Kladno staví tým pro play off. Do extraligy mu mají pomoci i Ton s Burgrem

Foto: Tomáš Kostečka, Benyho galerie

Staví tým důchodců, komentovala část hokejové veřejnosti přestupové dění v Kladně. „Věk sám o sobě mě absolutně nezajímá. Zajímá mě kondice, um a přístup," reaguje Pavel Patera, jednatel a trenér Rytířů.

„Snažil jsem se sehnat odolné hráče do play off. V něm věřím zkušenějším hokejistům a hráčům s výborným charakterem," uvedl v rozhovoru pro rádio Relax.

A tak se domluvil s Petrem Tonem, jeho parťákem Petrem Tenkrátem, Jiřím Burgrem, Jiřím Drtinou, Petrem Jánským nebo Jiřím Cetkovským. Kladno přivedlo také elitní prvoligové kanonýry Davida Tůmu a Matěje Pekra.

Další posílení zatím Středočeši neplánují. „Do zahájení WSM Ligy bude kádr takový, jaký je. Podle průběhu soutěže uvidíme, jestli je tým potřeba posílit, nebo ne."

„Snažil jsem se sehnat odolné hráče do play off. V něm věřím zkušenějším hráčům a hráčům s výborným charakterem."

Kladno sáhlo ke změnám po třetí nepovedené sezoně v řadě. Po sestupu do první ligy se Rytíři ani v jednom ze dvou případů nepodívali dál než do čtvrtfinále. Loni přitom vyhráli základní část.

Byly to pořádné facky.

A po nich následovaly změny.

Tým začal skládat Pavel Patera, který šel s kůží na trh a nakonec se stal i hlavním trenérem. Za své kolegy si vybral neméně slavného Františka Kaberleho a zkušeného kouče Jiřího Kopeckého.

Výrazná obměna nastala také v hráčském kádru. Odešli všichni tři rekordmani z minulé sezony – David Stach, Vítězslav Bílek a Brendon Nash. Klub opustili také Václav Skuhravý, Jan Rudovský, Lukáš Mensator, Denis Kindl nebo Tomáš Pitule.

Kladnu se ale podařilo sehnat zajímavé náhrady. 

I nadále tak bude patřit k favoritům WSM Ligy. 

„Chce to udělat dobrou partu a jít do soutěže s velikým respektem," nabádá Petr Tenkrát, navrátilec z Ústí nad Labem. Tým máme takový, že bychom měli pomýšlet na postup do extraligy. Je to ale samozřejmě jenom na papíře a všechno se uvidí až v sezoně. Bude záležet, jak si to sedne," řekl pro klubové stránky Peter Jánský, zvučná posila z Litvínova.

Osobnost týmu – Petr Ton

Má být ozdobou WSM Ligy. Ve 42 letech zároveň i tahounem Kladna za návratem do nejvyšší soutěže. „Jsem na to zvyklý. Ve Finsku jsem musel být lepší než domácí hráči, ve Spartě jsem musel neustále dokazovat, že mám na to, hrát za takový klub. V Brně, kde nesnáší Spartu, jsem si získal fanoušky na svou stranu. Já vlastně nic jiného ve své kariéře za posledních dvacet let než ohromný tlak neznám. Věřím, že kladenské fanoušky nezklamu," řekl pro vasekladno.cz.

Petr Ton.

Petr Ton. | Foto: Tomáš Kostečka, Benyho galerie

Analýza

Brankáři: Lukáše Mensatora, který odešel do Německa, vystřídá v brankovišti Kladna Miroslav Hanuljak. V sezoně 2012/2013 byl podle mnohých nejlepším gólmanem první ligy, když dovedl Kadaň k nejlepšímu umístění v historii. Už také ví, jaké je to postoupit do extraligy. Povedlo se mu to dvakrát, pokaždé s Chomutovem. Dočká se do třetice, tentokrát s Rytíři? Parťákem mu je Lukáš Cikánek, neméně kvalitní gólman. 

Obránci: Čekalo se, že by si za Kladno zase mohl zahrát Tomáš Kaberle. Zatím ale o jeho budoucnosti nejsou žádné nové zprávy. To Marek Židlický se už vyjádřil, že by na Kladně nerad zabíral místo mladším hráčům. I tak ale nemají Rytíři špatnou a nezkušenou obranu. František Ptáček oslavil 41. narozeniny, přes třicet je Petru Hořavovi a Jiřímu Drtinovi. Stovky zápasů mezi muži odehrál také David Růžička. O slovo se výrazně hlásí mladíci Jurij Repe a Martin Kehar. Právě na nich bude kladenská defenziva stát. V přípravě si špatně nevedl ani František Matula. A pak je tu ještě posila z Liberce, respektive Benátek nad Jizerou – Petr Ulrych.

Útočníci: Do Kladna přišly dvě ikony české extraligy – Petr Ton a Jiří Burger. V přípravě se zahřívali, jak je ostatně u veteránů zvykem. Rozhodně to ale nebude jen o nich. Ba naopak se snad ještě více očekává od Matěje Pekra a Davida Tůmy. Oba mají pověst neomylných kanonýrů, nejen díky nim by tak měla být úspěšnost přesilových her hodně vysoká. Krom Tona a Burgra jsou dalšími třicátníky v kladenském útoku Peter Jánský, Petr Tenkrát a Jiří Cetkovský. Další výkonnostní vzestup by měl nastat u Patrika Machače, Tomáše Redlicha a fyzicky nabušeného Jakuba Strnada. V přípravě zaujal Ladislav Zikmund a na hostování z Plzně přišel bývalý mládežnický reprezentant Roman Přikryl.

Klub: V předcházejících dvou sezonách Rytíři selhali už ve čtvrtfinále. Teď vsadili na hráče, jejichž výkony mají v play off ještě vzrůst. Obecně je Kladno výborně fungující organizací – návštěvnost není špatná a hlavně má majitele, kterého Rytířům závidí kdekdo. Jaromír Jágr je zajímavou marketingovou tváří, což se odráží i na kladenském rozpočtu.

Soupiska

Brankáři: Lukáš Cikánek, Miroslav Hanuljak, Jan Ilašenko

Obránci: Jiří Drtina, Petr Hořava, Martin Kehar, František Ptáček, Jurij Repe, David Růžička, Petr Ulrych, Matyáš Zelingr, František Matula

Útočníci: Peter Jánský, Jiří Burger, Jiří Cetkovský, Patrik Machač, Matěj Pekr, Tomáš Redlich, Jakub Strnad, Petr Tenkrát, Petr Ton, David Tůma, Petr Havlůj, Daniel Kružík, Ladislav Zikmund, Roman Přikryl

Přestupy

příchody: Miroslav Hanuljak (Most), Jan Ilašenko (Řisuty), Jiří Drtina (Trenčín), Petr Hořava (Přerov), Petr Ulrych (Benátky n/J), Peter Jánský (Litvínov), Jiří Burger (Vítkovice), Jiří Cetkovský (Prostějov), Matěj Pekr (Olomouc), Petr Tenkrát (Ústí n/L), Petr Ton (Kometa), David Tůma (Ústí n/L), Ladislav Zikmund (Sokolov), Roman Přikryl (Plzeň)

odchody: David Stach (Plzeň), Vítězslav Bílek (Martin), Brendon Nash (Štýrský Hradec, EBEL), Lukáš Mensator (Freiburg), Jiří Švihálek, Michal Gutwald, Václav Kolářík, Arťom Těrnavskij, Josef Zajíc (Pardubice), Jan Dalecký (Ústí n/L), Martin Čurda (Vrchlabí), David Dvořáček (Havířov), Denis Kindl (K. Vary), Michal Lukáč (Grästorps, ŠVÉ3), Juki Miura (USHL), Tomáš Pitule (Grenoble, FRA1), Jan Rudovský (Prostějov), Vojtěch Šilhavý (Vsetín), Václav Skuhravý (K. Vary)

Nejlepší přestup podle hokej.cz: Matěj Pekr
Ani Petr Ton, Jiří Burger nebo David Tůma. Podle hokej.cz se Kladnu nejvíce vyplatí Matěj Pekr. Jednou už korunu pro krále střelců vyhrál, když dal za Olomouc 31 branek. Třeba to zopakuje. Záležet bude hlavně na jeho roli v týmu. Konkurence na křídlech je totiž obrovská.

Foto: Instagramový účet Matěje Pekra

Koho sledovat? Petr Ton
I v Tipsport extralize patřil k nejbedlivěji sledovaným hokejistům. A ve WSM Lize je to ještě znásobeno. Dokáže Petr Ton nasázet kolem dvaceti branek? A vydrží mu zdraví? 

Citelný odchod – David Stach
Takový hráč v první lize dlouho nebyl. David Stach loni dominoval – v 51 zápasech získal 91 bodů a překonal rekord Václava Prospala. Když Kladno vypadlo ve čtvrtfinále, bylo jasné, že pro další rok už Stacha neudrží. Šikovný centr s reprezentačním potenciálem zamířil do Plzně. 

Trenéři – Pavel Patera, František Kaberle a Jiří Kopecký
Deset zlatých medailí ze světových akcí – přesně tolik má realizační tým Kladna. Samozřejmě, že ne z každého skvělého hokejisty se stane výborný trenér, příslib a předpoklady k tomu ale rozhodně jsou. Patera s Kaberlem mají navíc k ruce protřelého Jiřího Kopeckého.

Foto: rytirikladno.cz

Přípravné zápasy
Mladá Boleslav 4:3 Kladno
Kladno 2:5 Karlovy Vary
Č. Budějovice 6:2 Kladno
Karlovy Vary 3:4sn. Kladno
Slavia 2:1 Kladno
Kladno 5:1 Třebíč
Kladno 3:1 Č. Budějovice
Kladno 1:9 Slavia
Ústí n/L 3:2 Kladno
Kladno – Ústí n/L (30. srpen)
Mountfield – Kladno (2. září)

Chronologická umístění
2009/2010 – ELH (12. místo)
2010/2011 – ELH (13. místo)
2011/2012 – ELH (9. místo)
2012/2013 – ELH (7. místo)
2013/2014 – ELH (sestup)
2014/2015 – 5. místo
2015/2016 – 5. místo

Předcházející prvoligová preview:

» HC Frýdek-Místek
» HC Most
» HC Benátky nad Jizerou
» SK Horácká Slavia Třebíč
» HC Stadion Litoměřice
» SK Kadaň
» AZ Havířov
» HC ZUBR Přerov
» LHK Jestřábi Prostějov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz