Hradec Králové ani Třinec nezaváhaly, favorité extraligy ve čtvrtfinále vedou

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Třinec začal cestu za obhajobou titulu skvěle, na úvod čtvrtfinálové série ani jednou neinkasoval od rivala z Vítkovic. V dalším sobotním zápase čtvrtfinále Generali Česká pojišťovna play off potvrdil úlohu favorita Hradec Králové.

Vítěz základní části znovu ukázal své přednosti

Jaké byly důvody toho, proč Hradec Králové vyhrál základní část a do play off jde z nejlepší možné výchozí pozice?

Zaprvé. Špičková defenziva. Mountfield dostal nejméně gólů ze všech účastníků Tipsport extraligy, v průměru inkasoval jen lehce přes dvě branky na zápas.

Zadruhé. Z hradecké ČPP areny postavil nedobytnou pevnost. Východočeši před vlastními fanoušky nebodovali jen v pěti zápasech z celkových 28.

Proč ale tahle známá fakta opakujeme u souhrnu z tohoto zápasu?

No protože si Hradec Králové evidentně obě své největší přednosti přenesl i do play off. Filip Novotný obdržel jediný gól, jeho spoluhráči pak za Gašpera Krošelje dotlačili dva puky. Nejprve skóroval Kelly Klíma, poté se prosadilo jeho dvojče Kevin.

Vítěz základní části navíc ukázal velkou vnitřní sílu. Když totiž v 52. minutě Bruslaři vyrovnali, mohlo se zdát, že utkání dojde do prodloužení. Jenže Hradec Králové se hned po 61 vteřinách znovu ujal vedení!

A tentokrát už ho nepustil, byť k tomu nebylo daleko – mladoboleslavský obránce Martin Pláněk totiž 26 vteřin před koncem trefil tyčku.

Stejně jako obhájce titulu z Třince každopádně ani Hradec Králové v úvodním čtvrtfinálovém zápase neselhal. Oba týmy však čeká k potvrzení úlohy favoritů ještě dlouhá cesta, klasicky se hraje na čtyři vítězná utkání. Série Hradce Králové s Mladou Boleslaví pokračuje hned v neděli.

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Byl to vyrovnaný zápas. Věděli jsme, že Boleslav v předkole hrála velmi dobře a nečeká nás nic jednoduchého. Myslím si, že bylo hodně znát, že nám chybí zápasová praxe. Nehráli jsme úplně tak, jak bychom chtěli, ale máme první bod a jsme za to šťastní. Musíme se vyvarovat zbytečných faulů a nedisciplinovanosti, která nás provázela, a připravit se na druhý zápas.“

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Rozhodla produktivita. Hlavně ve druhé třetině jsme měli šance, a řekl bych, že vyložené, ale neproměnili jsme je a soupeř ano, z takového nahození. Dostal se do vedení, my jsme pak dotahovali, ale znova nám odskočil. Byl to těsný a vyrovnaný zápas, ale soupeř měl o gól lepší produktivitu než my.“

MOUNTFIELD HK – BK MLADÁ BOLESLAV 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 32. Kelly Klíma (Nedomlel), 53. Kevin Klíma – 52. Eberle (Pýcha, Ševc).
Rozhodčí: Pešina, Ondráček – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 5:3.
Bez využití.
Střely na branku: 33:32.
Diváci: 6 013.
Stav série: 1:0.
Nejlepší hráči: Filip Novotný – Jan Eberle.
Mountfield HK: Novotný – Nedomlel, Blain, Kalina, F. Pavlík, Jank, McCormack, R. Pilař – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Cingel, Koukal, Orsava. Trenéři: T. Martinec, Čihák a Svoboda.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pavel Pýcha, Ševc, Jánošík, Pláněk, Lintuniemi, Fillman – Eberle, Kotala, D. Šťastný – O. Flynn, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Bičevskis, Kelemen – Grim, T. Knotek, Adam Raška. Trenéři: Rulík a Haken.

Třinec na úvod vynuloval rivala

Třinec je v posledních letech v Tipsport extralize dominantní: z předešlých tří play off vydoloval jedno stříbro a hned dvě zlata. Parádně vstoupil i do letošní vyřazovací části – na úvod čtvrtfinále vynuloval svého vítkovického rivala.

Ostravané byli rozjetí z předkola, díky mimořádně náročnému průběhu série se navíc semkli, vstup do utkání v Třinci přesto nezvládli. Ostatně po první třetině měli jedinou střelu na branku! 

Zatímco v první třetině se domácí převaha do skóre kvůli jistému Aleši Stezkovi nepromítla, v prostřední části už třinecký tlak vyústil i v góly. V čase 30:20 využil přesilovku Andrej Nestrašil, brankou do šatny potom zajistil Ocelářům klíčový náskok ranou od modré Tomáš Kundrátek.

V závěrečné dvaceminutovce si Třinec první čtvrtfinálovou výhru v klidu pohlídal.

Opět se navíc začíná objevovat aura okolo Ondřeje Kacetla. V loňském play off vychytal Ocelářům titul i díky šesti čistým kontům... No a letos zapsal první nulu hned v prvním zápase! Nutno ale dodat, že moc zákroků nemusel předvést. 

Václav Varaďa (trenér Třince): „Chtěl bych klukům poděkovat za výkon. První třetina byla vyrovnaná, několikrát nás hosté zmáčkli v našem pásmu, ale na střely to bylo 9:1. Ondra Kacetl pak po naší první brance musel vytáhnout pár dobrých zákroků. Kdyby tam Vítkovice daly gól, tak by se zápas možná překlopil na jejich stranu nebo byl i nadále vyrovnaný. Ve třetí třetině jsme neměli kam spěchat, hráli jsme trpělivě odzadu a zkušeností si pohlídali výsledek. Soupeř hrál velmi dobře, ale nečekali jsme, že by hrál jinak. Pro nás je to na začátku série cenný bod.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Do zápasu jsme vstoupili velice dobře. Až do prvního faulu jsme byli silní v soubojích, na puku, měli jsme pár šancí, ale bohužel jsme je nevyužili. Udělali jsme zbytečný faul, což nás prakticky stálo celý zápas, protože jsme šli vzápětí do tří. Třinec si s tím umí poradit a v přesilovce pět na čtyři šel do vedení. Druhá část rozhodla o výsledku. Rvali jsme se až do konce. Prohráváme 0:1, ale do dalšího utkání jdeme se vztyčenou hlavou.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. A. Nestrašil (Svačina, M. Doudera), 39. Kundrátek (D. Musil, A. Nestrašil), 59. Roman (P. Vrána, Hrehorčák).
Rozhodčí: Veselý, Šindel – Zíka, Šimánek.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 28:17.
Diváci: 4 717.
Stav série: 1:0.
Nejlepší hráči: Tomáš Kundrátek – Lukáš Kovář.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Zahradníček, M. Zbořil – Růžička, P. Vrána, Daňo – O. Kovařčík, M. Kovařčík, A. Nestrašil – Hrňa, Marcinko, Svačina – Chmielewski, Roman, Hrehorčák – Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – A. Solovjov, R. Pedan, Stehlík, Plášil, P. Koch, L. Kovář – M. Kalus, Bitten, L. Krenželok – Lakatoš, J. Hruška, Fridrich – Bernovský, Flick, R. Bondra – Guman, Dej, Illéš. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Další program čtvrtfinále Generali Česká pojišťovna play off TELH

Neděle 20. března  2. zápasy
16:00 Mountfield HK – BK Mladá Boleslav (ČT sport)
18:00 HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE RIDERA (O2 TV Sport)

Pondělí 21. března  1. zápasy
17:00 HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)
19:00 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)

Úterý 22. března  2. zápasy
17:00 HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)
19:00 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)

Středa 23. března  3. zápasy
17:00 BK Mladá Boleslav – Mountfield HK (ČT sport)
19:00 HC VÍTKOVICE RIDERA  – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)

Čtvrtek 24. března  4. zápasy
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
19:00 BK Mladá Boleslav – Mountfield HK (O2 TV Sport)

Pátek 25. března  3. zápasy
17:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha (ČT sport)
19:00 HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice (O2 TV Sport)

Sobota 26. března  4. zápasy
15:00 Bílí Tygři Liberec– HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice (ČT sport)

Neděle 27. března – případné 5. zápasy
Mountfield HK – BK Mladá Boleslav
HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE RIDERA

Pondělí 28. března – případné 5. zápasy
HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec
HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice 

Úterý 29. března – případné 6. zápasy
BK Mladá Boleslav – Mountfield HK
HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec

Středa 30. března – případné 6. zápasy
Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha 
HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice 

Čtvrtek 31. března – případné 7. zápasy
Mountfield HK – BK Mladá Boleslav 
HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE RIDERA 

Pátek 1. dubna – případné 7. zápasy
HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec 
HC Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz