Hlinka Gretzky Cup se vrací do Edmontonu. Další osud je nejistý

Česká radost na Hlinka Gretzky Cupu 2023 | Foto: Jan Beneš, Český hokej

Kanadská provincie Alberta hostila v posledních letech řadu významných mládežnických turnajů – a bude v tom pokračovat. Letos znovu přivítá Hlinka Gretzky Cup, další akce pak budou následovat.

Kanadský hokejový svaz nyní poprvé informoval o místu a datu konání nadcházejícího 33. ročníku Hlinka Gretzky Cupu. Prestižní prázdninový turnaj pro hokejisty kategorie U18 (nyní ročníku 2007 a mladší) se bude konat v Edmontonu od 5. do 10. srpna 2024.

Tedy téměř přesně dva roky poté, co místní hala Rogers Place hostila odložený šampionát dvacítek. V netradičním letním termínu ho trápily prořídlé, až prázdné tribuny, teď organizátoři věří, že Edmonton ukáže hokejovému světu lepší tvář.

Ukázat ji nemohl ani během předcházejících juniorských mistrovství. To na přelomu let 2020 a 2021 se kvůli covidu hrálo bez diváků, to další o rok později se ze stejného důvodu vůbec nedohrálo...

Rogers Place v Edmontonu před čtvrtfinále MSJ 2022

Rogers Place v Edmontonu před čtvrtfinále MSJ 2022 | Foto: Martin Voltr

Česko a Slovensko se s Kanadou střídají v pořadatelství Hlinka Gretzky Cupu od roku 2018, kdy do názvu turnaje přibylo k Ivanu Hlinkovi rovněž jméno kanadské legendy Wayna Gretzkyho. Na kanadské půdě se dosud hrálo dvakrát – v roce 2018 v Edmontonu i Red Deeru, v roce 2022 pouze v Red Deeru.

Smlouva tří federací platí právě do letošního roku, poté se bude rozhodovat o dalším osudu turnaje.

„Dle dohody s Hockey Canada se ještě jeden ročník Hlinka Gretzky Cupu uskuteční příští rok v Kanadě, poté si musíme sednout společně se všemi účastnickými federacemi k jednomu stolu a vyhodnotit, jak pokračovat dál a jestli střídání pořadatelství ob rok se Severní Amerikou přineslo původně očekávaný efekt,“ uvedl generální sekretář Českého hokeje Jan Černý loni v červnu.

Dosud poslední ročník v Břeclavi a Trenčíně přitom po relativně „hubených“ letech (alespoň na české půdě) zaznamenal zřejmý organizační úspěch.

Tažení českých mladíků do finále sledovaly v ochozech tisícovky diváků, na zápas o zlato jich přišlo 4711. U televizních obrazovek si navíc duel podle statistik České televize minimálně na chvíli pustilo famózních 820 tisíc lidí!

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Hockey Canada se před víkendovou Bitvou o Albertu v NHL mezi Edmontonem a Calgary pochlubil i dalšími mezinárodními akcemi, které tato provincie bude hostit. Nebo by přinejmenším měla hostit.

Už letos od 4. do 12. května se v Calgary uskuteční mistrovství světa para hokejistů.

V roce 2026 počítá Alberta s pořádáním Hlinka Gretzky Cupu, a to i přes zmiňovaný fakt, že k dohodě svazů ještě nedošlo.

No a na přelomu let 2026 a 2027 se sem znovu vrátí šampionát hráčů do dvaceti let.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz