Zemřel Jan Hrbatý, stříbrný medailista z Grenoblu. Bylo mu 77 let

Foto: hcdukla.cz

23. července 2019, 20:17

David Jahoda

Český hokej se musí vypořádat se smutnou zprávou. Po těžké nemoci v úterý ve věku 77 let zesnul bývalý vynikající útočník Jan Hrbatý, držitel stříbrné medaile z olympijských her v Grenoble roku 1968 a dvou bronzových medailí z světových šampionátů v letech 1969 a 1970.

Smutnou informaci přinesl web jihlavské Dukly, se kterou Hrbatý vyhrál sedm mistrovských titulů. Jednateli klubu Bedřichu Ščerbanovi to oznámil Hrbatého syn Jan. 

Muž, jemuž se pro jeho bruslení přezdívalo „Rychlík z Vysočiny“ odehrál v reprezentaci dohromady 57 utkání, v nichž zaznamenal 15 gólů. Jedním z nich v posledním zápase olympijských her v Grenoblu v roce 1968 proti Švédsku vyrovnal na 2:2. Tahle remíza zajistila československému mužstvu stříbrné medaile.

Hrbatý se pocházel z Stražisko u Prostějova, hokej začal hrát v 16 letech právě v nedalekém Prostějově. Následně se přesunul do Jihlavy v rámci základní vojenské služby. 

18 sezon v Dukle, od roku 2015 člen Síně slávy českého hokeje

„Ani jsem nevěděl, že jdu do Dukly Jihlava. Dostal jsem povolávací rozkaz, bylo tam napsáno Vojenský útvar 3276 Jihlava. Až když jsem přijel sem, dozvěděl jsme se, že rukuju do Dukly Jihlava. To jsme byl moc rád,“ přiznal před lety pro web Dukly.  

Za Jihlavu odehrál všech svých 18 sezon v nejvyšší soutěži, sedmkrát s Duklou došel až k titulu. V jejím dresu odehrál dohromady 552 utkání, během nichž nastřílel 222 gólů. Po konci své aktivní hráčské kariéry v Jihlavě i trénoval, a to až do poloviny 90. let minulého století. „Jsem rád, že jsem od roku 1961 až do důchodu mohl Dukle pomáhat,“ vzpomínal.

Za Duklu si posléze zahráli i jeho syn Jan a tři vnuci. V roce 2015 byl uveden do Síně slávy českého hokeje.

Čest jeho památce.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz