Znám recept, jak Kanadu porazit, říká Petr. Špiona od kabiny vyhnal

Foto: Martin Voltr

3. května 2021, 13:38

Martin Voltr

Všechno, co zvládli nebo nezvládli doteď, se maže. Výsledek čtvrtfinálové bitvy s Kanadou rozhodne o tom, jaký dojem si hokejisté české osmnáctky odvezou z turnaje.

Dva výkony v něm probudily velkou hrdost, ten třetí ho zase posadil zpátky na zem. Trenér Jakub Petr strávil noc ze soboty na neděli u videa, aby si zanalyzoval, co všechno bylo proti Rusům špatně. Ale od nového dne už začal myslet na další příběh.

„Měl jsem bezesnou noc, pak na konci se mi podařilo na chvilku usnout. Kluci jsou ale strašně pozitivní, což je super. To je asi odměna za ty tři měsíce,“ pochvaluje si Petr bezstarostnou povahu svých svěřenců. „Tady to asi platí ještě víc než v seniorském hokeji, ale nejde jenom o náš mančaft. Švédové taky dostali dvanáct, a pořád je mám za jedny z aspirantů na medaili,“ soudí.

„Co se týče teoretického pohledu, na Kanadu jsme připraveni. Znám recept, jak ji porazit. Už se to stalo, porazili jsme ji s ročníkem 96 a tři roky zpátky taky ve čtvrtfinále.“

Je škoda, že do úvah před čtvrtfinále mu zasahují i zdravotní trable. Obránce Tomáš Hamara odstoupil už v úvodu druhé bitvy s Finskem a do hry se od té doby nevrátil, poslední duel vynechal i útočník Šimon Marha.

Ne že by nešli nahradit, ale když z dobře poskládané mozaiky vypadnou i drobné dílky, je to vždycky zásah. „Řešíme v sestavě lehké problémy, ale věřím, že budeme v pořádku,“ nemíní Petr před play off odkrývat karty.

A jiné to pochopitelně není ani v otázce brankářů. Rozchytaní jsou Tomáš Suchánek i Oliver Šatný, z vnějšího pohledu těžko odhadovat, kdo z nich dostane důvěru. Snad jen větší mezinárodní zkušenosti, a to včetně bitev s Kanadou, by mohly favorizovat Suchánka.

„Jestli ale půjde do brankoviště ten, nebo ten, je ve finále jedno, protože nesmíme být tak řídcí jako proti Rusům. Před gólmanem musí být pět chlapů, kteří mu ulehčí práci. Já jsem stoprocentně předsvědčený, že ta parta bojovníků na něj nepustí střely jako proti Rusku,“ věří kouč.

V play off už zase narůstá význam přípravy na konkrétního soupeře. Realizační tým ani v podivné sezoně neponechal nic náhodě, vzhledem k rozložení sil ve skupinách si byl předem dobře vědom rizika, že Češi půjdou na Kanadu.

„Našemu systému věříme. Třeba budeme za blbce, že to nevyjde, ale kluci mají návod do další kariéry. Nastoupí tam dvacet hráčů, kteří budou totálně aktivní.“

„Co se týče teoretického pohledu, na Kanadu jsme připraveni. Znám recept, jak ji porazit. Už se to stalo, porazili jsme ji s ročníkem 96 a tři roky zpátky taky ve čtvrtfinále,“ připomíná Petr, ale konkrétní poznatky k soupeři zase zmiňovat nechce. „Já vám to řeknu, a oni to ti Kanaďani zjistí,“ směje se.

Nemluví však v nadsázce. „Před zápasem s Ruskem se nám kolem kabiny náhodou motal nějaký kanadský fyzioterapeut, jestli se na ni může podívat. Když jsem ho tam viděl, byl jsem hodně razantní. To jsem se možná před utkáním pumpnul víc než hráči,“ culí se Petr.

„Já vím, jaké fígle používají. Mají hokejovou kvalitu, o tom se nemusíme bavit, a rozhodne se na ledě. Ale neřeknu to, oni mají špiony všude,“ říká.

Kanada je na turnaji nejofenzivnějším týmem, ve čtyřech utkáních nasázela 28 branek. Dvanáct z nich dala Švédům a sedm Švýcarům, naopak s Lotyšskem se trápila (4:2). Bělorusko na závěr zdolala 5:2, tam ale rozhodla už čtyřmi góly do 25. minuty.

Ofenzivu javorových listů táhnou Francesco Pinelli (3+5) a Mason McTavish (5+2), Kanada má rovněž tři nejproduktivnější obránce turnaje (Ceulemans, Zellweger, Clarke). Shane Wright odehrál jen dva zápasy, a přesto má na kontě pět branek, jako generační talent se začíná – byť docela pozvolně – projevovat i Connor Bedard (1+3).

Zkrátka a dobře: O skvělých individualitách bychom mohli mluvit dlouho.

„Zrovna Bedarda i další jsem sledoval už od raného věku, protože můj mladý je podobný ročník. Ale ten příběh není úplně o tom, abychom se soustředili na jednotlivce. Já prostě věřím našemu systému a partě,“ povídá Jakub Petr.

„Týmová práce, pět hráčů dopředu, pět dozadu a skvělý gólman,“ shrnuje, co budou Češi potřebovat k úspěchu.

A že jim sázka na aktivitu proti Rusům vůbec nevyšla, to Petra nezviklá. „Tam nám opravdu všude chyběl metr. Tomu systému věříme. Třeba budeme za blbce, že to nevyjde, ale kluci mají návod do další kariéry. Jestli ode mě chcete slyšet, že se postavíme ve středním pásmu, budeme couvat a doufat, že to možná vyjde, tak to určitě ne.“

„Nastoupí tam dvacet hráčů, kteří budou totálně aktivní. A zase říkám: Překvapí celý svět. Na to si můžete vsadit,“ dodává český trenér.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz