Zná Bedarda i další Kanaďany. Musíme jim hrát do těla, nabádá Ryšavý

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Remíza s Finskem dodala českým hráčům před zápasem s Kanadou dávku optimismu. Javorové listy ale poté nastoupily na Slováky a zdecimovaly je jedenáctigólovým přídělem! Utkání sledoval i český forvard Martin Ryšavý.

„Potvrdilo se nám, že se jedná o silného soupeře, na kterého se musíme nachystat,“ říká útočník s číslem 29 na zádech. Ryšavý však věří, že pokud Češi navážou na výkon s Finskem, mohou hrát s Kanadou vyrovnanou partii.

Martine, po zápase s Finskem hodně z nás sledovalo utkání vašeho dalšího soupeře ‒ Kanady, která porazila Slovensko 11:1. Co vám to řeklo před vaším zápasem?
Jsou silní, jejich hráči umí dělat body. Osobně jsem nečekal takový výsledek, asi šlo o slabý zápas Slováků i dobrý zápas Kanady a tak se to sešlo.

Slováci pouštěli Kanaďany do hrozivých situací a jejich výkon nebyl dobrý od prvního střídání. Ukázali vám, jak nehrát?
Já jsem zápas sledoval a co tam občas Slováci systémově vymysleli, tomu jsem se sám divil. Jednou jeli Kanaďané čtyři na nikoho, poté tři na jednoho… Za třetinu bylo těch přečíslení strašně moc. To je přesně to, čeho se budeme chtít vyvarovat. Z takových situací prostě Kanaďani gól dát umí.

Dá se Kanaďanům jít víc do těla, mohlo by je to přibrzdit?
Samozřejmě, nikomu se nehraje dobře, když jsou u vás hráči na těsno. Myslím, že to by na Kanadu mohlo fungovat. Uvidíme, co trenéři zvolí za strategii. Z mých zkušeností, pokud mají Kanaďané čas na puk a mohou hrát svoji hru, tak jsou strašně nebezpeční.

Vy jste si v této hale zahrál proti Kanadě už o Vánocích, kdy se vám podařilo dostat se do vedení 3:1, ale nakonec jste prohráli 3:6. Jaký to byl zápas?
Začátek nebyl špatný, ale pustili jsme je do přesilovek a to jsou momenty, ve kterých se zápas láme a kdy to Kanaďané umí otočit. Ale můžou to být i Švédové, Finové, Američani, prostě v těchto momentech se zápas otáčí. Tým dá dva nebo tři góly, hrozně ho to nakopne, druhá strana to trošku položí. Dopadlo to, jak to dopadlo.

„Když se budete moc soustředit na jednoho, tak vám dá gól druhý.“

V kanadské soutěži jste si zahrál proti Connoru Bedardovi. Jaké další hráče z kanadského týmu znáte?
V minulé sezoně WHL jsme hráli proti sobě jen v rámci jedné konference. Ale jména znám, mimo Bedarda tam byl Ridly Greig, na kempu jsem byl s Kentem Johnsonem. Další hráče jsme potkali na mistrovství světa osmnáctek. Když se pohybuju v lize, tak vidím, kdo dělá body, kdo hraje v jaké lajně, jaké má vytížení, takže ty hráče víceméně znám.

Má smysl se soustředit na jednotlivé hráče?
V tomto případě je to tak, že když se budete moc soustředit na jednoho, tak vám dá gól druhý. Jsou tam top hráči Kanady a měli bychom se spíš soustředit na náš výkon. Když budeme hrát dobře, tak můžeme eliminovat celou jejich lajnu, což je pro nás nejdůležitější. Musíme se soustředit na sebe a moc nevnímat, jestli dali Kanaďani jedenáct gólů Slovákům a Lotyšům „jen“ pět. Každý zápas je jiný.

Byl jste u toho, když bylo o Vánocích v této době mistrovství ukončeno. Myslím, že něco takového už nehrozí, souhlasíte?
Ano, teď je situace jiná. I opatření jsou mírnější. Je to lépe poskládané, pro nás hráče příjemnější. Nepočítám s tím, že by se mistrovství mělo ukončit.

Předpokládám, že je to pro vás lepší, když můžete vyjít ven z haly, podívat se do města.
Určitě. Sice jsme tu hlavně kvůli hokeji, ale každý si potřebuje občas trochu odpočinout, chce vyjít někam jinam než na zimák a podívat se po městě. Myslím, že když máme volnější den, tak je to adekvátní vůči nám hráčům, abychom měli stále chuť a energii do hokeje. Je potřeba taky na chvíli od hokeje vypnout.

Máte tady někdo z hráčů příbuzné na tribunách?
Myslím, že vyloženě rodiče tady nikdo nemá. Vím, že od Standy Svozila sem přijela jeho kanadská rodina. Měla dojet i ta moje, ale nakonec jí to nevyšlo.

Jak prožíváte, že jste se na mistrovství dostali všichni z vaší přerovské trojky? Ví se o vás už několik let a dotáhli jste to spolu až na dvacítky.
Kdybyste mi to řekl před deseti lety, tak bych tomu nikdy nevěřil (úsměv). Když jsme spolu se Standou Svozilem i Suchošem (Tomášem Suchánkem) v jedné nominaci, tak je to super. Nejvíc je to pro přerovský hokej, který nás odchoval. Děláme Přerovu dobrou reklamu.

Ještě by to chtělo, aby si i Tomáš Suchánek zachytal. Třeba dostane šanci proti Lotyšsku, když vás čekají dva zápasy ve dvou dnech...
Sestavu neznáme a gólmany si řídí jejich trenér Ondra Pavelec, takže zatím vůbec nevíme, jak to složí.

Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz