Zmýlená neplatí. Totožnost záhadného reprezentanta odhalil až jeho syn

Foto: Archiv M. Ehrenhafta

Některé historické sportovní záhady si dávají na čas. Totožnost reprezentanta Ehrenhafta odhalil jeho syn. Jaký je příběh Adolfa Ehrenhafta?

nedávném článku jsme rozkryli příběh hokejisty Ehrenhafta. Většina faktů seděla a propojila se s osudem Erwina Ehrenhafta. Jenže, nakonec se ukázalo, že oním hokejistou a reprezentantem byl o rok starší Adolf Ehrenhaft. Také rodák z Opavy, také studující v Brně, také s židovskými kořeny. Ale s trochu jiným osudem. Ten pomohl rozkrýt až jeho syn Martin, žijící dnes v německém Augsburgu.

Definitivní potvrzení se vyjevilo i díky koronavirové krizi. Vzdálený přístup do knihoven umožnil projít i novější zdroje. A v časopise Brünner Heimatbote Nachrichtenblatt se vyjevila následující zpráva o tom, že vdova Johanna Ehrenhaftová z města Giessen hledá informace o svém zesnulém manželu Adolfovi z let 1930-36, kvůli výpočtu vdovského důchodu. Ve zprávě uvedla i to, že její muž hrával hokej, a to i za československý národní tým!

Foto: Archiv M. Ehrenhafta

Tahle stopa už byla jednoznačná, nikoli pouze návodná. Najít na internetu kontakt na někoho jménem Ehrenhaft v německém městě Giessen nebylo naštěstí tak složité a za pár týdnů už byl znám i kontakt na Martina Ehrenhafta, syna bývalého reprezentanta. Ten definitivně odhalil detaily otcova života.

Hokejista ze známé rodiny

Adolf Ehrenhaft se narodil v Opavě 19. března 1914 do rodiny váženého majitele likérky a zájezdní restaurace Heinricha a jeho ženy Pauly původem z Klagenfurtu. Od mládí byl velkým sportovcem a v Opavě byl tehdy sportem číslo jedna hokej. Nepřestal s ním ani při studiích v Brně, kde se učil na strojního inženýra. Zde se napojujeme na příběh podrobně rozkrytý v předchozím článku. Rozdíl je jen v tom, že Adolf byl o rok starší než Erwin, tudíž mu na Mistrovství Evropy 1932 nebylo zamýšlených 16, ale skutečných 17 let. Tak jako tak byl naprostým benjamínkem výběru, jeho nominace byla velkým šokem a na turnaji sbíral hlavně zkušenosti.

Po návratu ze studií do Opavy hrál i československou ligovou soutěž a ještě jednou se o něm mluvilo v souvislosti s reprezentací, ale v roce 1937 už to na světový šampionát nevyšlo. Pak ale přišla nepříjemná doba, kdy musel Adolf Ehrenhaft nuceně opustit Opavu. „Otec o té době velmi nerad a málo mluvil, takže neznám úplné detaily. Ale bylo to pro něj hodně těžké. Jako Němec byl odveden do wehrmachtu a do armády nastoupila i moje matka. Jejich osudy se ale rozdělily. Nacisté totiž zjistili, že rodina mého otce byla původně židovská, takže otce brzy zavřeli,“ vysvětlil okolnosti dávno zapadané prachem Martin Ehrenhaft. „Naštěstí se před válkou všichni v rodině dohodli, že se po válce sejdou v Klagenfurtu, odkud pocházela má babička, a to se také stalo,“ dodal.

Hokejisté Troppauer EV na hokejovém zájezdu v italské Cortině v roce 1936, Ehrenhaft druhý zprava (kolorováno)

Hokejisté Troppauer EV na hokejovém zájezdu v italské Cortině v roce 1936, Ehrenhaft druhý zprava (kolorováno) | Foto: Archiv M. Ehrenhafta

Hráčem v Rakousku a trenérem v Německu

V Klagenfurtu se znovu spojená Ehrenhaftova rodina na nějaký čas usadila a Adolf zde pomáhal znovu rozběhnout i zdejší hokejový klub EC Klagenfurter AC a údajně u toho nechyběl ani další opavský hokejista a československý reprezentant Alfred Mattern, o kterém také mnoho informací po válce nezbylo. „Otec s ním byl velký kamarád, pamatuju si, že jsme se stýkali celé rodiny, i když ne moc často, protože naše rodiny pak bydlely daleko od sebe. Naposledy jsem pana Matterna viděl v roce 1969 ve Vídni,“ lovil vzpomínky Martin Ehrenhaft. V Klagenfurtu Adolf Ehrenhaft po třicítce ukončil svou hokejovou kariéru a plně se věnoval hlavně své práci.

Jako inženýr vynalezl přístroj, na který získal i patent, ale v celém Rakousku nebyla firma, která by ho byla schopna vyrobit. Přestěhovali se tak do německého Augsburgu. Na přístroji tam pracovali, jenže než se ho podařilo vyrobit, firma zkrachovala. Adolf Ehrenhaft pak vystřídal různá zaměstnání i bydliště, než se chytil u známé naftařské společnosti BP. Rodina žila také v Essenu a tam se Adolf Ehrenhaft naposledy vrátil k hokeji. Jako trenér pomáhal zdejšímu hokejovému klubu. „Nebyl to moc dobrý tým, podmínky tam byly těžké, protože v Essenu tehdy ještě nebyl zimní stadion a museli tak jezdit do sousedního Krefeldu. Ale tehdy jsem svého tátu vídal konečně na bruslích jako hokejistu, i když už byl starší a jen trénoval. Sám jsem pak hokej v mládí také hrával a stejně tak i můj syn, který skončil až v juniorech před přechodem do mužů. Hokej tak do naší rodiny neodmyslitelně patří,“ popsal rodinné hokejové peripetie Martin Ehrenhaft, dnes 77letý důchodce.

Úmrtí a rodinné potíže

Smrt zastihla Adolfa Ehrenhafta nečekaně a poměrně brzy. Když 26. srpna 1968 v Giessenu zemřel, bylo mu teprve 54 let. Rodina se ocitla ve složité finanční situaci, i proto paní Ehrenhaftová poslala onen inzerát do krajanských novin, který nám po mnoha desetiletích odhalil osud dávno zapomenutého československého hokejisty, účastníka Mistrovství Evropy 1932, jehož křestní jméno nebylo ani Hermann, ani Erwin, ale Adolf. Nechť je tak tedy navždy uváděn v hokejových encyklopediích.

Cestovní pas Adolfa Ehrenhafta, tehdy ještě československého občana

Cestovní pas Adolfa Ehrenhafta, tehdy ještě československého občana | Foto: Archiv M. Ehrenhafta

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz