Na Švédy s Willem! Povahově je jako Francouz, chválí ho Orct

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

6. února 2020, 11:57

Adam Bagar

(STOCKHOLM, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté vstoupí do Beijer Hockey Games ve Stockholmu s Romanem Willem v brance, po rozbruslení to novinářům potvrdil trenér gólmanů Zdeněk Orct.

Zatímco Dominik Furch byl ještě pod sprškou střel borců, kteří proti Švédsku dostanou volno, Roman Will už byl dávno v šatně a myšlenkami se soustředil na večerní bitvu. „Asi jste podle toho sami poznali, kdo bude chytat. V sobotu by se to mělo otočit,“ má jasno Orct.

Pro Čechy může být výhodou, že mají dva gólmany ze švédské SHL. „Samozřejmě, Švédy znají ze své soutěže určitě víc než by je znali třeba brankáři z KHL. Ale i Mára Langhamer a Šimon Hrubec chytají velmi dobře. A nerad bych zapomněl taky na gólmany u nás,“ pokyvuje.

Mít dva brankáře ve švédské nejvyšší soutěži je pro Česko dobrou vizitkou. Roman Will si drží výborná čísla v Rögle, Dominik Furch pak září v barvách Örebra. „Dobrá vizitka je už vůbec to, že chytají takhle dobře. A je úplně jedno, v jaké lize,“ těší kouče českých brankářů.

Sedmadvacetiletý Will dostal šanci už na minulých dvou turnajích, vedl si skvěle. „Povahově je podobný Pavlu Francouzovi, je pokorný a cílevědomý. Jde si pomalu za svým cílem, což je jeho deviza. Hodně příjemně vystupuje, s Pavlem mají vážně hodně společného.“

Jeho o dva roky starší parťák Furch by měl dostat příležitost v sobotu proti Finům, na návrat do národního týmu čekal přes rok. Naposledy se představil v prosinci 2018 proti Rusům, tehdy byl po pěti inkasovaných brankách po druhé třetině vystřídán Šimonem Hrubcem.

„Čekal na svou příležitost, celou sezonu podává výborné výkony. Co se týče jeho posledního utkání v Moskvě, od nás to asi nebylo šťastné řešení. V podstatě to trošku částečně odnesl, ale teď jsme se mu snažili vyjít vstříc, aby měl víc času aklimatizovat se v týmu.“

Turnaj se po šesti letech vrátil do Globenu, na který Orct nemá nejlepší vzpomínky. „Chytal jsem tady někdy v devadesátých letech, ale nechytal jsem vůbec dobře. Doufám, že pro naše gólmany to bude jiné,“ přeje si někdejší brankář před bitvou s třemi korunkami.

Ta vypukne v 19 hodin, sledovat ji můžete živě na ČT sport.

Předpokládaná sestava:

Will – Jeřábek, Šulák, Krejčík, Mozík, Moravčík, Košťálek, Musil, Němeček – Řepík, Jan Kovář, Zaťovič – Lenc, Horák, M. Stránský – H. Zohorna, T. Zohorna, Hyka – Šťastný, R. Zohorna, Flek.

Nominace Česka na Beijer Hockey Games

Brankáři (2):
Roman Will (Rögle, Švédsko), Dominik Furch (Örebro, Švédsko).

Obránci (10):
Jakub Jeřábek (Podolsk, KHL), Libor Šulák (KooKoo, Finsko), David Sklenička (Jokerit Helsinky, KHL), Michal Moravčík (HC VERVA Litvínov), Jakub Krejčík (Oulu, Finsko), Vojtěch Mozík (Färjestad, Švédsko), Lukáš Klok, David Němeček (oba Lukko Rauma, Finsko), David Musil (HC Oceláři Třinec), Jan Košťálek (HC Sparta Praha).

Útočníci (15):
Jan Kovář (Zug, Švýcarsko), Martin Zaťovič (HC Kometa Brno), Radan Lenc (Bílí Tygři Liberec),Tomáš Hyka (Čeljabinsk, KHL), Tomáš Zohorna, Hynek Zohorna (oba Chabarovsk, KHL), Radim Zohorna (BK Mladá Boleslav), Roman Horák (Växjö, Švédsko), Michal Řepík, Lukáš Rousek (oba HC Sparta Praha), Jakub Flek (HC Energie Karlovy Vary), Matěj Stránský, Michal Kovařčík (oba HC Oceláři Třinec), David Šťastný (BK Mladá Boleslav), Jan Dufek (PSG Berani Zlín).

Realizační tým:

Generální manažer: Petr Nedvěd.
Hlavní trenér: Miloš Říha st.
Asistenti: Robert Reichel, Karel Mlejnek a Miloš Říha ml.
Trenér brankářů: Zdeněk Orct.
Manažer týmu: Jan Černý.
Video trenér: Josef Janča.
Kondiční trenér: Jan Snopek.
Lékař: MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Petr Ondráček a Oldřich Kopecký.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program Beijer Hockey Games 2020

Čtvrtek 6. února:
17:30 Finsko – Rusko (Helsinky, hala IFK)
19:00 Česko – Švédsko (Stockholm, hala Globen)

Sobota 8. února:
12:30 Finsko – Česko (Stockholm, hala Globen)
16:15 Švédsko – Rusko (Stockholm, hala Globen

Neděle 9. února:
12:15 Rusko – Česko (Stockholm, hala Globen)
15:45 Švédsko – Finsko (Stockholm, hala Globen)

Pořadí Euro Hockey Tour 2019-20

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 6 2 2 1 1 17:13 11
2. Finsko 6 3 0 2 1 16:14 11
3. Rusko 6 1 2 0 3 17:18 7
4. Švédsko 6 2 0 1 3 14:19 7

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz