Obhajoba bronzu? Získat medaili bylo loni těžší, zamýšlí se Andrašovský

Dušan Andrašovský | Foto: Karel Švec, Český hokej

Znovu to cinklo. Národní tým žen podruhé v řadě přivezl z mistrovství světa bronzové medaile. Část české výpravy přistála v úterní podvečer na ruzyňském letišti v Praze. Mezi hokejistkami a realizačním týmem nechyběl v příletové hale ani asistent hlavní trenérky Dušan Andrašovský.

Absolvovali jste let s přestupem ve Varšavě. Jaký byl návrat zpět do Česka?
Cesta byla dlouhá, nálada během letu byla už trochu podpůrnější. Skvělá byla hlavně po zápase a během něj, když jsme tušili, že utkání zvládneme. Proti Švýcarkám jsme byli lepší a věřili jsme, že bude co oslavovat. Na palubě v letadle jsme neslavili, to už nebyla síla. (směje se)

Česká reprezentace znovu přivezla bronz. Jak s odstupem času turnaj hodnotíte?
Poučili jsme se z několika věcí. Zjistili jsme, že dokážeme být konkurenceschopným týmem, zopakovat loňské výkony a hrát sebevědomě. To nám hodně pomáhalo. Hlavně i díky trenérce, která v holkách sebevědomí buduje. Je největším přínosem, který holky mohly dostat. Myslím, že se tak hráčky cítí v týmu dobře, což nám pomáhá hrát se zralejšími soupeři.

„Holky cítí, že od nás mají respekt a důvěru.“

Jaká je tedy spolupráce s hlavní trenérkou MacLeodovou?
Řekl bych, že spolupráce je nejlepší možná. Kdybych mohl hrát, tak bych chtěl hrát pod ní. Holky cítí, že od nás mají respekt a důvěru. Myslím, že to funguje dobře.

Byla obhajoba bronzové medaile těžká?
Říká se to, ale osobně jsem to tak necítil. Můj názor je, že získat medaili bylo těžší loni. Vzhledem k nastaveným skupinám je to bohužel pouze o čtvrtfinálovém zápase. Snad se to do budoucna zlepší. Narazit dvakrát po sobě ve čtvrtfinále na Finsko je smutné, protože by takový zápas měl být minimálně o bronz.

Poprvé vaše svěřenkyně hrály ve skupině A, která zajišťuje přímou účast ve čtvrtfinále...
Pro nás to byla výhoda, díky zápasům s kvalitnějšími soupeři jsme byli více připraveni na čtvrtfinále. Finky takové vytížení neměly. Jejich brankářka měla po základní části snad jen 28 zákroků. Tím jsme byli více připraveni. Bez utkání s kvalitními soupeři nebudeme nikdy připraveni. Na druhou stranu dvakrát jsme porazili Finsko ve čtvrtfinále. Myslím si, že jsme víc dominovali než loni. Je to poučné a holkám to zvedá sebevědomí.

V čem tedy byla letos největší síla týmu?
Tým má dovednosti už z minulosti. Hráčky jsou výborně připravené od minulých trenérů i z klučičích soutěží. Navíc na sobě pracují. Začaly si víc věřit, než tomu bylo dřív. Jak se říká, neztrácí půdu pod nohama, a právě v tom jsme silnější, než jsme byli.

„Musíme si přiznat, že příprava holek v USA a Kanadě je někde jinde.“

Zmenšil se rozdíl mezi výkony českých hokejistek a týmy ze zámoří?
Myslím si, že moc ne. Ve fyzické rovině je mezera stále obrovská. Musíme si přiznat, že příprava holek v USA a Kanadě je někde jinde. My možná lépe bruslíme, umíme lépe spolupracovat, ony mají větší fyzičku, sílu a kondičku. Když ale bude čas, prostor a chuť zlepšit se, brzy se můžeme dorovnat i v těchto aspektech.

Dušan Andrašovský

Dušan Andrašovský | Foto: Karel Švec, Český hokej

  

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz