4:9. Osmnáctka na startu zámořského turné schytala debakl

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Pozitivní dojmy z vánoční akce jsou zapomenuty. Česká reprezentace do 18 let na úvod špičkově obsazeného turnaje pěti zemí v americkém Plymouthu, kam zamířila v téměř totožné sestavě, schytala vysoký příděl od Švédů.

Podobný scénář poznala osmnáctka už loni, kdy ji ještě trénoval Jakub Petr: Slaběji obsazený prosincový turnaj vyhrála, ale v únoru nezískala na elitním klání ani bod. Teď je ještě na soudy směrem k mistrovství světa čas, ale o varování do dalšího průběhu turnaje rozhodně jde.

Svěřenci kouče Davida Čermáka přitom sehrají čtyři zápasy ve čtyřech dnech, i proto potřebovali mnohem lepší start.

Bitva se Švédy se jim rozsypala v samém úvodu. Když po 11 minutách prohrávali o tři góly, sami měli jednu jedinou střelu na branku...

Teprve za ztraceného stavu 0:5 se národní tým probudil. Marek Daníček se Šimonem Pohludkou se prosadili v rozmezí dvaceti sekund a dali naději, že by tuhle „hru na góly“ mohly hrát oba týmy.

Jenže za 19 sekund už Matyáš Mařík lovil ze své sítě šestý puk a přenechal místo Břetislavu Vystrčilovi. Ten na turnaj zamířil i přesto, že v úvodní nominaci nefiguroval ani mezi náhradníky. Zastoupil Adama Ebenstreita, jenž dostal od vedení reprezentace červenou po dalším nesportovním faulu v juniorské extralize. V Plymouthu nakonec schází i elitní bek Tomáš Galvas.

Po sedmé trefě Švédů se o další kosmetickou úpravu skóre postaral Adam Novotný, po osmé Oskar Lisler. Novotný hrál v prvním útoku po boku Benáka s Poletínem, což znamená, že elitní trio osmnáctky tvořili tři talenti mladšího ročníku.

Hokejisté Tre Kronor si došli pro vysokou výhru 9:4. Na necelou desítku branek jim stačilo pouhých 23 střel, takže oba čeští brankáři nedosáhli ani na dvoutřetinovou úspěšnost!

Švédy táhl elitní útok ve složení Ihs Wozniak (3+1) – Frondell (2+1) – Eklund (0+4), zazářil i obránce Sahlin Wallenius (1+3). V utkání padlo dohromady pět přesilovkových gólů, nejlepším českým hráčem byl vyhlášen Adam Benák.

ŠVÉDSKO – ČESKO 9:4 (3:0, 5:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Sahlin Wallenius (Bodin), 7. Hesselvall (Pettersson, Freij), 11. Magnertoft (Berglund, Sahlin Wallenius), 23. Ihs Wozniak (Frondell, Eklund), 27. Ihs Wozniak (Zetterberg, Sahlin Wallenius), 31. Ihs Wozniak (Eklund, Sahlin Wallenius), 34. Frondell (Zetterberg, Eklund), 40. Pettersson, 52. Frondell (Eklund, Ihs Wozniak) – 30. Daníček (Švec), 30. Pohludka (Lisler), 35. Novotný (Švec, Benák), 45. Lisler (Sikora).
Rozhodčí: Stachowiak.
Vyloučení: 9:8.
Využití: 3:2.
Střely na branku: 23:21 (11:4, 9:11, 3:6).
Nejlepší hráči: Jakob Ihs Wozniak – Adam Benák.
Švédsko: Härenstam – Bodin, Sahlin Wallenius, Öhrqvist, Freij, Wemquist, Gustafsson, Sterner, Eliasson – Eklund, Frondell, Ihs Wozniak – Fernström, Pettersson, Zetterberg – Hesselvall, Gästrin, Nordlund – Torreson, Berglund, Magnertoft. Trenér: Rosén.
Česko: Mařík (31. Vystrčil) – Švec, Hlinský, Mrtka, Chaloupka, A. Král, Skok, Průšek – Poletín, Benák, Novotný – Lisler, Sikora, Pohludka – Daníček, Hoch, Pekař – Vaculík, Žemlička, Chludil – Klimek. Trenér: Čermák.

Finsko – Švédsko 5:6 po prodloužení (2:1, 2:2, 1:2 – 0:1)

USA – Švýcarsko 7:1 (1:0, 5:1, 1:0)

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 2 1 1 0 0 15:9 5
2. USA 1 1 0 0 0 7:1 3
3. Finsko 1 0 0 1 0 5:6 1
4. Česko 1 0 0 0 1 4:9 0
5. Švýcarsko 1 0 0 0 1 1:7 0

Soupiska české osmnáctky

Brankáři:
Matyáš Mařík (České Budějovice), Šimon Vedral (Sparta Praha), Břetislav Vystrčil (Mora, Švédsko).

Obránci:
Jan Skok
(Plzeň), Adam Martin Hlinský (HV71 Jönköping, Švédsko), Marek Chaloupka (Vítkovice), Radim Mrtka (Třinec), Adam Král, Pavel Průšek (oba Liberec), Martin Švec (Pardubice).

Útočníci:
Štěpán Hoch
(České Budějovice), Danny Chludil (Kometa Brno), Adam Benák (Plzeň), Oskar Lisler (Linköping, Švédsko), Petr Sikora (Třinec), Daniel Pekař (Liberec), Martin Vaculík, Adam Klimek (oba Zlín), Šimon Pohludka, Tomáš Poletín (oba Pelicans Lahti, Finsko), Marek Daníček (Sparta Praha), Adam Novotný (Hradec Králové), Richard Žemlička (Saipa Lappeenranta, Finsko).

Realizační tým:

Manažer: Michal Vondrka
Hlavní trenér: David Čermák
Asistenti trenéra: Richard Žemlička a Jaroslav Nedvěd
Trenér brankářů: Michal Neuvirth
Videotrenér: Vladimír Mizera
Lékař: MUDr. Tomáš Madrý
Fyzioterapeut: Petr Routner
Kustodi: Jakub Vais a Martin Pečinka

Další program turnaje pěti v Plymouthu

Čtvrtek 8. února:
1:00 Finsko – USA
21:30 Švédsko – Švýcarsko

Pátek 9. února:
1:00 Česko – Finsko
21:30 Švýcarsko – Finsko

Sobota 10. února:
1:00 Česko – USA
21:30 Švýcarsko – Česko

Neděle 11. února:
1:00 USA – Švédsko

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Plymouthu je o 6 hodin méně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz