Slovensko to dokázalo! Získalo svoji první olympijskou medaili

Foto: iihf.com

19. února 2022, 16:23

Marek Hedbávný

(PEKING, od našeho zpravodaje) Slovenští hokejisté završili parádní vystoupení v Pekingu vítězně. V zápase o olympijský bronz porazili Švédsko 4:0. Dvakrát se trefil Juraj Slafkovský, čisté konto vychytal Patrik Rybár.

Slovenští fanoušci už určitě "žhaví internety" a podobně jako u předešlých úspěchů tamějšího hokeje připravují sestřih nejhezčích momentů s hudebním podkresem Nech, bože, dá... 

Slovensko má z mistrovství světa už čtyři medaile (jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou), na olympiádě ale dosud skončilo nejlépe čtvrté.

Letos se to změnilo. Bude na pódiu!

V hlavních rolích se v sestřizích úspěšného turnaje představí brankář Patrik Rybár a útočník Juraj Slafkovský. Oscara ale zaslouží i vedlejší postavy jako Peter Čerešňák, Martin Marinčin, Marek Hrivík, Libor Hudáček či Pavol Regenda a pochopitelně režisér Craig Ramsay.

Slovensko si bronz zasloužilo o poznání víc než Švédsko, jasná střelecká převaha Slováků po dvou třetinách (28:16) hovořila za vše.

Oproti smolnému zápasu s Finskem navíc Slovensku přálo štěstí v koncovce. 

Ve 24. minutě zaskočil Larse Johanssona supertalent Juraj Slafkovský – z poměrně velké dálky a z velkého úhlu trefil přesně vikýř švédské branky – 0:1. Kdo sledoval Slafkovského po celou dobu turnaje, tak ví, že nešlo o náhodnou střelu. Slovenský mladíček podobně zkoušel nachytat brankáře i v předešlých utkáních, na střely z velkých úhlů se navíc zaměřoval už při rozbruslení. Svou ránu prostě vypiloval k dokonalosti. 

Samozřejmě se to ale dalo chytat.

 

Stejně tak, jako se dal chytit i druhý gól Slovenska. Pavol Regenda zpoza branky přihrával do slotu Samueli Takáčovi. Johansson se nestihl včas přesunout k tyčce a puk mu propadl pod vyrážečkou – 0:2. Jen Takáč přitom v první chvíli věděl, že padl gól. Až z jeho radosti ostatní – včetně diváků – pochopili, že Slováci právě udělali další krok směrem k zisku medaile. 

Ve třetí třetině se logicky Švédové hnali za vyrovnáním. V závěrečné power play jim ale dal šach mat... No kdo jiný než Juraj Slafkovský – 0:3! Při opětovném pokusu Tre kronor o zázrak pak ještě navýšil skóre střelou do prázdné branky Pavol Regenda – 0:4.

Když jsme zmínili prvního hrdinu – Juraje Slafkovského, se sedmi góly nejlepšího střelce olympiády, je potřeba podobně vyzdvihnout i brankáře Patrika Rybára. V šesti zápasech na turnaji inkasoval pouze pětkrát! Jeho výkony rostly s důležitostí utkání, v souboji o bronz dokonce vychytal čisté konto.

Slovenský hokej i díky Rybárovi se Slafkovským právě vstoupil do nové éry – do éry obrození.

ŠVÉDSKO – SLOVENSKO 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 24. Slafkovský (Čerešňák), 33. Takáč (Regenda), 59. Slafkovský (Cehlárik), 59. Regenda.
Rozhodčí: Gouin (Kanada), Romasko – Lazarev, Šalagin (všichni Rusko).
Vyloučení: 3:2.
Využití:
0:1.
Střely na branku: 28:43.
Diváci: 1229.
Švédsko: Lars Johansson – Fantenberg, Bengtsson, Folin, Holm, Tömmernes, Pudas, Lennström – Klingberg, Lander, Bromé – Everberg, Wallmark, Holmberg – Rydahl, Brodin, Linus Johansson – Olofsson, Nordström, de la Rose – Friberg. Trenér: Garpenlöv.
Slovensko: Rybár – Čerešňák, Čajkovský, Rosandić, Marinčin, Kňažko, Gernát, Nemec – Slafkovský, Hrivík, Cehlárik – Roman, Takáč, Regenda – Daňo, Hudáček, Pospíšil – Kelemen, Jurčo, Krištof – Zuzin. Trenér: Ramsay.

Zbývající program hokejového turnaje na ZOH

20. února – finále:
5:10 Finsko – Rusko

Konečné pořadí hokejového turnaje na ZOH

1. ?
2. ?
3. Slovensko
4. Švédsko
5. USA
6. Kanada
7. Dánsko
8. Švýcarsko
9. Česko
10. Německo
11. Lotyšsko
12. Čína

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz