Švédové skoro kompletní, Češi zkoušejí. Tomášek: Možná chybí klid...

David Tomášek | Foto: Markéta Křížová

4. května 19:56

Jakub Ruč

David Tomášek má se Švédy celoroční zkušenosti. Útočníka Färjestadu postavili trenéři na druhého centra k Chlapíkovi s Vránou. V zápase byl hodně vidět, jednu z hlavních rolí si zahrál i při závěrečném obléhání brankáře Gustavssona. Ani on ale skandinávskou barikádu neprostřelil.

Co bylo proti Švédům nejtěžší?
Moc to neotevírali. Nejvíc nám toho dali ve druhé třetině, kde jsme si zasloužili dát gól. Možná při power play šest na čtyři na konci jsme je dobře zmáčkli, to byla škoda. Nedaří se nám je prostřelit...

Dá se vůbec říct, kde jsou nedostatky? 
Buď to oni dobře zblokují, nebo se nedostaneme k odrazům. Mají tam velké beky a celkově velmi kvalitní tým, který chce jít na zlato. Musíme si trošku víc věřit na puku – něco zkusit, překvapit soupeře. Podmínky byly samozřejmě těžké, nevybízely k nějakému krásnému hokeji, takže jsme se museli přizpůsobit.

Výkon nebyl špatný, ale za dva zápasy jste dali jediný gól. Může v tom hrát roli, že se sestava hodně mění?
Samozřejmě může. Taková je situace, je nás tady hodně a všichni bojujeme. Je to vidět i na ledě v tom nasazení, které je obrovské. Možná nám chybí klid, protože jde o hodně. Oni naopak mají tým skoro hotový nebo čekají na pár hráčů. Ale vůbec bych se na to nevymlouval.

Zmínil jste náročné podmínky. Bylo nejhorší vedro a na konci mizerný led?
Ano, ale bylo to pro oba týmy stejné. Možná je to horší ke kombinaci, oni ale zvládli ten gól dát. Jednu chybu potrestali, my jsme tam taky měli jednu dvě šance, kdy zaspali, nicméně se to nepodařilo využít.

Cítíte, jestli máte k nominaci blíž?
Za mě je to pade na pade. Člověk v sezoně něco odjezdí, pak je ta příprava dlouhá a nějak se vyvíjí i NHL. To jsou věci, které neovlivníme. Snažíme se hrát podle toho, co trenér chce a všichni do toho jdeme s maximálním nasazením. Ostatní se uvidí.

Na začátku jste s rozhodčími komunikoval ohledně buly. Potřebovali jste si něco vyjasnit?
Na začátku mi tam Eriksson Ek (Joel, pozn. red.) chodil hodně tělem, takže jsem s ním měl chvíli problémy. Pak se mi ho podařilo trochu rozhodit a ty poslední buly už se mi proti němu povedly. Byl to lehce záměr, abych našel svoji hru a uspěl, protože je to top hráč.

Dost hráčů znáte ze švédské ligy, snažil jste se toho nějak využít? Třeba někoho rozhodit?
Akorát jsme se ve třetí třetině trochu pobavili před brankou. Šli jsme do sebe jako obvykle. Byl to náročný fyzický hokej, ale férový. V tomhle stylu to výborný zápas a dobrý test.

Švédové mají řadu hráčů z NHL, byla cítit kvalita?
Hráči, kteří jim přijeli, jsou výborní. Ale myslím si, že jsme vůbec neměli přehnaný respekt. Naopak jsme se jim vyrovnali a dokázali jsme je přehrát, což je strašně pozitivní. My jsme nastoupili skoro bez kluků z NHL. Musíme si z toho vzít to pozitivní, ještě máme jeden zápas, kde můžeme na něčem zapracovat.

Dvě porážky a střelecké trápení. Jak to psychicky ovlivní tým?
Nemyslím si, že nějak negativně. Euro Hockey Tour byla výborná a padalo nám to tam. Může se projevit, že je to speciální rok a hraje se doma. Neviděl bych v tom ale nic víc. Kolikrát jsem viděl, že České hry byly super a na mistrovství to potom vázlo.

V útoku jste měl Filipa Chlapíka. Pomohlo, že se znáte ze Sparty?
Tam jsme spolu hráli krátce, když jsem přišel z Ruska. Samozřejmě pomůže, když se známe. Možná ta souhra někdy nebyla úplně čistá vzhledem k těm podmínkám.

V přesilovce jste hrál na kruhu. Je to pozice, kde se cítíte nejsilnější?
Hrál jsem tam celý rok ve Färjestadu i turnaje tady v nároďáku. Teď jsem dostal důvěru a zkoušel jsem to dvakrát prostřelit. Jednou to zblokovali a jednou mi střela ani nesedla.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz