Nikoho nepřemlouváme, říká Rulík. Jak skloubí dvacítku s Dynamem?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

12. července 2022, 15:46

Martin Voltr

Neuvěřitelně těžkou sezonu má před sebou Radim Rulík. Přijal totiž jak angažmá v obrovsky ambiciózních Pardubicích, tak i u české reprezentační dvacítky. A s tou má vyrazit na dvě mistrovství světa během pouhých pěti měsíců!

Juniorský výběr v úterý odstartoval přípravu na ledě v brněnských Lužánkách, Rulík tak vedl svou první tréninkovou jednotku. A že jich do mistrovství světa zbývá méně než kdy jindy...

Srpnový termín znamená pro nový realizační tým krok do neznáma. Navíc se zatím musí obejít bez většiny draftovaných hráčů, některých marodů a také bez hokejistů, kteří před účastí na šampionátu upřednostní klubovou přípravu.

U Rulíka k tomu přidejte starosti v posílených Pardubicích, které letos vidí majitel Petr Dědek na trůnu pro mistra extraligy, a nikde jinde.

Dohromady už to dává výzvu s velkým V.

Jak si po prvních desítkách hodin užíváte nové angažmá u dvacítky?
Samozřejmě jsem se na to těšil, hlavně na spolupráci s kolegy. Jirkou Kalousem, Markem Židlickým, Ondrou Pavelcem i celým realizačním štábem... Jsou to samí dobří kluci. Je ale neobvyklé se v červenci chystat na mistrovství světa, ještě jsem to nikdy nezažil a je to pro mě úplně nová věc.

O to těžší úkol pro vás, když ještě trénujete extraligový tým.
S tím jsem počítal, s tím jsem do toho šel.

„Přijdu o první tři týdny, ale vrátím se čtyři týdny před startem extraligy. Myslím, že to je dostatek prostoru.“

Dobře, ale jak to chcete skloubit, když absolvujete s dvacítkou dva šampionáty během pěti měsíců? To vás připraví o spoustu týdnů v Pardubicích.
Když to vezmu od začátku: Extraliga začíná až 16. září, což je později než jindy, proto jsme v Pardubicích o týden posunuli i celý program přípravy. Přijdu o první tři týdny, ale vrátím se čtyři týdny před startem extraligy. Myslím, že to je dostatek prostoru na to, abych se k týmu plnohodnotně zapojil. A pak uvidíme. Bude pro nás důležitý start do ligy, jako pro všechny.

Navíc jste letos ve velmi ambiciózním týmu...
Samozřejmě. Ale zase musím říct, že za poslední roky, co působím v extralize, jsou ty kluby ambiciózní všechny. Všechny chtějí play off, všechny chtějí být co nejlepší.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Zpátky k reprezentaci: Do jaké míry se podle vás promění tým od prosincového, předčasně ukončeného mistrovství?
Promění se, protože ne všichni hráči ročníku 2002 jsou pro tohle mistrovství k dispozici. Bereme to tak, že je to jeho mistrovství, takže kdo má zájem a výkonnost, tomu dáme šanci. Tým doplníme mladšími hráči, kteří se turnajem budou připravovat na prosincové mistrovství. To bude zase jejich. Nikoho nepřemlouváme – jsou hráči, kteří nemůžou kvůli zdravotní indispozici, nebo nechtějí, nebo klub nechce... Nebabráme se v tom a budeme pracovat s těmi, které máme k dispozici.

Považujete za motivaci, že seniorská reprezentace letos získala na mistrovství světa po dlouhé době medaili?
Asi bych to s tím nespojoval. Každopádně ale historicky každý výběr, který na juniorský šampionát jede, ví, jaká je konkurence a že je to strašně těžké. Každý tam ale jede s tím, že chce uhrát co nejlepší výsledek. A my se o to budeme snažit taky.

„Že letos máme devět draftovaných, to si myslím, že je malé číslo. Musíme pracovat na tom, abychom jich měli třeba kolem patnácti.“

Jak obtížná je příprava na vrchol sezony, když se hraje v srpnu?
Já bych to tedy úplně vrcholem nenazval... Ale připravili jsme si to tak, aby to mělo posloupnost a logiku a nebylo toho pro hráče úplně moc. Uvidíme, jak to trefíme. Je to první zkušenost a nikdy jsme to takhle neměli, ale vždycky jsem se snažil tým připravit tak, abychom se zlepšovali a obstáli.

Na první týden přípravy vám kromě Petra Hausra nedorazili hráči, kteří prošli letošním draftem NHL, neboť absolvují development kempy. Považujete to za komplikaci?
Je škoda, že se nám to kryje. Všechny organizace NHL uvolnily hráče pro mistrovství světa, tam není žádný problém, ale teď chtějí draftované vidět. Hráčům jsme samozřejmě nechtěli bránit, ani to nešlo. Museli jsme udělat určitý kompromis, a ten spočívá v tom, že se k nám připojí 17. července a budou s námi ve druhém týdnu. Tam nás čekají přípravné zápasy ve Finsku, které nám poslouží k tomu, abychom nominaci doupravili.

Jak vůbec vnímáte výsledek českých hokejistů na draftu? David Jiříček s Jiřím Kulichem se vešli do prvního kola, celkem bylo vybráno devět hráčů.
Je skvělé, že máme hráče v prvním kole. Hlavně pro ty kluky. I když znám spoustu draftovaných hráčů, kteří se nakonec do NHL vůbec ani nepodívali, takže to ještě vůbec nic neznamená. Naopak i ti nedraftovaní mají obrovskou možnost, aby se do NHL dostali třeba přes extraligu. Draft je jenom šance. A že letos máme devět draftovaných, to si myslím, že je malé číslo. Musíme pracovat na tom, abychom jich měli třeba kolem patnácti. To by za mě bylo pro budoucnost parádní. Jak jich máme pod deset a je to víc let za sebou, tak je to špatné. Měl by to pro nás být impuls, abychom bili na poplach. Říkáme to už několik let, ale musíme zapracovat na tom, abychom tam měli víc hráčů.

Věříte jako kouč reprezentační dvacítky, že by se to mohlo v určitém horizontu zvednout?
Vůbec nevím. Jsem tady strašně krátce, roky pracuju v extralize. Myslím si, že to je otázka pro svazové činovníky, což já nejsem. Nedokážu to odhadnout.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz