Naše vyloučení dala Švédům klid. Ale máme na čem stavět, tvrdí Pešán

Foto: Sanny Muharem

29. prosince 2017, 2:20

Václav Jáchim

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Po parádním vstupu do turnaje čeští reprezentanti doufali, že by mohli zaskočit dalšího silného soka. Ale po skalou Rusů tentokrát nebrala dvacítka nic, Mimo jiné proto, že v první třetině chyběla proti Švédům větší aktivita, v klíčových přesilovkách na přelomu druhého a třetího dějství pak možná jedna jediná trefa, která by znamenala vyrovnání. "Zápas pak mohl dopadnout výsledkově jinak," lituje Filip Pešán.

Nutno uznat,že hokejisté Tre Kronor jsou na turnaji nachystaní dobře. Mají individuality, kvalitu. Ale jakmile na ně Češi přitlačili, i švédské hvězdičky pod tlakem faulovaly, nebo převedly nějakou tu chybičku.

Velká škoda, že nikdo nenavázal na gól Filipa Zadiny. Co se nepovedlo juniorům, to pak předvedl soupeř. Alexander Nylander znovu zvýšil na rozdíl dvou branek a rozhodl o tom, že Češi bodové konto nerozmnoží...

Nebyl český tým v úvodu utkání zbytečně zakřiknutý?
Do zápasu jsme vstoupili trošku bázlivě. Bohužel jsme měli dvě laciná vyloučení, která nejen že zastavila naší konsolidovanou hru, ale ještě dodala Švédům sebevědomí a klid. Při našem druhém oslabení dokonce soupeř skóroval.

Měl jste během první přestávky v kabině důrazný pohovor směrem k hráčům?
Ne ve smyslu, že by se někdo na něco vykašlal. Nebo že bychom neplnili to, co jsme si řekli. Spíš jsem se snažil kluky povzbudit, aby si věřili. Aby ukázali Švédům, jak umíme hrát hokej my. Myslím, že se to ve druhé třetině dařilo. Naplno se tam projevila naše možná síla. Švédy jsme zatlačili do jejich obranného pásma. Na vlásku viselo víc gólů než jenom jeden. Bohužel, zápas potom dolomila naše neproměněná dlouhá přesilovka pět na tři. A opět další laciný faul. V tom oslabení jsme inkasovali na 1:3, což rozhodlo.

Tím víc asi štve nepovedený start utkání.
Začátek, prvních pár minut nebylo tak špatných. Tam jsme plnili, co jsme chtěli. Ale pak následoval náš faul, a švédské přesilovky jsou vražedné. Soupeř dostal pohodu na hokejky, v početní výhodě se nastartoval. My naopak chvilku začali mít strach, jestli zápas zvládneme.

Poprvé na turnaji chytal Jakub Škarek. Líbil se vám jeho výkon?
Kuba odehrál výborný zápas. Samozřejmě, zakončení Švédů v přesilovce je opravdu na špičkové úrovni. Gólmanovi se tam nedá vyčíst téměř nic. Výborný výkon. Mám zamotanou hlavu.

Ve smyslu, že budete gólmany nadále v utkáních točit?
Měl jsem v hlavě takový plán, že oběma brankářům dáme jeden zápas. A pak se budeme rozhodovat, na koho vsadíme. Jsou to samozřejmě příjemnější starosti, než kdybychom nevěděli, koho do brány dát.

Neovlivní porážka se Švédy dosud velmi dobré rozpoložení týmu před zápasy proti Bělorusku a Švýcarsku?
Za dvě třetiny zaslouží kluci pochvalu. Kdybychom si gólem pomohli v přesilovce pět na tři, mohl zápas vypadat výsledkově jinak. Ale druhá a třetí třetina, to byl konsolidovaný, organizovaný výkon. Se spoustou obětavosti. Máme na čem stavět.

Kde hledat rezervy? V disciplíně, v jednoduchosti střelby a finální fáze?
V disciplíně určitě. Hlavně náš trest za příliš mnoho hráčů na ledě byl dětinský. Ale ještě víc bychom měli přidat v důrazu při situacích jeden na jednoho v útočném pásmu, kdy jsme ztráceli puky. Jinak toho zatím moc k vytýkání není.

Po dvou papírově silnějších soupeřích přijdou v posledních dnech roku 2017 týmy, proti nimž je třeba naplno bodovat. Už myslíte na Bělorusko?
Zregenerujeme, musíme se dobře odpočinout. Na další utkání je třeba se takticky připravovat, ale máme den volna. Běloruskem začneme kluky otravovat, až se po utkání se Švédy vyspí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz