Osmnáctka piluje souhru a nocuje u mistra světa. Jako poslední dorazí Pekař

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

11. dubna 2018, 17:20

Václav Jáchim

Trénují na ledové ploše, kde se v mládežnických kategoriích zdokonalovali Jakub Voráček, Michael Frolík nebo Michal Neuvirth, nocují pro změnu v penzionu, který patří juniorskému mistru světa Milanu Kraftovi. I to by mohla být solidní inspirace. Čeští reprezentanti do 18 let právě absolvují poslední kemp v Rokycanech a pomalu stříhají metr před odletem do dějiště mistrovství světa. "Už jsme téměř kompletní. Ve středu ráno přijel ze zámoří Matěj Blümel, další den dorazí i Matěj Pekař," konstatuje hlavní kouč David Bruk.

Junioři se nezastaví. V devět hodin ráno otevírají kabinu v krásném zázemí rokycanského stadionu, jemuž roky vládne někdejší kustod dvacítky Leoš Mitáček. Jiří Šrámek bere do ruky jednu brusli za druhou a chystá mladíkům optimální žlábky, trenérský štáb zase plánuje náplň dalšího z tréninku. "Musíme brát ohled na to, že někteří hráči měli před několika dny klubový vrchol. Bojovali v play off, takže se věnují i regeneraci. Jiní naopak delší dobu nehráli," konstatuje Bruk.

Situace u hráčů ze zámoří nám nahrála. Máme všechny, které jsme chtěli

Pár minut po jedenácté vyráží z kamrlíku na ledovou plochu, s kolegy Tomášem Martincem a Petrem Studničkou záhy zavelí k prvnímu cvičení. Krátce předtím na kluziště vybruslila trojice brankářů vedená jejich trenérem Martinem Pruskem, dopolední fázi předcházela krátká porada u videa. "Tento týden zaměřujeme vyloženě na herní věci. Děláme obrannou i útočnou činnost, hlavní porce se ale týká hry ve středním pásmu," přibližuje Bruk.

Stranou nezůstávají ani oslabení a přesilovky, ty junioři pilovali při hře pěti proti čtyřem i třem. "Věnovali jsme se založení, souhře a zakončení, tyhle situace rozhodují zápasy. Jsou velmi důležité," povídá Bruk. Až na Pekaře má k dispozici všechny vybrané ovečky. "Dlouho jsme se obávali, zda nám zámořské kluby uvolní všechny hráče, které jsme chtěli. Ale nahrála nám situace," libuje si. "Tým Zacka Malíka nešel do play off, kluby Tomáše Dajčara a Libora Zábranského vypadly v prvním kole," dodává manažer týmu a asistent Petr Studnička.

Aby byli reprezentanti v optimálním složení, udržoval kontakty s manažery a zástupci zámořských klubů. "Týmy americké USHL nám už na únorovou akci pustily Matěje Blümela a Matěje Pekaře, dostali jsme příslib, že se tak stane i před mistrovstvím světa," hlásí. A skutečně. Pekař dorazí do kempu jako poslední ve čtvrtek, den předtím ráno přijel Blümel. "Doma jsem strávil den a půl, je to hektické. Ale moc jsem se těšil, až budu s týmem," řekl někdejší útočník Pardubic.

Jeník je fit. Dostál a Kvasnica budou na dálku sledovat bitvy o titul

Aktuální soustředění je už třetí v pořadí, které osmnáctka na západě Čech absolvuje. Ovšem až teď se přidali finalisté play off extraligy juniorů. David Bruk měl původně obavy o zdraví Jana Jeníka, nejlepší český střelec na loňském Memoriálu Ivana Hlinky laboroval s kolenem. "Ale už jsem fit, všechno v pohodě. Mám radost, že všechno dobře dopadlo," pochvaluje si talent z Liberce. Mezi reprezentanty se zařadila také početná rota juniorských mistrů z Komety Brno. "Získat titul, to byl nádherný pocit. Oslavili jsme to, ale já osobně moc ne. Mám v hlavě mistrovství světa, to je hlavní cíl sezony. Myslím, že stejné to měli i další kluci," říká brankář Lukáš Dostál.

Výprava zůstane v Rokycanech do pátečního večera, poté se přesune do Prahy a v noci na sobotu odletí do ruského Čeljabinsku, kde pak přesně za týden zahájí šampionát duelem proti Slovensku. Hráči Komety Brno budou na dálku fandit zkušenějším parťákům v bitvách o titul v extralize dospělých. Stejně tak i Michal Kvasnica, jenž dosud patřil do kádru třineckých Ocelářů. "Byl jsem hrozně šťastný, že jsem od pana Varadi dostal šanci v play off. Teď jsem s osmnáctkou, musím říci, že první tréninky tu byly docela náročné. Ale už je to dobré. Klukům z Třince budu fandit na dálku, jelikož je v osmnáctce dost hráčů z Komety, určitě kolem toho bude nějaké hecování," usmívá se talentovaný útočník.

V Rokycanech se aktuálně potí tři gólmani, osm obránců a 15 útočníků, k nimž se přidá zmíněný Pekař. "Do Ruska vezmeme pětadvacet hráčů, na oficiální soupisku chceme pak vedle tří gólmanů zařadit sedm beků a třináct útočníků," plánuje David Bruk. Podle Petra Studničky letos nejspíš odpadne čekání na případné posílení v průběhu turnaje. "Není kým, máme k dispozici v podstatě všechny hráče, které jsme chtěli. Soupisku asi otevřenou nenecháme," zmiňuje. Nominace na závěrečnou přípravu v Čeljabinsku bude zveřejněna na čtvrteční tiskové konferenci. "V Čeljabinsku nás čeká přípravné utkání proti Bělorusku, nutně ho potřebujeme. Delší dobu jsme nebyli v plném složení, čas do startu mistrovství světa využijeme maximálně," uzavírá David Bruk.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz