Zlín smetl Spartu! Derby pro Třinec, Litvínov je znovu první

Foto: Facebook HC Oceláři Třinec

Sparta nezvládla domácí utkání se Zlínem a prohrála 1:5. Do čela Tipsport extraligy se vrací Litvínov, který v přímém souboji o první místo porazil Mountfield. Šlágr 8. kola – derby Třince s Vítkovicemi – patřil domácím.

Nováček kousal, obhájce titulu ale body neztratil

Nováček sice nehraje špatně, v minulém kole trápil Liberec a teď vzdoroval Kometě, jenže je mu to zatím houby platné. Energie prohrála šesté utkání v řadě a v tabulce zůstává předposlední. S pouhými čtyřmi body.

Nedělní výhru Komety řídil Američan Peter Mueller, který dal dva góly sám a na dalších dvou se podílel asistencí. Na opačné straně dvakrát skóroval rychlonožka Jakub Flek.

Speciální utkání odehráli Martin Zaťovič (500. start v TELH), Ondřej Němec (600. start) a Bedřich Köhler, který nastoupil už do 800. zápasu v naší nejvyšší soutěži. Zaťovič oslavil jubileum hattrickem.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Brna): „Bylo to hodně divoké utkání. Věděli jsme, že Vary jsou dobrý tým, který hraje aktivně, agresivně. Měli jsme ve druhé třetině pasáž, kdy jsme chtěli soupeři odskočit na větší rozdíl, ten ale ihned dokázal snížit. To samé se pak opakovalo. Odpor Varů jsme zlomili až pátým gólem pět minut před koncem. Jsme si vědomi, že výkon nebyl z naší strany optimální. Jsme jeden tým, ale přesto bych chtěl pochválit výkon naší první řady, která zařídila všechny naše góly.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Podali jsme dobrý výkon, za který se nemusíme stydět. Měli jsme z Komety trochu větší respekt, než jsme asi očekávali. Domácí byli silnější na puku a v osobních soubojích, ale přesto jsme si vytvořili velké šance, jenže je bohužel nedokázal využít, jako domácí, kteří byli efektivnější. Hráčům šla do kabiny pochvala za výborný výkon, bohužel to nebylo s bodovým vyjádřením. Musíme takto pracovat dál.“

HC KOMETA BRNO – HC ENERGIE KARLOVY VARY 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Zaťovič (Mueller, P. Holík), 19. Mueller (R. Zohorna, Bartejs), 27. Zaťovič (Mueller), 48. Mueller (P. Holík), 56. Zaťovič (P. Holík, O. Němec) – 4. Podlipnik (Balán), 28. Flek (T. Rachůnek, M. Rohan), 49. Flek (Balán).
Rozhodčí: Hejduk, Obadal – Hlavatý, Hanzlík.
Vyloučení: 4:4.
Bez využití.
Střely na branku: 34:26.
Diváci: 7008.
Nejlepší hráči: Martin Zaťovič – Jakub Flek.
HC Kometa Brno: Langhamer – Mikuš, O. Němec, Gulaši, Štencel, Malec, Bartejs, Barinka – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Plášek mladší, Hruška, Kašpar – L. Horký, R. Zohorna, Karabáček – Dočekal, Köhler, Mallet. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Horáček a Oslizlo.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Kovačevič, Šenkeřík, M. Rohan, Podlipnik, Sičák, L. Vágner, Šafář – T. Rachůnek, Balán, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, O. Beránek – Lapšanský, Skuhravý, Gorčík – Stloukal, Kverka, Kohout. Trenéři: Pešout a Mariška.

Derby pro Třinec!

Vítkovice před zápasem hlásily, že i když jsou v tabulce lépe postavené, budou favoritem domácí. Oceláři se sice dosud trápí, před historicky 107. derby byli v tabulce kvůli pouhým dvěma vítězstvím až jedenáctí, síla v jejich kádru je ale neoddiskutovatelná. V pátek si navíc napravili renomé, když jako první tým (a dosud jako jediný) porazili Litvínov.

Proti Ostravanům skutečně potvrdili zlepšení. Už ve 3. minutě skóroval Rostislav Martynek, později se prosadili i Erik Hrňa a Martin Gernát. Střelou do prázdné branky pak pojistil výhru Martin Adamský. Vítkovice dostaly poprvé v sezoně víc než dva góly a prohrály 2:4.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Všichni viděli vyrovnaný zápas, Vítkovice sahaly po bodech. Těší nás lepší produktivita, branek mohlo být víc. Zápas rozhodly naše ubráněná oslabení, kdy hosté pořádně tlačili. Závěr jsme si dobře pohlídali, takticky jsme drželi střední pásmo. Chtěl bych pochválit Šimona Hrubce za skvělý zápas a vyzdvihuji obranou hru, která byla výborná."

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „V úvodu jsme čekali tlak Třince, což se potvrdilo. Chtěli jsme brzy neinkasovat, to se ale nepovedlo. Zlom nastal při přesilovce pět na tři ve druhé třetině, kdy se nám nepovedlo skórovat. Ve druhé části jsme tahali za kratší konec, byli jsme horším týmem. I po třetí brance domácích to pro nás bylo hratelné, naši hráči bojovali, nic nezabalili, to ale patří k derby. Naše bolest tkví v tom, že se málo tlačíme do střeleckých příležitostí. V tomto směru jsme od Třince dostali lekci."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Martynek (Chmielewski), 34. Hrňa (M. Kovařčík, D. Musil), 45. Gernát, 60. Adamský (Marcinko) – 11. P. Zdráhal (D. Krenželok), 60. Zdráhal (Šidlík, Květoň).
Rozhodčí: Mrkva, Šír – Tošenovjan, Ganger.
Vyloučení: 5:3.
Bez využití.
Střely na branku: 23:23.
Diváci: 4844.
Nejlepší hráči: Erik Hrňa – Patrik Zdráhal.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Gernát, Krajíček, Galvinš, D. Musil, M. Doudera, Matyáš – Chmielewski, Marcinko, Martynek – Adamský, Cienciala, Svačina – Kofroň, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Dravecký, Hladonik, Rudovský – Hrňa. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Výtisk, de la Rose, D. Krenželok, Šidlík, Hrbas, Baranka – Szturc, Lev, Schleiss – Dej, Mahbod, Pytlík – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Kucsera, Š. Stránský, P. Zdráhal. Trenéři: Petr a Trnka.

Litvínov je znovu první!

Kdo vyhraje za tři body, bude první. Odměna pro účastníky byla jasně daná. Mountfieldu dokonce stačilo k uhájení prvenství získat bod.

Slaví ale Verva – a to po základní hrací době, vrací se tak na první místo tabulky. Góly padaly pouze ve druhé třetině. O litvínovské branky se klasicky postarali František Lukeš s Viktorem Hüblem. Důležitou postavou domácího týmu byl i brankář Jaroslav Janus. Tomu to prostě v Litvínově svědčí...

Reprezentační útočník Radek Smoleňák se s Hradcem Králové loučí rozporuplně. Mountfield totiž po sedmi výhrách za sebou našel přemožitele a opouští první místo tabulky. Smoleňák se nyní vydává na zahraniční angažmá do Švýcarska.

Radim Skuhrovec (asistent trenéra Litvínova): „My jsme se na utkání svědomitě připravovali, chtěli jsme něco udělat se vstupy do utkání, s prvními třetinami, které nám moc nešli. Tentokrát se nám vstup do utkání povedl, pak nám tedy výborně hrající Mountfield odskočil do vedení, ale musím pochválit kluky. To utkání odpracovali naplno a šli jsme si za vítězstvím. Myslím si, že jsme pro vítězství udělali všechno, ale na druhou stranu si myslím, že divák, který zavítal na stadion do Litvínova nebo měl možnost utkání sledovat, tak bylo vidět, že utkání mělo náboj. Byl to výborný hokej a my jsme samozřejmě rádi, že se nám podařilo urvat vítězství. Samozřejmě, že je důležité, abychom si odpočinuli a připravili se na další utkání, protože je důležité jít utkání od utkání a držet se cesty, kterou jsme si nastavili.“

Tomáš Martinec (trenér Hradce): „Gratuluji domácím, šli si za vítězstvím a odehráli velmi dobrý zápas. My jsme měli špatný začátek, celou první třetinu byl Litvínov lepší a nám chyběl pohyb. Chyběl nám důraz v soubojích, ale od druhé třetiny jsme to zlepšili. Šli jsme zaslouženě do vedení, byla určitě škoda, že jsme nedali druhý gól, protože jsme měli šance a přesilovky, takže jsme mohli domácím odskočit. Bohužel nám domácí srovnali a rozhodlo se v přesilovce, kde jsme výborně ubránili oslabení 5 na 3, ale hned jak nám naskočil hráč, tak domácí dali gól. A závěr utkání si už domácí pohlídali a my jsme nebyli schopní dát gól, takže zasloužená výhra domácích.“

HC VERVA LITVÍNOV – MOUNTFIELD HK 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 37. F. Lukeš (Myšák, Strejček), 42. V. Hübl (F. Lukeš, Petružálek) – 24. Cingel (R. Pavlík).
Rozhodčí: Pavlovič, Pešina – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 17:23.
Diváci: 5064.
Nejlepší hráči: Jan Strejček – Lukáš Cingel.
HC VERVA Litvínov: Janus – Hunkes, Šesták, Ščotka, L. Doudera, Romančík, Trávníček, Strejček – Petružálek, Gerhát, J. Černý – Myšák, V. Hübl, F. Lukeš – D. Tůma, M. Hanzl, Matoušek – Jurčík, Řehoř. Trenéři: Razým a Skuhrovec.
Mountfield HK: Maxwell – Linhart, Zámorský, Graňák, Cibulskis, Rosandić, F. Pavlík, Nedomlel – Rákos, Koukal, Smoleňák – R. Pavlík, Cingel, Vincour – Miškář, Dragoun, Paulovič – Bezúch, Kukumberg, Vopelka. Trenéři: Martinec, Krátoška a Svoboda.

Chomutov zůstává bez bodu

Ne, také v osmém kole nedokázal Chomutov bodovat. Osmou porážku v řadě neodvrátil ani Radek Duda, který za Piráty nastoupil poprvé od svého příchodu z Benátek nad Jizerou.

Chomutov měl přitom body na dosah. Ještě ve 40. minutě vedl 3:1, jenže Pardubice díky gólům v časech 39:12 a 39:40 vyrovnaly. A ve třetí třetině pak skóre obrátily na 5:3. Mizérii Pirátů dokresluje fakt, že když měli na konci utkání přesilovku, ve které mohli poslat utkání do prodloužení, sami inkasovali. 

Zato Dynamo potvrzuje formu z posledních dnů: vyhrálo čtvrté utkání za pět kol.

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „Pro nás to bylo strašně důležité vítězství. Nebylo to jednoduché, protože každý tým čeká, kdy Chomutov konečně vyhraje. Začátek byl podle našich představ, ale pak nás postihl výpadek ve druhé třetině, kdy jsme nepokryli situace a pustili soupeře do dvougólového náskoku. S mužstvem to strašně moc zatřepalo, ale hráči v sobě našli sílu, zejména druhá přesilovková formace, která vzala zápas na sebe a otočila výsledek. Mohli jsme ještě soupeři pomoci pětiminutovou přesilovkou na konci, ale útočné dvojice odvedly neskutečnou práci, navíc jsme vstřelili pátý gól. Za bojovnost a víru jsme si vítězství zasloužili.”

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): „Je to pro mě těžké hodnotit. Začátek zápasu byl vyrovnaný, i když na nás bylo vidět, že nejsme v pohodě. Věřili jsme, že konečně můžeme bodovat, měli jsme úžasnou druhou třetinu, kdy jsme hráli přesně tak, jak jsme chtěli. Vedli jsme 3:1 a přišel klíčový okamžik celého zápasu. Domácí získali po naší chybě přesilovku, v ní jsme inkasovali a vzápětí dostali gól na 3:3. Naše sebevědomí bylo po sedmi porážkách křehké, přesto jsme chtěli ve třetí třetině vyválčit body, ale bohužel jsme udělali při hře čtyři na čtyři další zbytečný faul a následně inkasovali. Ten gól nás položil. Jsme strašně zklamaní, ale soupeř si výhru zasloužil.”

HC DYNAMO PARDUBICE – PIRÁTI CHOMUTOV 5:3 (1:0, 2:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Wishart (Bubela, Dušek), 40. Treille (Dušek, Bubela), 40. Wishart (Trončinský, T. Svoboda), 44. Dušek (Bubela, Budík), 57. Mandát (Perret) – 21. Huml (Marjamäki, Tomica), 26. V. Růžička (J. Stránský), 30. V. Růžička (Dietz, Duda).
Rozhodčí: Jeřábek, Veselý – Kis, Lhotský.
Vyloučení: 5:8, navíc Trončinský (Pardubice) 5 minut plus do konce utkání.
Využití: 1:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 27:26.
Diváci: 7085.
Nejlepší hráči: Ty Wishart – Vladimír Růžička mladší.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Wishart, Hrabal, Budík, Miromanov, Čáslava, Holland – Vondráček, Bubela, Rolinek – Treille, Marosz, Kusý – P. Sýkora, Poulíček, Perret – Mandát, Dušek, T. Svoboda. Trenéři: Holaň, Janecký a Marek.
Piráti Chomutov: Š. Lukeš – Jank, Mrázek, Štich, Knot, Dietz, Valach, Blaha – Sklenář, V. Růžička mladší, Duda – Tomica, Huml, Marjamäki – Koblasa, Klhůfek, Skokan – A. Dlouhý, Vantuch, J. Stránský.. Trenéři: Růžička starší, Martínek a Šťastný.

Zlín smetl Spartu a vyhnal Machovského

Berani dobyli hlavní město a ukončili sérii tří proher. Zároveň zhoršili statistiky Matěji Machovskému, který měl před utkáním 95,39% úspěšnost zákroků, od Zlína ale dostal hned pět gólů a v 51. minutě se vystřídal s Davidem Honzíkem.

Důležitý moment přišel osm vteřin před koncem první třetiny, kdy poslal Zlín do trháku mladík Štěpán Fryšara. Podobný kousek předvedl i Michal Poletín, který v čase 39:48 zařídil Beranům vedení 3:1.

Ve třetí třetině už se Sparta ke zvratu nezmohla, ba naopak Zlín přidal ještě dva góly a z Prahy si na Moravu odveze nečekaně vysoké vítězství. V tabulce si polepšil na devět bodů. Zato Sparta pokračuje v nevyrovnaných výkonech. Po devíti kolech má bilanci pěti výher a čtyř porážek.

V závěru se pak strhla hromadná bitka, kterou si můžete prohlédnout tady.

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra Sparty Praha): „Chtěli jsme navázat na tři body z Olomouce. První třetinu jsme ale byli malátní, spíš jsme přenechali aktivitu soupeři. Od druhé třetiny jsme měli plán, že se z toho oklepeme a začneme hrát náš aktivní hokej. Bohužel jsme hned inkasovali. Za stavu 2:1 pro Zlín rozhodl neproměněný nájezd dvou našich hráčů. Určitě bychom se vrátili do zápasu. Soupeř byl lepší a výsledek odpovídá.“

Robert Svoboda (trnér Zlína): „Podařilo se nám navázat na výkon z posledního zápasu s Plzní, kdy jsme hráli dobře, ale nebodovali. Tentokrát se nám povedlo udržet hru po celý zápas. Rozhodující moment byl asi ve druhé třetině, kdy po naší hrubé chybě měli domácí šanci dva na nikoho. Třetí branka na konci druhé třetiny nás utvrdila v tom, že máme velkou šanci uspět. Mrzí mě, že utkání skončilo nesmyslnou zákeřností na konci a udělalo to kaňku na celkem pěkném zápase.“

HC SPARTA PRAHA – PSG BERANI ZLÍN 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 24. Beran (P. Vrána) – 20. Fryšara (E. Kulda), 23. Popelka, 40. Poletín (Fryšara, Šlahař), 46. J. Ondráček (Šlahař, Freibergs), 50. Herman (Fryšara, Freibergs).
Rozhodčí: Lacina, Pražák – Brejcha, Klouček.
Vyloučení: 8:4, navíc Košťálek (Sparta) 10 minut a Černoch (Sparta) 5 minut plus do konce utkání.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 32:39.
Diváci: 6778.
Nejlepší hráči: Matěj Beran – Štěpán Fryšara.
HC Sparta Praha: Machovský (od 51. Honzík) – Gregorc, Košťálek, Blain, T. Pavelka, Kalina, Delisle – Říčka, P. Vrána, Kudrna – Buchtele, Klimek, Jarůšek – Kumstát, Pech, Forman – Smejkal, Sill, Černoch – Beran. Trenéři: Krupp a Nedvěd.
PSG Berani Zlín: J. Sedláček – Freibergs, Řezníček, Žižka, Gazda, Nosek, Valenta, Ferenc – Kubiš, Fořt, E. Kulda – Šlahař, Herman, J. Ondráček – Poletín, Fryšara, Karafiát – Werbik, P. Sedláček, Popelka. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

Plzeň vrátila Mladou Boleslav na zem

Bruslařský klub se po hrozivém začátku zvedl a v předchozích čtyřech zápasech vybojoval devět bodů. Plzeň ale vrátila Mladou Boleslav zpátky na zem a vyhrála rozdílem čtyř gólů. Skórovali bratři Kindlové, ke kterým se přidali David Stach a Milan Gulaš s Nickem Jones. Další jistý výkon předvedl extraligový nováček Dominik Frodl. Indiáni tak napravili dojem z předcházejících tří domácích zápasů, z nichž vyhráli pouze jeden, a poskočili na čtvrté místo tabulky.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Nečekal nás lehký úkol, nebylo to jednoduché, jsem rád, že jsme duel zvládli. Byly pasáže, kdy Boleslav měla navrch, v přesilovkách jsme si ale pomohli, to bylo rozhodující. Boleslav byla ve druhé třetině sedm minut jasně lepší, se štěstím jsme to odehráli. Bylo důležité, že hráči odehráli situace, jak mají. Po druhé třetině jsme si řekli, co chceme hrát, pak nám to tam napadala. Chci poděkovat hráčům, že to tak zvládli, získali jsme před našimi fanoušky důležité tři body.“

Vladimír Kýhos (trenér Mladé Boleslavi): „Viděli jsme dobrý hokej, který byl hodně útočný. Na gólech se to neprojevilo, ale šancí bylo na obou stranách dost. Ve druhé třetině jsme přežili některá oslabení, poté jsme měli několik minut velký tlak. Naši střelci se neprosadili, domácí gólman chytal skvěle. Ve třetí třetině to bylo vyrovnané, Plzni to tam ke konci napadalo. Výsledek je pro nás krutý, soupeři gratuluji, hrál velice dobře.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BK MLADÁ BOLESLAV 5:1 (2:1, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 6. D. Kindl (Kratěna, Pulpán), 20. Stach (Pulpán, D. Kindl), 47. J. Kindl (Straka, Eberle), 48. Jones (Nedorost, Gulaš), 59. Gulaš (J. Kindl, Frodl) – 12. Orsava (Žejdl, Pacovský).
Rozhodčí: Hodek, Hradil – Pešek, Špringl.
Vyloučení: 6:7.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 23:27.
Diváci: 4444.
Nejlepší hráči: Jakub Kindl – Jakub Orsava.
HC Škoda Plzeň: Frodl – J. Kindl, Čerešňák, Allen, L. Kaňák, Vráblík, Jones, Pulpán – Kantner, Nedorost, Gulaš – Stach, Preisinger, Kratěna – D. Kindl, Kracík, V. Němec – Straka, Kodýtek, Eberle. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pláněk, Bernad, Hanzlík, J. Říha, T. Voráček, Kurka – Šťastný, Žejdl, Orsava – Martin Procházka, Klepiš, Vondrka – Pacovský, P. Musil, Skalický – Pabiška, T. Knotek, P. Kousal. Trenéři: Kýhos, Čermák a Žabka.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC VERVA Litvínov 8 6 1 0 1 27:15 20
2. Mountfield HK 9 6 1 0 2 22:15 20
3. Bílí Tygři Liberec 9 5 1 0 3 30:22 17
4. HC Škoda Plzeň 8 4 1 2 1 31:16 16
5. HC VÍTKOVICE RIDERA 8 5 0 1 2 17:14 16
6. HC Sparta Praha 9 4 1 1 3 24:19 15
7. HC Kometa Brno 8 4 1 1 2 20:18 15
8. HC Dynamo Pardubice 9 3 2 0 4 23:24 13
9. HC Olomouc 8 3 0 2 3 17:19 11
10. HC Oceláři Třinec 8 3 0 0 5 14:17 9
11. PSG Berani Zlín 8 3 0 0 5 21:27 9
12 BK Mladá Boleslav 8 3 0 0 5 17:27 9
13. HC Energie Karlovy Vary 8 1 0 1 6 17:26 4
14. Piráti Chomutov 8 0 0 0 8 14:35 0

Další program Tipsport extraligy

Úterý 9. října – předehrávka 10. kola:
18:30 HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary (ČT sport)

Středa 10. října – předehrávka 9. kola:
17:30 PSG Berani Zlín – HC Dynamo Pardubice

Pátek 12. října – 9. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha
17:30 Piráti Chomutov – BK Mladá Boleslav
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Kometa Brno – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Olomouc – HC Škoda Plzeň
18:00 Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)

Sobota 13. října – předehrávka 10. kola:
18:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)

Neděle 14. října – 10. kolo:
15:30 Piráti Chomutov – PSG Berani Zlín
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno
16:00 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC VERVA Litvínov (O2 TV Sport)
18:20 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz