Statistiky po Slovensku: Zápas plný gólových NEJ, co se stalo s Chytilem?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

1. června 2021, 18:22

David Sokol

(RIGA, od našeho zpravodaje) Češi uzavřeli skupinovou část úspěšně, když vysoko přestříleli Slovensko. Jaké statistické zajímavosti přinesla dosud nejakčnější podívaná v rámci českého působení na turnaji?

Na konec největší přestřelka. Když nepočítáme zápas s Velkou Británií, kdy byla v podstatě povinnost pořádně si zastřílet, nedali Češi v žádném utkání skupinové části více než čtyři branky. V zápase se Slovenskem ovšem nasázeli hned sedm gólů, i více než proti Britům.

Nejrychlejší trefa. A svou kanonádu zahájili už doslova od prvního střídání. Trefa Filipa Zadiny po pouhých 29 sekundách hry se navíc stala nejrychleji vstřeleným gólem českého týmu v dosavadním průběhu turnaje.

Hektická třetí třetina. Ten pravý ofenzivní hokej však přišel až v závěrečném dějství. Během posledních dvaceti minut totiž padlo hned pět branek, stejně jako za celých předchozích čtyřicet minut.

Nepomohlo ani střídání brankářů. Slováci po gólu do šatny vyměnili pro třetí třetinu gólmany, ovšem na Adama Húsku čekala ledová sprcha. Během prvních šesti minut mezi třemi tyčemi totiž stihl dvakrát inkasovat, oba kotouče za svá záda navíc pustil v rozmezí pouhých 136 sekund.  

Schovejte jim puk! Rovnou pět hráčů zaznamenalo první gól na letošním mistrovství světa, čtyři z nich jsou na něm přitom poprvé. Jen Libor Hájek ale vstřelil úplně první branku za českou reprezentaci!

Co je s Chytilem? Snad všem českým fanouškům ale i přes parádní hokejový zážitek vrtala hlavou jedna otázka: Co se stalo s Filipem Chytilem? Talentovaný centr totiž měl naskočit v první lajně, ovšem odstoupil v průběhu rozbruslení. Podle informací od manažera českého týmu Jana Černého by měl být pro čtvrtfinále v pořádku.

Bez první obrany ani ránu. Skoro cokoliv pozitivního se na ledě stalo, u toho byla první obranná dvojice Čechů ve složení Libor Hájek – Michal Moravčík. Tito dva nakonec do svých statistik zapsali do kolonky účasti u gólů hned čtyři (Hájek), respektive pět (Moravčík) plusových bodů. Ani jednomu z nich to ale v celkovém součtu nevyneslo první příčku v týmovém žebříčku.

Lídry TOI překvapivě útočníci. V drtivé většině utkání na ledě stráví nejvíc času nějaký obránce, v zápase Česka a Slovenska ale netradičně tuto statistiku v obou týmech ovládli útočníci. Z Čechů odehrál nejvíce času Robin Hanzl (19:41 minut, jako jediný se dostal přes 19 minut), mezi Slováky pak zvítězil Róbert Lantoši (18:47 minut).

Bucova noční můra. Jestli na poslední duel skupin nebude v dobrém vzpomínat jeden hráč, pak se rozhodně mezi největší adepty řadí Dávid Buc. Za celý zápas totiž vyhrál jediné ze svých deseti vhazování, devětkrát odjížděl z bodu pro buly poražený.

Hájek umí závěr. Obránce Libor Hájek si dost možná schovával to nejlepší až na konec. Během prvních dvou třetin totiž ani jednou nevypálil na slovenskou svatyni, v poslední dvacetiminutovce si ale připsal hned čtyři střely na branku. Díky tomu nejen vyhrál pořadí střelců českého týmu v zápase, ale také zaznamenal svůj první gól na turnaji (byť do prázdné branky).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz