Emoce? Bez nich by to nešlo, říká fyzioterapeut českých juniorů

Foto: Ondřej Kalát

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Hokejové mužstvo nejsou jen hráči a trenéři. Kolos připomínající mraveniště totiž tvoří i další členové realizačního týmu, jako jsou kustodi, maséři či doktoři. A nebo je tu také role fyzioterapeuta, kterou u juniorského národního týmu zastává Miloš Pojer.

Jak dlouho už působíte u české dvacítky?
U národního týmu jsem skoro rok a půl. Můj předchůdce loni tuto funkci opustil z rodinných důvodů, takže jsem místo něj přišel já. Sem tam nám ale přijede vypomoct.

Jaká je náplň vaší práce na mistrovství světa?
Věnuji se s kluky hlavně jejich regeneraci. Řešíme různá přetížení a zranění. S čímkoliv za mnou přijdou, tak se spolu snažíme nějak vyřešit.

„Také stojím na střídačce. Jsem součástí týmu.“

Mohl byste zmínit, jaké při práci používáte přístroje?
Máme tu Game Ready, což je kompresivní chladivý přístroj. Využívá se hlavně k urychlení rekonvalescence v případě zranění. Dále máme k dispozici kompresivní lymfatické kalhoty, jež mají účinek na růžné poúrazové stavy a pomáhají i s regenerací. Využíváme také magnetoterapii či masážní pistoli.

Liší se nějak práce u juniorského týmu od té u seniorského mužstva?
U chlapů v áčku je to trochu jiná kategorie, jsou už přece jen otrkanější. Mladí kluci mi přijdou o něco vděčnější, za každou radu a pomoc jsou rádi.

Stíháte při své funkci prožívat utkání?
Samozřejmě, bez emocí by to nešlo. Společně s naším panem doktorem koneckonců stojíme na střídačce. Jsme součástí týmu, takže zápasy rozhodně prožíváme.

Snažíte se hráče také podporovat, jako to dělají například kustodi?
Určitě. V rámci regenerace a řešení problémů pohybového aparátu s kluky mluvíme a povídáme si o různých věcech. I z tohoto pohledu tam něco probíhá.

„Když má člověk k hokeji vztah, je jeho přínos pro tým větší.“

Původně jste byl učitelem tělocviku. Vztah ke sportu tedy máte dlouhodobě kladný.
Odmala dělám fotbal. Během studia i života jsem vystřídal hodně sportů, takže k nim mám velmi blízko. Odjakživa rád chodím i na hokej a občas si ho i zahraju.

Na jaké úrovni?
Je to hobby liga. Máme u nás ve Znojmě amatérskou soutěž, většinou chodíme na led tak jednou za týden.

Foto: Martin Voltr

Dříve jste působil v týmu Znojma jako masér. Jak jste poté přešel do role fyzioterapeuta?
Už je to docela dlouho. Tehdy za námi sem tam přišel jeden fyzioterapeut, s kterým jsme na hráčích občas něco zkusili. Začalo mě to bavit, takže jsem tento obor vystudoval i na vysoké škole. Od té doby se tomu věnuju.

Mohl by podle vás na vaší pozici pracovat i člověk, který se o hokej jinak nezajímá?
Myslím si, že by to šlo. Když ale k tomu člověk vztah má, tak je podle mě jeho přínos pro tým daleko větší. A je jedno, jestli se jedná o fyzioterapeuta, doktora, nebo třeba kondičního trenéra.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz