Všichni hráči hráli pro tým, těší trenéra Martince. Vyzdvihl Dostála

Foto: iihf.com

(MAGNITOGORSK, od našeho zpravodaje) O největší překvapení na mistrovství světa do osmnácti let se postarala česká reprezentace – po špatných výsledcích ve skupině senzačně vyřadila Kanadu a postoupila do semifinále. „Vše se odvíjelo od Lukáše Dostála. Podal výborný výkon a má na tom velký podíl," říká asistent trenéra Tomáš Martinec.

Co se stalo, že hrál úplně jiný tým než v základní skupině?
Zaplaťpánbůh za to. Kluci hráli týmově a soudržně. Výborný výkon pak předvedl brankář Lukáš Dostál.

Po porážce s Finskem byli hráči hodně sebekritičtí. Mohlo to pomoct?
Hráči si uvědomovali, že naše výkony na turnaji nebyly optimální. Nebyli jsme disciplinovaní a zbytečně jsme faulovali. Nehráli jsme jako tým. Je dobře, že si to kluci uvědomili včas a že se zápas s Kanadou podařilo vyhrát.

V první třetině to bylo na střely 14:7 pro Česko. Byla to nejlepší třetina na turnaji?
On to ostatně byl asi náš nejlepší zápas na turnaji. Snažili jsme se hrát výborně do obrany, ale zároveň aktivně. Důležité bylo, že jsme se v první třetině dostali do vedení.

„Nehráli jsme jako tým. Je dobře, že si to kluci uvědomili včas."

Nebyli Kanaďané možná až moc sebevědomí?
Tak Kanaďani jsou vždycky hodně sebevědomí. Pro nás to bylo jenom dobře – my jsme totiž do toho zápasu šli s respektem a s velkou pokorou. 

Hráli jste jednoduše. Byla to taková taktika?
Tak určitě. (usmívá se) Chtěli jsme hrát jednoduchý hokej a chodit do rychlých protiútoků. Myslím, že ta taktika se vyplatila.

Ohlas útočníka Jakuba Lauka

Poslední třetina byla velké drama. Jak jste ji prožíval?
To máte pravdu, bylo to drama. Sami jsme si to ale zdramatizovali. Dali jsme druhý gól, měli jsme to parádně rozehrané, pak jsme se ale trošku nepochopitelně začali bát o výsledek a dovolili jsme Kanaďanům snížit. Nakonec to tedy bylo velké drama.

Jedním z hrdinů utkání byl Lukáš Dostál, který ze 34 střel dostal jen gól. 
Od něj se to vše odvíjelo. Lukáš podal výborný výkon a má na tom velký podíl.

Zářila formace s Petrem Čajkou a Matěji Blümelem a Pekařem. Změna v útocích evidentně vyšla.
Trochu jsme ty lajny přeskládali. Ale nevyzdvihoval bych jednotlivce, hráli jsme výborně jako tým. Jmenovitě bych chtěl vyzdvihnout jen Lukáše Dostála.

„Všichni hráči hráli pro tým."

Mohl nějak pomoci přesun do Magnitogorsku, že s novým prostředím přišla i nová šance? 
Je to možné. V Magnitogorsku je krásná aréna, navíc jsme dostali nádhernou šatnu po místním áčku... To vše hráče motivovalo. Ale jak jsem řekl: nastoupil úplně jiný tým, který byl soudržný. Všichni hráči hráli pro tým a pro postup.

V semifinále narazíte na USA. 
Už se na ní začneme připravovat. Zítra si k tomu něco řekneme i s týmem. Hráči si teď hlavně musí odpočinout a zregenerovat. 

Foto: Marek Hedbávný

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz