneme držet při sobě.

Projeví se to i na samotných zápasech?
Určitě, bude to vlastně takové divné a nebude to tak v klidu, jako bývá v základní části. Myslím, že se bude hrát hodně opatrně a bude to o chybách, které se musí potrestat.

„Pro mě osobně to byl po dlouhé době kvalitní zápas, který se mi povedl.“

Minulý týden jste odehráli velmi dobré duely v Liberci a Mladé Boleslavi. Byl to váš zatím výkonnostně nejlepší víkend?
Liberec byl těžký soupeř a tři body pro nás byly hodně motivační. I když se potom nevyhrálo v Mladé Boleslavi, byl to pro tým dobrý impuls, abychom teď hráli pořád stejně. Pro mě osobně to byl po dlouhé době kvalitní zápas, který se mi povedl. Oba zápasy byly skvělé.

Nenapadlo vás, že kdybyste takhle hráli celou sezonu, vůbec jste nemuseli řešit sestup?
Napadlo, ale začátek sezony byl takový špatný. Já jsem byl v Litoměřicích a potom jsem byl hodně dlouho nemocný, což šlo směrem od mé osoby. S týmem to nic neudělalo, ale bohužel se nedařilo, takže to teď musíme nějak udělat.

Jak se po víkendu proměnila atmosféra v kabině?
V kabině byla potom atmosféra více než dobrá. Kluci si začali více věřit a tlačili se více do zakončení. Máme teď velký impuls k tomu, abychom dávali góly a bodovali, protože jsme tým, který moc gólů nedává. Teď to musíme hodně otočit a proměňovat více šancí.

Foto: Martin Voltr

Čím to podle vás je, že se celou sezonu výsledkově hledáte?
Já vůbec nevím. Je to těžké na posouzení a vůbec nevím, jak to pospat. Bohužel se nedaří, sezona je taková, jaká je. Může se nám začít dařit potom, je to sport. Často nás zlomil první gól, který jsme inkasovali, kluci se potom zatáhli a hrálo se spíše do obrany, tak jsem to viděl já z brány. Faktorů je ale více. Jmény jsme úplně výborný tým, ale co se děje na ledě, je pak jiné. Všichni tvrdě dřeme, ale chybělo nám k tomu takové to hokejové myšlení. Každopádně teď je tým naladěný jinak.

Bude to ten klíčový faktor, abyste dosáhli na svůj cíl?
Myslím, že ano a že to bude to nejdůležitější, abychom se zachránili ze situace, ve které jsme. Ta rozhodně není dobrá. Musíme všichni držet pospolu, odvádět ve všech zápasech dobré výkony a dávat do nich co nejvíc. Musíme se snažit udržet litvínovskou juniorku v extralize.

„Situace rozhodně není dobrá. Musíme se snažit udržet litvínovskou juniorku v extralize.“

Jaký přístup k vám měli v průběhu sezony trenéři?
Trenéři se nás snaží celou sezonu povzbuzovat a držet nás v klidných vodách. Myslím, že kdyby po nás pořád jeli, nedařilo by se nám nejlépe. Všichni se nás snaží povzbuzovat. Nedávno jsme měli i změnu, myslím, že po domácím zápase s Vítkovicemi, se prohodili hlavní trenéři. Martin Tvrzník šel od nás k dorostu a do juniorky jako hlavní trenér přišel Radek Mrázek. To byl pro nás taky takový impuls, ale nakonec to byla jenom lehká změna, protože změnil jenom lehce taktiku a drobnosti.

Už tento týden vás čekají hodně těžké a důležité zápasy. Jak se na bitvy v Brně a hlavně ve Zlíně těšíte?
Já se těším na každý zápas, protože ve mně každý zápas něco vzbuzuje a je něčím jiný. Uvidíme, jak se nám to povede. Z našeho pohledu chceme určitě vyhrát oba dva zápasy.

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz