Ztráta pro český hokej. Zemřel šampión s Brnem a kouč vítkovických mistrů

Foto: hc-vitkovice.cz

Smutná zpráva zasáhla český hokej. Ve středu 6. ledna zemřel Jan Soukup, někdejší úspěšný ligový hokejista a později uznávaný trenér, který byl spjatý především s Vítkovicemi. Kouč mistrů republiky 1981 odešel ve věku nedožitých 79 let. Informuje o tom web vítkovického klubu.

Jan Soukup patřil k největším osobnostem vítkovického klubu a silnou stopu zanechal v celém českém hokeji. Výrazněji uspěl jako trenér, ale i hráč byl náramný. Důrazný obránce vyrůstal v rodné Ostravě, největší hráčské úspěchy slavil během vojenské služby v Brně, kde počátkem 60. let získal dva domácí tituly.

Z triumfů se radoval v letech 1962 a 1963, Soukup v Brně poznal skvělé spoluhráče a velké hvězdy Vladimíra Nadrchala, Vlastimila Bubníka, Slavomíra Bartoně, Bronislava Dandu, Josefa Černého, Jaroslava Jiříka nebo třeba Františka Vaňka.

SMUTNÁ ZPRÁVA | Ve věku nedožitých 79 let navždy odešel trenér druhé zlaté generace Vítkovic Jan Soukup. Čest jeho památce a upřímnou soustrast rodině a blízkým ?

Zveřejnil(a) HC Vítkovice Ridera dne Čtvrtek 7. ledna 2021

Po splnění vojenské povinnosti se Jan Soukup vrátil do Vítkovic. S klubem sestoupil do druhé ligy, ovšem v roce 1973 slavil s týmem návrat mezi elitu. Na sklonku aktivní kariéry se začal připravovat na trenérskou práci, které se později velmi úspěšně věnoval.

Ve Vítkovicích začínal v roce 1975 coby asistent Ladislava Štemproka, později mužstvo vedl s Jaromírem  Fryčerem a největší úspěch prožil v sezoně 1980-81, kdy Vítkovice slavily dosud poslední mistrovský titul. Jan Soukup měl tým tehdy na povel společně s Karlem Metelkou, který zemřel v prosinci 2004 při tragické dopravní nehodě cestou na zápas první ligy v Berouně.

Foto: hc-vitkovice.cz

Jan Soukup byl velký vítkovický patriot, na zápasy chodil i poté, co zamířil do hokejového důchodu. S milovaným sportem je spojený také manžel jeho vnučky – někdejší vítkovický kapitán a bronzový olympijský medailista Rostislav Olesz.

V posledních letech měl Jan Soukup zdravotní problémy, které mu už návštěvu utkání neumožňovaly. Jak informoval vítkovický klub, vzhledem k současné situaci s protiepidemickými opatřeními plánuje rodina rozloučení s vynikajícím trenérem jen v úzkém kruhu.

Foto: hc-vitkovice.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz