Změny na Rusy: Voráček u Kováře, Hanzl k Pastrňákovi. Kdo do brány?

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

17. května 2017, 13:10

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Dlouhá základní skupina je pryč, čeští hokejisté stojí před klíčovým čtvrtfinále. Čtvrteční odpolední bitva s Ruskem rozhodne o tom, zda si reprezentanti po dvou letech zahrají o medaile, nebo zda se bude na letošní šampionát vzpomínat jako na neúspěšný. Až před úterní 23. hodinou se národní tým dozvěděl, že sbornou vyzve v Paříži, nedošlo tedy na stěhování do Kolína nad Rýnem. Trénink během volného dne trval zhruba 40 minut a krátce po poledni už výprava mířila z AccorHotels arény na hotel.

Jelikož elitní výběr zakončil skupinu porážkou 1:3 od Švýcarů, a jeho výkon navíc nebyl optimální, dala se očekávat škatulata v sestavě. O tomhle tématu mluvil hned po zápase hlavní kouč Josef Jandač, původní složení útočných trojek totiž úplně nefungovalo. Na tréninku pak zůstala pohromadě jen třetí formace s Řepíkem, Vránou a Birnerem.

Špatné začátky? Alarm si hráči musejí uvědomit! velí trenér Jandač »

V první letce se sešli Voráček s Janem Kovářem a Sobotkou, ve druhé budou vedle sebe hrát Pastrňák, Hanzl a Červenka. Plekanec putoval do čtvrté pětky, kde bude mít na křídlech Horáka a Zohornu. "Jde o snahu vylepšit produktivitu nejen jedné řady, ale celého mužstva. Když se vrátíme k utkání se Švýcarskem, na jeden gól se těžko vyhrává. Pokud první dvě lajny netáhnout mančaft, určitě je namístě si o tom promluvit a udělat nějakou změnu. Stalo se, věříme, že to bude krok k lepšímu. Nikdo ze sestavy nevypadl, akorát se hráči protočili. Všichni jsou zvyklí na to, že když se nedaří, změny se udělají. Trenérů, kteří nečekají a ke změnám přistoupí, je daleko víc," připomíná Václav Prospal. 

Přeskupená ofenziva by měla nabrat vítr do plachet a potvrdit, že je největší českou zbraní. Lze debatovat o chybách v obraně, o špatných začátcích utkání. Stejně tak nejsou od věci připomínky nutné disciplíny. Jenomže pokud české hvězdy nezačnou sypat góly, postup bude v tahu. Trenéři věří, že posun Voráčka ke Kovářovi a další nové varianty efekt přinesou. "Ve čtvrtek budeme první česká lajna, bude to také na nás, abychom znamenali plus pro tým a přinesli mu něco navíc," říká Jan Kovář.

Hráči předpokládali, že k novému složení sestavy může dojít. "Kdybychom odehráli předchozí zápasy nějak skvěle, myslím, že by se formace neměnily. Ale při hře pět na pět nám to moc nešlo. Nedávali jsme góly. Trenéři tedy takhle zareagovali," konstatuje útočník ruského Magnitogorsku. Právě on bude v rozhodující bitvě centrem pro Jakuba Voráčka. "S Kovym jsme hráli první zápas na turnaji proti Kanadě a rozuměli jsme si. Když dáme góla a vyhrajeme, tak to bude dobrá volba. Musíme každopádně hrát odpovědně, jakmile budeme mít puk na holích, Rusáci se začnou vztekat. Toho bychom měli využít," uvažuje český kapitán.

Jedna novinka se týká obrany, mezi elitní šestici se posunul nováček Libor Šulák, jeden ze dvojice Jakub Krejčík – Tomáš Kundrátek bude duel sledovat z tribuny. "Chceme hrát na sedm obránců, připravených bude třináct útočníků,," informuje Václav Prospal. Šulák si podle něj nominaci do dvojice k Jakubu Jeřábkovi vybojoval srdnatým výkonem proti Švýcarsku. "Hrál velmi dobře. Je vysoký, zároveň mobilní, umí vystřelit. Těžko se přes něj přechází, navíc se nebojí hrát. Větší prostor si svým způsobem uhrál," dodává Prospal.

Brankář pro čtvrtfinále? Neřeším to. Jsme jeden tým, říká Mrázek »

Jasno zatím není o tom, kdo půjde proti Rusku do branky. "Už jsme o tom debatovali, ale dneska to neřeknu," reaguje Prospal. Trenérský štáb nemá důvod klíčovou informaci zveřejňovat, patrně se tak stane až těsně před zápasem. "Je to stejné jako u debat o složení pětek. Rozhodně to není tak, že se někdo probudí a jako kovboj střílí od pasu. Pořád je to v jednání, zápas začíná až ve čtvrtek od čtyř patnácti. Máme čas. Je důležité, aby se to první dozvěděli samotní gólmani." Probíhá zvažování i s ohledem na soupeře, případně na to, jakým stylem hraje? To podle Prospala není zásadní: "Rozhodneme se pro brankáře, který nám dá největší největší možnost vyhrát," uzavírá stručně.

Jak Češi trénovali před čtvrtfinále s Rusy:

Francouz, Mrázek, Furch – Gudas, Šimek, Jeřábek, Šulák, Rutta, Kempný, Kundrátek, Krejčík – Voráček, Jan Kovář, Sobotka – Pastrňák, R, Hanzl, Červenka – Řepík, Vrána, Birner – Horák, Plekanec, T. Zohorna (Radil, Hyka).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz