Zlín skolil Spartu, ale Čajánek klidný není. Situace je černá! varuje

Foto: hokej.zlin.cz

16. listopadu 2014, 21:00

Václav Jáchim

Bojují o každý bodík, snaží se dohnat ztrátu na zbytek extraligového pelotonu a také nabrat trošku lepší vítr do plachet. Hokejisté Zlína mají v tomto ohledu důležité víkendové zářezy na pažbě. V pátek předvedli nevídaný obrat proti Litvínovu, tentokrát skolili za dva body Spartu. Obhájce titulu se vynořuje nad hladinu a věří, že zase bude lépe. "Ale nesmí nás to uspokojit! Jsme pořád poslední, ta propast je veliká," upozorňuje Petr Čajánek.

Kapitán jarních mistrů republiky zažil s hokejem hodně, podobně mizerné období snad ale ještě nikoli. Trojnásobný mistr světa prožívá trápení Zlína naplno, burcuje sebe i parťáky k sírii lepších výsledků. Svěřenci trenérů Vlacha a Juríka na Spartě odmakali poctivou bitvu. Byli důrazní, výtečně organizovaní, odpovědní. A také trpěliví. Ačkoli to po trefě Cingela v 56. minutě vypadalo na další smutný příběh, zápas nakonec dostal úplně jiný konec!

Zlín slaví druhé vítězství za sebou, po Litvínovu jste za dva body zdolali i Spartu. Co tentokrát rozhodlo?
"Asi se to štěstíčko přiklonilo na naši stranu, při tom rozhodujícím gólu v prodloužení tam bylo. Myslím, že zápas byl vyrovnaný, se spoustou přesilovek. Mohl dopadnout jakkoli."

Bylo znát, že jste po předchozím obratu proti Litvínovu dostali potřebný impuls?
"Nevím, nás to nakoplo. Obrat samozřejmě mužstvu vždycky pomůže. Pro nás je důležité vyhrát dvakrát v řadě. Udělali jsme druhý krok, teď to musíme potvrdit doma. Pořád máme strašnou ztrátu, jenom dva zápasy pro nás nic neřeší."

Zabrali jste proti sokům jako Litvínov a Sparta. Je to signál lepších zítřků?
"Jsme hrozně rádi, ale my se nemůžeme dívat, s kým hrajeme. Potřebujeme vozit nějaký bod z každého zápasu a dotahovat se na týmy před námi. Situace není růžová, je černá!"

V závěru třetí třetiny to vypadalo, že duel ztratíte. Po 30 vteřinách ale vymazal náskok Sparty obránce Kotvan a v prodloužení jste skóroval vy.
"Gól Kotviče byl strašně důležitý, protože jsme se v dalším střídání dokázali vrátit znovu do hry. Jinak by to byl asi hotový zápas."

A vaše trefa?
"To byla haluz. Dával jsem přihrávku na Kubu Svobodu do prázdné a jejich gólman si to tam hodil sám."

Na Spartě jste inkasovali tři branky při vlastním oslabení, předtím s Litvínovem byla bilance ještě horší. Dá se říci, že vás hra ve čtyřech trápí nejvíc?
"Je to tak, ale těch věcí by se našlo mnohem víc. Oslabení hrajeme špatně, musíme pracovat na tom, abychom byli trošku víc agresivní. Abychom to hráli jinak. Samozřejmě se to pak odráží na psychice mužstva. Když hraje takhle dole, vystupuje trochu ustrašeně. Hráči si tolik nevěří a góly pak padají."

Zlín poprvé nasadil brankáře Hromadu - nováčka z druhé ligy, který nejvyšší soutěž chytal jen v pátek proti Zlínu, kdy střídal Kašíka. Co říkáte na jeho výkon?
"Hrouda k nám přišel před měsícem. Jeho pracovitost byla od prvního dne extrémní a já su hrozně rád, že se mu tak daří. Dokázal nám pomoci. Perfektně zvládl už zápas s Litvínovem. Pro mužstvo je vždycky impuls, když se něco změní. Je trošku ostražitější. Hrouda chytal výborně, musíme mu poděkovat."

Máte pocit, že se aspoň trošku vrací lepší nálada?
"Tak to nevím... V žádném případě nemůžeme být klidní. Jsme pořád poslední, propast je dost veliká."

Na jaře jste se Zlínem získal titul, letos se tým dlouho trápil. Jak jste se s tím srovnával?
"To se nedá vyjádřit."

Proč? Bylo by třeba jen neslušných slov?
"Myslím, že všechny věci se v životě dějí z nějakého důvodu. Musíme se z toho poučit a vyhrávat. Příští rok pak budeme možná lepší, silnější nebo chytřejší."

Nekladete si otázku, jestli to máte zapotřebí?
"Ne, to ne."

Takže jste letního rozhodnutí nelitoval?
"Nelitoval. Je to sport. Hokej. Musíme makat. V životě jsou důležitější věci, než nějaká porážka.... Je třeba pracovat jako tým, hrát jeden pro druhého. Já věřím ve šťastný konec!"

Sestřih utkání Sparta Praha – Zlín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz